2020 – ett händelserikt år

När jag tittar tillbaka på 2020 så har det hänt väldigt mycket, och det mesta har, Coronan till trots, varit positivt.

Första halvan av året ägnade vi åt att vänta på Verner, men så 12 maj, 3 dagar försenad 😉 dök han upp. En fantastiskt nöjd och glad liten kille som bara hänger med på allt – renoveringar, bilresor, hundträning, badturer och så vidare.

En annan väldigt stor överraskning blev att vi köpte en gård – det var inte alls planen 😉 Redan när vi började leta nytt boende för sex år sedan ville vi bo mer lantligt med lite egen mark, men hittade inget som passade våra krav så vi byggde ett nytt hus i samma villaområde. Vi har hållt koll på Hemnet lite då och då, och i våras dök det upp en gård som vi blev intresserade av. Vi budade på den och var med länge i budgivningen, men förlorade. Några veckor senare dök det dock upp en ännu bättre gård – så då la vi ett förhandsbud med en gång och fick gården! Under sommaren och hösten har vi sedan renoverat och renoverat, och så renoverat lite till 😉 men nu har det blivit riktigt bra.

Huset vi köpte…
Huset ett antal månader senare <3

Totalt är det ca 13 hektar mark, varav 5 hektar betesmark och 7 hektar skog. Jag fick hjälp av några kompisar i somras så då röjde vi undan en massa gammalt skräp, tog ner gammalt fårstängsel och byggde en hoppträningshage. Framöver kommer jag fortsätta anpassa marken ännu mer för hundträning – både för egen träning och kurser.

“Vår” grusväg, med ladan, huset och “snickerboa”
Mer mark – hästhage och stenmur
Ut på tur, aldrig sur 😉 Eller kanske lite trötta ibland iaf eftersom det varit rätt tufft att renovera, ha småbarn och att Jonas jobbat väldigt mycket jour, men vi försöker njuta så mycket vi kan också 🙂
Fyrhjulingen utrustad med apportkastare, mycket nyttigt 😉 (synd bara att jag hade ställt in den så apporterna flög över trädtopparna och blev jättesvåra att hitta, men det betyder ju bara att vi får träna fler gången 😉 )
Lite av markerna – väldigt mycket brantare än det ser ut 😉
Vi fixade till en väldigt trevlig grillplats nere i “fruktträdgården” – där har vi grillat med barnen, grillat som avslutning på hundträning och bjudit grannarna på glögg,
Hopphage!

Keen

Träningen med Keen har varit väldigt rolig under året. Han känns väldigt bra och gör så mycket rätt. Vi har dock fortfarande lite utmaningar kvar att jobba på för att få helheten att hålla ihop på prov. Inför våren var vi jättetaggade att starta på WT, men det blev ju tyvärr inga. Årets första provstart blev KKL:en, vilket även blev årets första jakt för Keen och det var inte helt lyckat 😉 Första såten gick bra, alla hundarna fick i lugnt och fint tempo in två änder var. Andra såten regnade det ner så mycket fåglar att Keen inte klarade av att vänta på sin tur (nummer 4, sist), så vi fick tyvärr inget pris där. Sedan fanns det inte fler KKL:er att starta på i år, så vi satsar på nästa år istället. Däremot startade vi två gånger i öppenklass B-prov och fick med oss en nolla (pga missad vattendirigering, han ville inte lämna av en kanin och en missad dubbelmarkering) och en trea (pga missad vattendirigering och nedläggning av ett vilt på söket, innan han plockade upp det igen). För att få ny inspiration har vi fortsatt gå kurs en gång i månaden hos Jens Palmqvist. Fokus har varit walkupträning inför start på SGL:s novice-prov, men vi kom tyvärr aldrig till start i år. Några jakter har vi också hunnit med, vilket varit allra roligast. Både “vanliga” apporteringsuppdrag (där vi jobbar och inte kan träna så mycket) men också några träningsjakter som vi kunnat styra mer över och få till riktigt bra träning. Nu gör vi en plan inför höstens provstarter och kommer igen då!

