Planering, möbler, staket osv osv 

Det är onekligen många saker som ska göras med huset, trots att vi valt att inte bygga något själva (Jonas är rörläggare) just för att minska belastningen.

Dessutom behöver saker göras i rätt ordning, staketet kan t ex inte göras innan tomten är tillplattad och garaget är en del av staketet så det vill vi ha klart till inflytt.

Vi har räknat med extrasaker i vår kalkyl (jag rekommenderar Google docs, där har vi budget/plan, utfall, fakturor vi fått, övriga investeringar (vitvaror, möbler etc) osv. Vi håller budgeten ok, men har lagt till 20 tkr på köket (köksö och högre överskåp), 40 tkr på kakel (svårt att byta ut senare så vi ville ha ett vi verkligen gillade – först hamnade vi på +60 tkr men vi justerade lite för att få ner priset (sättning av standardformat ingår,  vill man ha andra format, tex 30*60 som vi kommer ha i hallen och badrummet uppe, eller andra sättningar (omlott/tegelförband, ”matta” osv) tillkommer kostnader och det blir snabbt en del pengar.), en del på extra tapeter (har ingen siffra än), 30 tkr på bättre vitvaror och elen har vi gjort en hel del justeringar i (plus att Knx kostar ca 30% mer än en vanlig elinstallation). Det behövdes också mer fyllnadsmaterial än vi räknat med vid schakten, så det blir lätt extrakostnader (finplanering ingår inte heller i husleverantörens kalkyl, där har vi reserverat en summa för gräsmatta, staket, stenläggning mm)

Några punlter:

 • Jämna ut tomten – den såg platt ut innan vi tog ner skogen, men det är fyra meter höjdskillnad från vägen till bakre kanten. Vi kommer göra en terrassering och höja upp den bakre halvan 1.5 meter och ha en mur på 1.5-2 meter under altanen för att få så stor platt yta som möjligt nedanför altanen. Dock behöver vi runt 400 kubik fyllnadsmaterial till… (Vi har fått en del från en granne men det saknas fortfarande. Någon som har på lager?)
 • Staket – hög prio för hundarnas skull 🙂 väldigt mycket dyrare än när vi byggde för fem år sedan vid vårt nuvarande hus. Väntar på ett par offerter till. Planen är iaf vitt trästaket på framsidan och grönt stängselstaket på baksidan
 • Garage – plattan gjuts i nästa vecka, sedan kommer snickarna att ta vid (vi beställde inte det från Vårgårdahus eftersom vi ville kolla runt lite, och när vi sedan ville beställa var det så lång väntetid att vi inte hade fått det till inflytten så vi bad snickarna göra det istället)
 • Byta tak på vedboden – enda gamla byggnaden vi behöll. Den är fräsch invändigt men behöver nytt tak.
 • Bastu/attefallshus har vi planer på, men det blir nog nästa år
 • Braskamin kommer vi vänta lite med, den kostar ca 50 000 och de pengarna lägger vi hellre på annat just nu
 • Vitvaror ville vi ha andra än de som ingick. Vi har tittat på olika varianter: köpa från Polen (helt andra priser, men frakten tillkommer), Elgiganten hade 15% rabatt på vitvaror igår så det blev ungefär som Polenpriserna plus att vi har tur att Jonas har bra kontakt med leverantörerna genom jobbet så vi hamnade någon tusenlapp under Elgigantens rabatt (men inte mycket alls, priserna är verkligen pressade i branschen)
 • Möbler – idag har vi två rum och kök, snart har vi 7. Det går åt lite fler möbler då 😉 Vi har blivit Blocketnarkomaner av rang 😉 Vi gjorde ett kap på ett valnötsbord och åtta stolar för ett par veckor sedan. Och i söndags beställde vi en soffa och fyra fåtöljer på Mio (de hade en trevlig rabattkampanj så vi fick ett väldigt bra pris dessutom). Sängar har vi lyckats samla på oss (av någon udda anledning har vi 5 sängar nu?), men vi letar efter skänk, vitrinskåp, nattduksbord, hatthylla, skohylla, skåp till toaletterna, garderober, soffbord, sidobord, barstolar osv osv…
 • Altanbygge planerar vi till Kristi himm och får hjälp av Jonas familj 
 • Stenläggning blir nog efter altanbygget är klart
 • Inredning skafferi och klädkammare – har mest tittat på inspirationsbilder än så länge men snart går det planera på plats             

Det var några av sakerna på listan. Det lär komma fler 😉 

Slutbesiktningen fick vi iaf brev om här om dagen – 22 april 08:00. Nu ska vi bara kolla med kommunen om de utfärdar slutbevis samma dag (så vi får flytta in direkt) eller om det tar en vecka extra.

Publicerat av

Elsa Blomster

Elsa Blomster har tre golden retrievrar, Ludde, Diesel och Seeker. Hon tävlar i lydnad, personspår, viltspår, rallylydnad och går på jaktprov med framförallt Diesel, men snart även med Seeker. Elsa är civilingenjör inom industriell ekonomi och arbetar som marknadschef på en auktoriserad bilverkstad. Tillsammans med Lena Gunnarsson drev hon tidigare driver Canis Hundskola Avdelning Göteborg & Kungsbacka, där de höll kurser i bland annat vardagslydnad, valpträning, inkallning, tävlingslydnad och jaktapportering med hjälp av klickerträningsprinciperna. Elsa och Lena har också skrivit boken Apportering till vardag och fest och driver Klickerförlaget Göteborg AB. Sedan sommaren 2013 hålls alla kurser genom Klickerförlaget, där de även ger ut böcker av andra författare. Elsa driver även Blomsterhundar AB. Elsa Blomster på Google+

En reaktion på ”Planering, möbler, staket osv osv ”

 1. Det kommer bli riktigt snyggt! Åh vad jag längtar att få komma ner och titta.. Jonas berättade nyss att jag kunna följa bygget här;) jätte roligt att GP följa!
  Älskar skafferiet och köket!
  Kram majsan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *