Apporteringskurs

Detta är en kurs för dig som vill lära dig grundfärdigheterna i apporteringsarbetet och jaktlydnaden. Kursen riktar sig främst till dig som har en retriever och vill lära dig teorin och praktiken bakom retrieverjakten. Apporteringsdelarna kan även vara användbara för övriga apporterande hundar, både stötande och stående, men vi kommer inte gå igenom de övriga delarna för stötande och stående fågelhundar.

För att lära våra jakthundar de färdiga jaktmomenten så måste vi börja i mindre skala och lära in varje delmoment för sig och sedan kedja ihop momenten, detta kallar vi grundfärdigheter.

Under kursens gång kommer vi att träna

Avlämningar
Stoppsignal
Jaktfot
Greppande och hålla fast av dummy och kallvilt
Inkallning med pipa
Dirigeringar
Stadga

Efter att grundfärdigheterna är inlärda och befästa så kan vi börja sätta ihop momenten.

Under kursens gång kommer vi att kvalitetssäkra alla moment genom att använda oss av störningar och vi får engagerade och säkra hundar eftersom vi jobbar igenom grunderna ordentligt först. Speciellt inom jakten är det viktigt att vi kan kontrollera resurserna runt omkring våra hundar. På så sätt kan vi i slutändan få själva arbetet att vara en belöning för vår hund och fråntagandet av arbete ett negativt straff.

Kontakta gärna mig om du undrar något

Elsa Blomster
0736-21 50 74
elsa@blomsterhundar.se

Planerade kurstillfällen

 • Tillägg 2013-07-01: Numera hålls alla kurser via Klickerförlaget Göteborg AB. För aktuellt kursutbud, gå in på www.klickerforlaget.se/kurser

7 svar på ”Apporteringskurs”

 1. Hejsan har lite frågor 🙂
  Jag har presic köpt en jaktlabrador som vi tänkte ha som fågel hund apportering
  Och undrar nu hur gammal han ska va imman första kursen och om ni vet någon apporterings kurs i närheten av Kalmar/Växjö ?
  Mvh Josephine

  1. Hej!

   Vad roligt att du är intresserad av våra kurser! Det går utmärkt att vara med på våra grundkurser oavsett ålder på hunden. De yngsta deltagarna vi har haft har varit 12 veckor, och de äldsta 12 år 🙂 Vi anpassar helt enkelt bara upplägget efter valpen, och ser till att valpen får många pauser. På kursen är det ju framförallt du som lär dig, sedan får du träna vidare i lugn och ro med valpen hemma.

   Just nu har vi tyvärr inga kurser inplanerade i Småland. Vi har en grundkurs inomhus i Göteborg i slutet av januari och i februari kör vi igång vår onlinekurs igen, det kanske kan vara något? Alla våra kurser kommer ut på klickerforlaget.se/kurser

   mvh
   Elsa

 2. Hej!
  Om man vill använda pipa istället för klicker funkar era kurser då?
  Med vänlig hälsning,
  Helena

  1. Hej!

   Klickern och visselpipan fyller inte samma funktion i apporteringsträningen. I delfinträning är det vanligt att använda visselpipa som belöningsmarkör, men i apporteringsträningen använder vi klickern eller ett belöningsord som belöningsmarkör. Visselpipan använder vi istället för rösten för inkallning, stoppsignal och närsöksignal (även om vi ofta lär in röstkommandon också för de signalerna, men praxis på prov och jakt är att använda visselpipan istället för rösten).

   mvh
   Elsa

 3. Jag har en 15 månaders mellanpudeltik, mycket följsam och lättlärd men tyvärr drar hon på jakt så fort hon får/ tar sig tillfälle och då är hon omöjlig att kalla in. Tänker mig att apportering vore bra träningsform. Då får hon springa men måste lyssna på och samarbeta med mig. Vad tror ni om det?
  Mvh Gunilla

  1. Hej!
   Jag tror absolut apportering vore jättebra för er – det passar de flesta hundar och pudeln är ju en apporterande hund från början.

   Lycka till med träningen!
   mvh
   Elsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.