Diesel

Det jobbigaste som hände under året var att vi fick ta beslutet att låta Diesel somna in. Hon blev 12 i april och hade blivit mer och mer “tantig” – hängde med i sitt eget tempo på promenaderna, stängde öronen och snodde mat när hon kom åt osv, men var pigg och glad för sin ålder fram till i mitten på augusti. Då fick hon jättesvårt att bajsa och det visade sig att hon hade fått en tumör i ändtarmen. Det gick inte att operera, så efter att ha fått en sista mysig vecka tillsammans med henne fick hon somna in hemma i vardagsrummet. Eftersom hon verkligen avskyr veterinärmottagningar efter många tråkiga besök där (livmoderinflammation x 2, ätit konstiga saker mm) så ville vi att hon skulle få somna in så lugnt och skönt som möjligt, och det blev väldigt fint. Sista dagen fick hon bada, leta korv, äta mjukglass och bara gosa. Det är oerhört tomt utan henne – hon var min första tävlingshund och vi har upplevt så mycket tillsammans. Jag kan inte ens skriva ner en bråkdel av det här så det får bli lite fina bilder och filmer istället <3

Elsa och Diesel
Apportering dirigering över
Diesel
Innan jag bara började fokusera på jaktträningen tävlade vi lydnad, spår, viltspår och rallylydnad. På äldre dar blev det även lite nosework. Här ovan en film från vår start i lydnadsklass två – klassvinst på 173 poäng trots nollad inkallning (som inledningsvis var jättesnygg, men istället för “hit” så hörde hon “ut” efter ställandet och det får man inga poäng för 😉 )
En gammal film på några av Diesels tricks – favoriten var nog alltid ta svansen. Hon kunde stå och hålla svansen läääänge t ex när vi satt och åt – i hopp om att få smaka något <3
Istället för att hämta saker hela tiden kunde Diesel placera ut saker – mycket praktiskt 😉
Apportering var ju ändå det vi gjorde mest – både dummies och vilt, men framförallt i vardagen
Störningsträning var något av Diesels paradgren – här tar hon dummien istället för hamburgaren

Bilder huset

Efter att ha bott i huset några år trivs vi fortfarande lika bra. Vi har byggt ett Attefallshus med altan, ett hundhus och gjort i ordning trädgården lite mer (och väntar på att det ska växa upp och bli fint 😉 Just nu ser man väldigt mycket markduk. Får återkomma med bilder på det när det ser bättre ut.

Nya flocken

Under 2018 har vår flock förändrats ganska mycket. I november 2017 såg den ut så här: Seeker, Diesel och Ludde – och så en liten bebis i magen.

Seeker, Diesel & Ludde

I november 2018 såg den ut så här: Keen, Viola och Diesel.

Keen, Viola och Diesel

Viola föddes i början av januari och mycket av året har gått åt till att lära känna och ta hand om denna lilla solstråle.

I maj gick Ludde bort, 13.5 år gammal. Han lämnade förstås ett stort tomrum efter sig – han har liksom alltid funnits. Här har jag skrivit mer om det: Ludde har vandrat över regnbågsbron.

I slutet av sommaren flyttade Seeker till ett nytt hem, eftersom vi tyvärr inte kunde lita på honom när Viola började krypa omkring. Här har jag skrivit mer om det: Tre år av lärande och ett svårt beslut.

I början av augusti flyttade Keen hit, en svart retriever istället för de tidigare gyllene, och han har smält in jättefint i flocken. Här har jag skrivit mer om det: Joining the dark side och Första tiden med Keen.

2019 hoppas jag blir väldigt mycket lugnare vad gäller ändringar i flocken – och mer fokus på rolig träning, resor och tävling.

2017 – ett händelserikt år

2017 har varit ett händelserikt år på många sätt. Så händelserikt att det redan sammanfattats i två årskrönikor:

Men utöver det har vi hittat på en massa andra saker

Januari

Vi slappade, njöt av kalla promenader och lite snö samt började träna nosework. Husse bestämde sig för att köra med Seeker och jag körde med Diesel.

På jobbet hade jag fullt upp med att avsluta allt eftersom bestämde mig för att byta jobb precis innan årsskiftet.

Februari

Vi firade min brors födelsedag med god mat och min mammas födelsedag på hotell Havanna i Varberg.

Och så tränade vi nosework minst en gång i veckan.

Mars

Mer nosework-träning, men även lite jaktträning för Katarina Eriksson och Eva Thorén Söderström och utflykt till vattenfallen i Uddevalla när vi trodde att snön tröttnat och försvunnit.

Sedan kom den tillbaka 😉 innan den gav upp för gott och vi till och med kunde äta lunch utomhus under en av kurserna jag hade hemma.

Jag blev avtackad på Mechanum, där jag jobbat som marknads- och IT-chef i sju år, med middag och boulespel på Boule bar. Det blev många mätningar för att se vem som vann 😉

Sedan drog Klickerförlaget med respektive till USA för att turista och hänga på ClickerExpo.

