Slut på svampplockning?

Den tråkigaste nyheten den här veckan är helt klart att dvärgbandmask hittats i Sverige. Jag har fasat för det sedan jag fick höra talas om den för något år sedan. Om den sprider sig i Sverige kan det innebära att vi inte längre kan äta svamp och bär som vi plockar i skogen 🙁 Allt detta för att några korkade personer importerar smuggelhundar utan att avmaska dem… Möjligheten att plocka bär och svamp i naturen, liksom allemansrätten som låter oss göra det, har ju länge varit Sveriges stolthet. Jag hoppas verkligen att det kan fortsätta vara det. Masken hittades i en räv som sköts i Uddevalla. Nu ska SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) undersöka ytterligare ett antal rävar och sedan komma ut med riktlinjer till allmänheten. Usch och fy, hoppas det går att hitta en lösning på det här 🙁

Tillägg: Som Amanda säger så är det ju ingen fara så länge man tillagar svampen eller bären. Det som däremot är i farozonen är att äta bären direkt från busken (eller äta svampen rå, men det gör man ju inte så ofta). Så blåbärspaj är lugnt, men det mysiga i att bara gå i skogen och äta lite blåbär eller smultron kan det vara värre med. Det hjälper inte heller att frysa bären hemma eftersom temperaturen måste ner till under -80 grader för att parasiten ska dö, och så kallt har man oftast inte i sin vanliga frys 😉 Just nu är rekommendationen bara i de drabbade kommunerna (runt Uddevalla) att hålla hundar kopplade, att avmaska hundarna var 30e dag och att inte vara i för mycket närkontakt med hunden…

Flera tidningar har skrivit om det, däribland DN, Aftonbladet och GP

Från Aftonbladet

Fakta: Vad gör man där parasiten finns?

  • I områden i Mellaneuropa där parasiten är vanlig hos räv avråds människor från att plocka och äta bär och svamp i naturen. Det rekommenderas att fallfrukt, bär och svamp värmebehandlas för att minska smittrisken.
  • Det är också viktigt med god handhygien, alltså att man tvättar händerna när man varit ute i skog och mark.
  • Hundar och katter som vistas ute i högriskområden och har möjlighet att få tag i smågnagare bör avmaskas en gång per månad.
  • Jägare som hanterar rävar uppmanas att använda engångsplasthandskar.
  • När svenska turister vistas i dessa områden, med eller utan sina husdjur, bör de naturligtvis vara observanta på varningsskyltar och iaktta samma försiktighet som lokalbefolkningen.
  • Risken att bli smittad står i direkt proportion till mängden smittade rävar (och smågnagare) i området där man vistas. Om endast enstaka smittade rävar påvisats är smittrisken för sällskapsdjur och människor påtagligt mindre än i Alpområdet runt Zürich, där 30 procent av rävarna är drabbade.

Från DN

Dvärgbandmasken

  • Masken lever i tarmen hos räven och avger ägg i djurets avföring. Värddjuren, räv eller hund, får inga sjukdomssymptom.
  • Människor kan smittas via bär, svamp eller grönsaker som kommit i kontakt med avföringen.
  • Människor smittas sällan. I exempelvis Schweiz, där smittade rävar är vanliga, upptäcks 2,5 fall hos människa per miljon invånare och år.
  • Parasiten utvecklas som en svulst i levern och kan spridas till andra organ. Sjukdomen kräver ständig behandling och i vissa fall levertransplantation.
  • Äggen dör inte av att frysas in. Fallfrukt, bär och svamp måste kokas eller stekas, eller åtminstone sköljas noga, för att minska smittrisken.

6 svar på ”Slut på svampplockning?”

  1. I våra butiker säljs färsk svamp och bär från länder där dvärgbandmasken finns
    Verkar inte helt ofarligt

  2. Det är ju skit att man hittat dvärgbandmask men slut på svampplockning är det ju inte. Man får bara se till att inte äta sin svamp rå 🙂 Och se till att ens hund inte käka smågnagare!

  3. Nej, svampen klarade sig, men inte bären. Visst, man kan göra blåbärspaj, men man kanske inte längre kan äta blåbär och smultron direkt från ”busken”

  4. Usch, det här är en så tråkig nyhet att jag knappt orkar med den. Och ändå har jag väntat på den i flera år… 🙁
    1. Jag älskar att pussas med mina hundar
    2. Jag älskar att plocka bär från busken och äta direkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.