Lucka 4: Det kommer någon! *vov, vov, vov*

Dagens lucka blir en diskussion kring skällande hundar och hur jag tränat bort skällandet vid dörren med Diesel.

Många hundar skäller när det knackar på dörren, eller när någon ringer på ringklockan på TVn… På Gräddgatan jobbade jag intensivt en period för att lära Diesel att vara tyst när det skällde på dörren, och lyckades jättebra med det. Sedan vi flyttade till huset har jag inte tänkt så mycket på det, men hon har iaf börjat skälla så fort det kommer någon, både när jag är hemma och när jag kommer hem. Jag tycker det är ganska irriterande och vill hellre att hon är tyst, så vi började träna igen (= jag tänkte mer aktivt på vad jag gör när hon skäller)

Först tycker jag man ska fundera över varför hunden skäller. Är den rädd? Frustrerad? Glad? Diesel skäller mest när hon blir överraskad, och så lite när hon inte vet vad hon ska göra 😉 Just skällandet vid dörren är därför inte så svårt att ersätta med ett annat beteende, dvs att jag lär henne vad jag vill att hon ska göra istället. Jag började jobba med det lättaste, dvs när jag kommer hem. Jag gjorde helt enkelt så att om hon skällde när jag gick upp på verandan, så väntade jag tills hon var tyst innan jag öppnade dörren. Skällde hon då stängde jag dörren och väntade tills hon var tyst innan jag gick in. Efterhand gjorde jag det svårare genom att jag stampade utanför dörren, knackade på dörren, knackade med dörrknackaren (eller vad den nu heter, vi har iaf ingen ringklocka utan en mässingsring som man knackar på dörren med). Efter bara två-tre tillfällen kom hon ihåg att man skulle vara tyst när jag knackade på dörren (kul att se hur lätt det var att hitta tillbaka till det, vi tränade ändå på det ganska mycket för drygt ett år sedan).

Nästa problem är att hon skäller när andra kommer, och då mycket mer än när bara jag kommer hem. Det är lite taskigt att låta folk stå ute och frysa nu i väntan på att hunden ska bli tyst, men tack vare två duktiga frivilliga personer (eller nästan frivilliga 😉 , hundvakten och husse) så har vi kommit en bit där också. De jobbar på precis samma sätt som jag, öppnar dörren först när Diesel är tyst. Under tiden sitter jag och ser ut som att det regnar och bryr mig inte alls om att det ringer på dörren. Väldigt enkel träning för min del måste jag säga 😉 Eftersom ytterdörren ligger i vinkel med vardagsrummet kan jag sitta i soffan och göra tummen upp åt den som knackar på dörren medans Diesel står på andra sidan dörren och skäller 😉 Eller, nu är hon faktiskt nästan tyst. När hundvakten kom igår var hon knäpptyst. Svårast är det när husse kommer och när det är mörkt ute, men vi är snart där. Idag var hon helt tyst när grannarna kom och knackade på en efter en 🙂 (vi bjöd in alla grannarna på vägen på lite julfika, det blev väldigt lyckat)

Anledningen att hon skäller så när det knackar har ju naturligtvis varit att det lönar sig, dvs det knackar, hon skäller, jag går och öppnar och hon får träffa en ny rolig person. Nu får hon inte träffa personen förrän hon är tyst vilket kan leda till att hon skäller, blir tyst och dörren sedan öppnas. Om man fastnar i det stadiet är det viktigt att dörren inte alltid öppnas om hunden skäller. Då kanske man får ha snälla grannar som knackar på och sedan händer inget alls (på Gräddgatan satte jag upp en lapp på dörren där jag bad brevbäraren ringa på ringklockan när han lagt in posten, då han gjorde det satt jag lugnt och gjorde ingenting medan Diesel skällde, var hon tyst när det ringde på fick hon en godis).

Jag kommer nu varva detta med att spela upp ringklocksljud på datorn (hon skäller på det också…) och låta folk knacka på dörren utan att komma in / komma in först när hon är tyst. Vårt nästa problem är att hon skäller på alla som går förbi utanför staketet. Det tycker jag är klurigare att träna för det går inte förbi folk så ofta så det blir få träningstillfällen. Just nu är min strategi bara att bryta det, när jag hör att hon skäller kallar jag in henne så får hon gå in. Till sommaren tänkte jag dock ta tag i att vara ute samtidigt som henne så att jag kan belöna henne när det går förbi folk och inte låta henne vara ute så mycket själv så att hon får chansen att skälla.

Behöver ni dörrklocksljud är den här sidan väldigt användbar (även om man tröttnar på ljuden efter ett tag…). Här finns knack-ljud, kan också vara bra att ha 🙂
www.blomsterhundar.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.