April

Lena och jag hängde på ClickerExpo några dagar innan vi avslutade med mer turistande och jag åkte vidare till Schweiz för att hålla kurs. Där hade våren kommit längre så jag passade på att bränna mig lite på axlarna och fötterna 😉

Vi åkte till Växjö och firade påsk och Seeker tog sin första etta i öppenklass viltspår. Diesel fyllde 9. Jag började på mitt nya jobb i en helt ny bransch, som verksamhetsutvecklare på Veidekke – Sveriges fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag.

Vi fick också träffa “kusin” Frank, min svågers fralla för första gången.

Jag och Seeker åkte till Jens Palmqvist för att gå kursen “Från dummies till varmvilt” sex gånger under året.

Maj

Seeker och jag startade på LabVästs jaktlek (nybörjarklassprov) och kom på tredje plats. Vi längtade tillbaka till USA och åt bagels 😉 Jag började träna med hjälp av min syster (inte hund utan på gym, väldigt konstigt att använda ordet “träna” i det sammanhanget 😉 )

Vi var på ölmässa i Köpenhamn (eller mest husse, jag gick på stan med mamma och min syster, och så åt vi god mat och umgicks)

Helt plötsligt blev det varmt, så vi njöt lite av värmen. Husse köpte en motorcykel och lagom tills vi skulle åka iväg och äta räkmacka vid havet med den blev det kallt (fast vi åkte dit ändå 😉 )

Jag höll min årliga kurs hos kennel Curly Cottage och pussade på krullpälsar.

Jag reste en massa med jobbet – Solna, Lund och Oslo.

Juni

Jag var på Ingelstadgymnasiet utanför Växjö i två dagar och höll kurs. Sedan åkte jag, mamma och ett par kompisar med Seeker och Diesel till Skåne för att vandra ett par dagar. Vi såg bland annat Ale stenar.

Vi firade husses födelsedag med en noseworktävling för att hitta hans paket.

Jag och Seeker var i Skåne på kurs för Jens igen.

Och så var jag i Skåne med jobbet och gick omkring på höghöjdsbana – det kittlade i magen.

Vi firade midsommar med husses familj utanför Köping och började bygga hundhus.

Dessutom fick vi se bebisen i magen för första gången när vi gjorde ett tidigt  ultraljud.

Juli

Jag och Seeker åkte till Norge för att hålla kurs. Hundhuset började blir klart.

Vi tränade vattenapportering och åkte båt ut till en liten ö.

Årets bästa kurs – vårt sommarläger – hade vi i år på Väla kursgård utanför Borås.

Seeker debuterade på jaktprov med ett tredjepris. Vi passade också på att turista lite, först i Hjo och sedan i på vägen till Växjö och i Skåne. Vi såg bland annat en varggrop.

Både Seeker och Diesel klarade nosework-doftprov på eukalyptus. Vi fick besök av husses systerson och passade på att besöka Universeum.

Jag testade lite olika kläder 😉 Jobbkläder och ett par röda skor som jag hittade i garderoben.

Vi tittade på bebisen igen vid rutinultraljudet <3

Augusti

Vi inledde vår fotgåendeträningskampanj.

Vi var i Skåne igen och tränade – den här gången sköts det lerduvor, kastades markeringar och så skickade vi på lååånga memories – och Seeker var en stjärna <3 (förutom på fotgående då 😉 )

Lena och jag höll kurs i Uddevalla och i Finland.

Vi kompletterade vår stugby med ett Attefallshus – här ska det bli bastu framöver.

Lite andjakt, träningsjaktprov, svampplockning och invigning av Gothenburg Horse Show hann vi också med, liksom lite bebisförberedelser när vi testade att bära katten i bärsjal (han tyckte det var jättemysigt)

September

Lena och jag åkte till England och höll kurs.

Med hem hade jag en barnvagn som jag beställt (2900 kr i England, 7800 kr i Sverige…) och katterna godkände den med en gång.

Jag och Seeker startade på två jaktprov (och lärde oss en massa saker, läs mer om det på www.apporteringtillvardagochfest.se)

Jag dömde working test och husse och Seeker passade på att starta för första gången med väldigt bra resultat.

Jag, Seeker och Diesel var med på ett par gåsjakter.

Seeker och jag hängde med spanielgänger på rapphöns- och fasanjakt (och tränade fotgående i mängder!)

Ludde fick en helt egen dag med Lena på clinic i rörelseanalys för Annika Falkenberg – som han njöt!

Och så passade jag på att fylla år och göra studiebesök på några olika arbetsplatser på jobbet.

Oktober

Mer träningsjaktprov och korta höstpromenader – jag fick lite foglossningar och hade ingen kondition alls kvar. Det sista jag orkade göra var att träna fotgående på kurs i samarbete och fotgående för Katarina Eriksson, efter det blev det bara 10-15 minuterspromenader.

Jag var i Schweiz och höll kurs igen.

Vi var på överraskningsresa (min födelsedagsresa) i Båstad.

Jag och Seeker startade på vårt första working test och testade ömsom vin, ömsom vatten. Det där fotgåendet, och att hålla ihop sig 😉 Fantastiskt fina markeringar dock.

Vi fortsatte träna nosework (kurs tre eller fyra i ordningen 🙂 ) och anmälde oss till vår första tävling.

November

Jag var på ClickerExpo i Danmark.

Vi startade på vår första nosework-tävling. Husse och Seeker kämpade för att hålla ihop genom alla fyra momenten och Diesel hade klarat det hela bättre om jag inte var i vägen 😉 Sedan blev det successivt bättre i takt med fler och fler tävlingar. Husse och Seeker kom på tredje plats i fordonssöket på sin första officiella tävling.

Trixa tyckte det var utmärkt att jag låg i soffan och tog genast chansen att lägga sig på magen.

Vi passade även på att fota magen hos Elite Studio (som även tog våra bröllopsbilder)

December

Jag och Diesel tog ett diplom i nosework klass 1 (husse var tyvärr tvungen att jobba den dagen). Sedan tränade vi massor med nosework – privatlektioner för Mia Edelton, kurs för Britt Nylund och egen träning i Nordstan.

På Nissenosen hos Villgotts hund fick båda hundarna rosett för att de klarade båda söken 🙂 (inomhus och behållare). Nu väntar vi bara på fler tävlingar i närheten!

Vi tog det lugnt och väntade in julen. Njöt av snön, som försvann två dagar innan jul… Var på spa, gjorde köttbullar och isterband med min familj och sedan kom min familj hit och firade jul. Årets bästa julklappar var en gungstol, ett lapptäcke som mamma sytt och att vår bröllopstavla kom upp.

Nu väntar vi på att bebis Blomster ska titta ut – det verkar bli 2018 som vi hoppades på 😉 (beräknat datum var juldagen)

Vi önskar er ett jättegott nytt år!

Seeker MH – English version

IMG_5854Yesterday we went to Falkenberg to do the “mental behavior dog” (MH) test with Seeker (a canine character test). It’s a prerequisite in order to be allowed to compete in “working obedience” such as person tracking, person “searching” etc. I’ve done MH with both my other dogs as well, but not BPH (a similar test that Seeker did a couple of months ago). The BPH isn’t required for competing, I just did that because I wanted to see what it was like. So now Seeker has “known mental status” 🙂

As with the BPH there’s no “right or wrong”, just a descirption of what the dog does. Of course each handler/breeder/observer has his or her own opinion of what they want to see in a dog. The MH is a great tool for breeders to see what tendencies there are among the lines that the breeder has.

Personally I like social dogs that enjoys contact with people, that willingly follows the person holding the lead, that relaxes and stays calm when I’m relaxing, that reacts/notices to surprisies and noise – but that has a lot of curiosity to check the scary stuff and no remaining fear of it. I also like a dog that is interested in objects and playing – I think all of this makes for a dog that is fun to train with (of course there shouldn’t be too much of it, but I’d rather have too much than too little – a dog that doesn’t care about anything is very difficult to train).

I’m very please with Seeker’s MH, and I think that he has matured a bit in the last couple of months (compare his reactions on the MH to the BPH a couple of months ago here)

Within each test unit there are 2-3 partial tests. Thanks to lapphund.se for the English descriptions of the tests. Here’s a more detailed description in English.

As soon as the results have been made official on the Kennel Clubs webpage I’ll add comparisons to the breed as well.

Färdig Nyckel 2003-06-17

Contact

Contact with a stranger. Test leader takes the dog on the leash and goes away from the handler/owner, executes physical examination, mouth and teeth inspection. Thus, what is the dog’s reaction to a stranger?

Seeker had no problem with this, he just wasn’t very interested in the other person but wanted to know where I was.

Play

Willingness to play. Test leader plays with a big white cloth, throws it to the handler (owner), invites the dog to play with the cloth, tugs the cloth, etc.

What could be better? Seeker loves to play, no surprise there. Still glad that the deliveries isn’t part of the test 😉

Chase

A big white cloth is drawn in a zigzag pattern at a distance of 24 feet (supposedly a rabbit or other prey). The dog is let loose and has to run and attack the object, then is called back to the handler.

The first time he didn’t follow the “rabbit” but instead turned back to the field where he a couple of minutes before saw a toy being thrown. The second time he followed, grabbed it and brought it back.

Activity

Ability to relax. Handler and dog stand still for three minutes. What does the dog do during the dull interval?

I’m very please with his behaviour here. We’ve put quite a lot of energy into being relaxed, so when I just stood there here looked around for a while, then sat down and finally laid down. Three minutes is a very long time to watch a dog do nothing, so I shortened it in the video.

Distance play

Ability to collaborate with a stranger. A “witch” (clad in black) suddenly comes out of the woods at a distance of approximately 120 feet. She kneels, stands up, and kneels again, waving a big cloth, luring the dog to come to her.

Seeker found this to be very interesting. I was quite please that he remained by my side, even though I let go of his collar and took a step forward (even though that’s not a part of the test). When the stranger talked to him after that he couldn’t resist 😉

Färdig Nyckel 2003-06-17

Surprise

Reaction to the sudden appearance of a large object. A blue overall (XL) is rigged with ropes and suddenly appears when the handler and the dog are strolling along a path. After the dog has made contact with the dummy, the dog and handler walks past it two times to see if the dog has any remaining fear or interest in the dummy.

He was a bit frightened when the dummy appeared, but very quickly he regained himself and saw that it wasn’t very interesting and wandered off to do other things. When I walked towards it he came back and checked it out. No remaining fear (or interest) at all – as soon as the surprise was over he lost interest in the dummy.

Sudden noise

Reaction to sounds. Hidden in the bushes, a chain is pulled over a corrugated iron-plate, creating a loud rattling sound. After the dog has made contact with the object that made the noise, the dog and handler walks past it two times to see if the dog has any remaining fear or interest in it.

“Intersting! Better check this out!” Same reaction as at the BPH – almost before the noise was done he was there to check it out. No lasting fear (or interest) at all.

Ghosts

Reaction to an approaching threat. Ghosts. Two volunteers dressed in white sheets, with white plastic buckets on their heads and large black painted eyes, nose and mouth, move stereotypically forward three feet at the time. Wind should be away from the dog so that it cannot smell the human scent from the two ghosts.

The “ghosts” approach until they are ten feet away and then turn their backs to the dog. The handler is then allowed to call the dog’s name, to go up to the ghost and start talking to it and unmask it. He can then do the same with the other ghost.

“Baah, ghosts in the forest. Couldn’t care less. Tell me when they’re done walking about and I’ll check them out” 😉 Seeker looked at other things the whole time – but he knew exactly where the ghosts where all the time.  I don’t know if he matured since the BPH, or if the ghosts just weren’t interesting enough. He barked at lenght at the scary person at the BPH anyway. (I much prefer this version, it’s not as noisy 😉 , but I thought he would bark a lot at the ghosts here as he did at the BPH.

Play and shot

Willingness to play. Has the dog’s willingness to play during units 1 to 7 faded or is he still alert? [Unit two is repeated].

During the test, shots from a 9 mm pistol are fired. The shooter is about 100 feet away from the dog and is hidden in the woods. Ten seconds between each shot. Reaction?

Playing tug the cloth. Dog is on a leash. Handler is passive. Two more shots are fired, but at a shorter distance. Ten seconds between each shot.

Seeker was even more interested in playing now. He reacted positevly when the shots were fired, but continued to play/sit by my side. We haven’t done much training with shots so he as no anticipation of fun things happening after shots yet.

 

7 years ago I did the MH with Diesel, she reacted quite differently as you can see in the video below

Seeker mentalbeskrivning

IMG_5854Igår åkte vi ner till Falkenberg för att mentalbeskriva Seeker, och det skötte han med den äran så nu har han känd mental status och får starta i brukset 🙂

Jag är jättenöjd med att han verkar ha mognat de senaste månaderna (jämför med BPH- insatsen här), och egentligen bara förvånad över hur han reagerade på spökena – dem trodde jag han skulle skälla ut.

 

Siffrorna inom parentes är rassnittet från 2005, jag kopierade protokollet från Luddes MH 😉 Jag ska uppdatera med spindlar så fort SKK lagt ut resultaten på sin sida.

  1 2 3 4 5
1a. KONTAKT
Hälsning

(3.9)
Avvisar kontakt, morrning och/eller bitförsök. Undviker kontakt genom att dra sig undan. Accepterar kontakt utan att besvara. Drar sig inte undan. Tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök. Överdrivet kontakttagande, ex hoppar, gnäller, skäller.
1b. KONTAKT
Samarbete

(3.6)
Följer ej med trots upprepade försök att locka. Följer med motvilligt. Följer med, men är inte engagerad i testledaren.. Följer med villigt. Engagerar sig i testledaren. Följer med villigt, är överdrivet engagerad i testledaren, ex. hoppar, gnäller, skäller.
1c. KONTAKT
Hantering

(3.5)
Avvisar med morrning och/eller bitförsök. Undviker, drar sig undan, söker stöd hos föraren. Accepterar hantering. Accepterar. Svarar med kontaktbeteende. Accepterar, svarar med överdrivet kontaktbeteende.
Kommentar: Som jag trodde, Seeker gillar nya människor men nya gräsmattor är nästan roligare 😉 Och så vill han gärna ha koll på var jag är.
2a. LEK 1
Leklust

(3.9)
Leker inte. Leker inte, men visar intresse. Startar lång- samt, blir aktiv, leker. Startar snabbt, leker aktivt.. Startar mycket snabbt, leker mycket aktivt.
2b. LEK 1
Gripande

(3.3)
Griper inte. Griper inte, nosar bara på föremålet. Griper tveksamt eller med framtänderna. Griper direkt med hela munnen. Griper direkt, hugger föremålet i farten.
2c. LEK 1
Gripande och dragkamp

(3.1)
Griper inte. Griper tveksamt, släpper, håller, men drar inte emot. Griper, drar emot, men släpper och tar om. Alt. tuggar. Griper direkt med hela munnen, drar emot tills testledaren släpper. Griper direkt med hela munnen, drar emot, rycker, alt. ruskar-även under den passiva delen-tills testledaren släpper.
Kommentar: Leka är superskoj! Fortfarande tur att avlämningarna inte ingår i bedömningen 😉
3a 1. JAKT
Förföljande

(3.2)
Startar inte. Startar men avbryter. Startar eller springer långsamt. Kan öka farten. Fullföljer. Startar med hög fart, målinriktad, bromsar in vid bytet. Startar direkt med hög fart. Springer förbi bytet. Kan vända.
3a 2. JAKT
Förföljande

(3.4)
Startar inte. Startar men avbryter. Startar eller springer långsamt. Kan öka farten. Fullföljer. Startar med hög fart, målinriktad, bromsar in vid bytet. Startar direkt med hög fart. Springer förbi bytet. Kan vända.
3b 1. JAKT
Gripande

(2.3)
Nonchalerar föremålet. Alt. springer inte fram. Griper inte, nosar på föremålet. Griper tveksamt eller med tidsfördröjning. Griper direkt, släpper. Griper direkt. Behåller föremålet i minst 3 sekunder.
3b 2. JAKT
Gripande

(2.5)
Nonchalerar föremålet. Alt. springer inte fram. Griper inte, nosar på föremålet. Griper tveksamt eller med tidsfördröjning. Griper direkt, släpper. Griper direkt. Behåller bytet i minst 3 sekunder.
Kommentar: Första gången missade han vad som hände och hade bara en minnesbild av leksaken som figuranten hade kastat på ängen tidigare – den fanns dock inte kvar där när han sprang för att kolla 😉 Andra gången sprang han efter och greppade. Här kom han tillbaka nästan hela vägen, det gillade jag 🙂 (avlämningarna går åt lite rätt håll iaf 😉 )
4. AKTIVITET
(3)
Är ouppmärksam, ointresserad, inaktiv. Är uppmärksam och lugn – står, sitter eller ligger. Är uppmärksam och i huvudsak lugn. Enstaka aktivitetshöjningar. Är uppmärksam med ökad aktivitet eller oro efter hand. Växlar snabbt aktiviteter under momentet. Alt. oro under hela momentet.
KommentarDen här var jag riktigt, riktigt nöjd med. Vi har jobbat mycket med att slappna av när jag slappnar av och här gjorde han det så fint. Först stod han och kollade lite, sedan (efter 10-15 sekunder) satte han sig ner och satt vid min sida i två minuter, därefter la han sig ner.
5a. AVSTÅNDSLEK
Intresse
(3)
Engageras inte av figuranten. Kontroll, avbrott förekommer. Intresserad, följer figuranten utan avbrott. Intresserad, vill iväg. Enstaka startförsök. Mycket intresserad. Vill iväg. Upprepade startförsök.
5b. AVSTÅNDSLEK
Hot / aggressivitet

(1.1)
Visar inga hotbeteenden. Visar enstaka (1-2) hotbeteenden under momentets första del Visar enstaka (1-2) hotbeteenden under momentets första och andra del. Visar flera hotbeteenden under momentets första del. Visar flera hotbeteenden, under momentets första och andra del.
5c. AVSTÅNDSLEK
Nyfikenhet

(3.3)
Går inte fram till figuranten. Går fram när figuranten är aktiv på linjen. Går fram till den dolda men talande figuranten. Går fram till figurant med låg kroppsställning och/ eller tidsfördröjning. Går fram direkt till figuranten utan hjälp.
5d. AVSTÅNDSLEK
Leklust

(2.7)
Visar inget intresse. Leker inte, men visar intresse. Leker, kan gripa försiktigt, drar inte emot. Griper direkt. Kan släppa och ta om. Drar emot. Griper direkt. Drar emot, släpper inte.
5e. AVSTÅNDSLEK
Samarbete

(2.2)
Visar inget intresse. Blir aktiv men avbryter. Är aktiv med figuranten när denne är aktiv. Är aktiv med figuranten. Intresse även mot passiv figurant. Uppmanar passiv figurant till fortsatt lek.
Kommentar: Superskoj med folk i skogen tyckte Seeker. Även om det inte ingår i bedömningen gillar jag att han satt kvar vid min sida och inte stack ens när jag tog ett steg framåt. Sedan sa figuranten något och då var han tvungen att sticka iväg 😉 Han lekte intensivt och snodde sedan med sig leksaken. Hade jag lockat på honom där hade han nog kommit till mig med den, men när jag inte gjorde det kollade han in publiken och lämnade leksaken där för att kolla in skogen istället.
6a. ÖVERRASKNING
Rädsla

(3.3)
Stannar inte eller kort stopp. Hukar sig och stannar. Gör undanmanöver utan att vända bort blicken. Flyr högst 5 meter. Flyr mer än 5 meter.
6b. ÖVERRASKNING
Hot / aggressivitet

(1.9)
Visar inga hotbeteenden. Visar enstaka hotbeteenden. Visar flera hotbeteenden under längre tid. Visar flera hotbeteenden och någon attack. Visar hotbeteenden och attacker som kan avslutas med bett.
6c. ÖVERRASKNING
Nyfikenhet

(2.4)
Går fram efter det att overallen lagts ner. Alt. går inte fram. Går fram när föraren sitter på huk och talar till overallen samt lockar på hunden. Går fram till overallen när föraren står bredvid. Går fram till overallen när föraren gått halva avståndet. Går fram till overallen utan hjälp.
6d. ÖVERRASKNING
Kvarstående rädsla

(2.4)
Ingen tempoförändring eller undanmanöver. Liten båge el. liten tempoväxling vid någon av passagerna. Båge el. tempoväxling vid 1:a passagen. Minskat utslag vid 2:a passagen. Båge eller tempoväxling vid minst 2 passager utan minskad intensitet. Visar stort mått av rädsla eller ökad rädsla efter samtliga passager.
6e. ÖVERRASKNING
Kvarstående intresse

(1.9)
Visar inget intresse. Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid 1 tillfälle. Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid minst 2 tillfällen. Biter i eller leker med overallen. Intresset minskar efterhand. Biter i eller leker med overallen vid 2 eller fler passager.
Kommentar: Väldigt fin reaktion tycker jag. Overallen överraskade honom, sedan var den tråkig och han kollade in skogen istället. När jag gick närmre och verkade tycka den var intressant kom han tillbaka och kollade in den. Ingen kvarstående rädsla (eller intresse för den delen, den var överspelad helt enkelt)
7a. LJUDKÄNSLIGHET
Rädsla

(2.9)
Stannar inte eller kort stopp. Hukar sig och stannar. Gör undanmanöver utan att vända bort blicken. Flyr högst 5 meter. Flyr mer än 5 meter.
7b. LJUDKÄNSLIGHET
Nyfikenhet

(3.5)
Går inte fram. Går fram när föraren sitter på huk och talar till skramlet samt lockar på hunden. Går fram till skramlet när föraren står bredvid. Går fram till skramlet när föraren gått halva avståndet. Går fram till skramlet utan hjälp.
7c. LJUDKÄNSLIGHET
Kvarstående rädsla

(1.8)
Ingen tempoförändring eller undanmanöver. Liten båge eller liten tempoväxling vid någon av passagerna. Båge eller tempoväxling vid 1:a passagen. Minskat utslag vid 2:a passagen. Båge eller tempoväxling vid minst 2 passager utan minskad intensitet. Visar stort mått av rädsla eller ökad rädsla efter samtliga passager.
7d. LJUDKÄNSLIGHET
Kvarstående intresse

(1.9)
Visar inget intresse. Stannar upp. Luktar eller tittar på skramlet vid 1 tillfälle. Stannar upp. Luktar eller tittar mot skramlet vid minst 2 tillfällen. Biter i eller leker med skramlet. Intresset minskar efterhand. Biter i eller leker med skramlet vid 2 eller fler passager.
Kommentar: Finns det något bättre än ljud? På samma sätt som på BPH:t var han framme och kollade nästan innan ljudet var slut. Ingen kvarvarande rädsla eller intresse – over and out 🙂
8a. SPÖKEN
Hot/aggressivitet

(2.3)
Visar inga hotbeteenden. Visar enstaka hotbeteenden. Visar flera hotbeteenden under längre tid. Visar flera hotbeteenden och någon attack. Visar hotbeteenden och flera attacker.
8b. SPÖKEN
Kontroll

(3.8)
Enstaka kontroll, därefter inget intresse. Alt. engagerar sig inte. Tittar mot spökena då och då. Kontrollerar och/eller handlar mot spökena. Långa avbrott. Ex. halva sträckan, båda spökena alt. ett spöke hela sträckan. Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Kortare avbrott. Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena under hela momentet.
8c. SPÖKEN
Rädsla

(3.4)
Uppehåller sig framför eller bredvid föraren. Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Någon avståndsreglering. Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll. Uppehåller sig i huvudsak bakom föraren. Pendlar mellan flyktstart och kontroll. Backar längre än kopplets längd eller lämnar platsen. Alt. flyr.
8d. SPÖKEN
Nyfikenhet

(2.6)
Går fram till fig. när föraren tagit av figurantens huvudbonad. Alt. går inte fram i tid. Går fram till fig. när föraren talar med fig. och lockar på hunden. Går fram till fig. när föraren står bredvid. Går fram till fig. när föraren gått halva avståndet. Går fram till fig. utan hjälp.
8e. SPÖKEN
Kontakt

(3.6)
Avvisar eller undviker kontaktförsök. Alt. går inte fram i tid. Accepterar kontakten från figuranten utan att besvara den Besvarar kontakten från figuranten. Tar själv kontakt med figuranten. Intensivt kontaktbeteende mot figurant. Kan ex. hoppa och gnälla.
Kommentar: Spökena var tråkiga. Här blev jag väldigt förvånad över hans reaktion, jag trodde han skulle skälla ut dem efter noter som han gjorde med de läskiga figurerna på BPH:t, men här ignorerade han dem (fast han hade stenkoll på att de var där, han vara bara inte intresserad av dem). Hälsa på dem kunde han dock tänka sig att göra när jag var intresserad av dem.
9a. LEK 2
Leklust

(3.6)
Leker inte. Leker inte, men visar intresse. Startar långsamt, blir aktiv, leker.. Startar snabbt, leker aktivt, . Startar mycket snabbt, leker mycket aktivt.
9b. LEK 2
Gripande

(3.1)
Griper inte. Griper inte, nosar bara på föremålet. Griper tveksamt eller med framtänderna. Griper direkt med hela munnen. Griper direkt, hugger föremålet i farten.
Kommentar: Mer lek, tjoho! Seeker är alltid redo för mer lek helt enkelt 🙂
10. SKOTT
(2)
Visar ingen berördhet. Snabb kontroll och sedan helt oberörd. Avtagande kontroller under lek/passivitet. Därefter oberörd. Riktar intresse mot skytten, publiken eller annat, men återgår till lek/passivitet. Avbryter lek eller passivitet. Låser sig mot publiken, skytten eller annat. Återgår inte till lek/passivitet. Berörd, rädd. Alt. vill lämna platsen, försöker fly. Alt. förare avstår skott.
Kommentar: Vi har inte tränat så mycket med skott så han har ingen förväntan på skott än. Han tittar till lite intresserat men fortsätter sedan med det han höll på med oavsett om det är lek eller bara “vara”.

Ekonomi huset

Att bygga hus är verkligen inte billigt, men vi är väldigt nöjda med vad vi fick för pengarna. Värderingen på huset motsvarar det vi lagt ner, vilket känns väldigt bra. Bor vi här några år kan vi med andra ord sälja med vinst. (Förutsatt att bostadsmarknaden inte totalvänder, men det känns inte så troligt så här nära Göteborg)

FaktureratUppskattatDiffKommentar
0 kr0 kr0 kr
Altan88 856 kr0 kr88 856 krInte med i ursprunglig plan
Bygglov34 145 kr75 000 kr-40 855 krBygglov billigare än väntat
Container, byggel48 240 kr35 000 kr13 240 krLite dyrare än väntat, behöll containern längre
El140 000 kr110 000 kr30 000 krDyrare än beräknat men vi gjorde väldigt många tillval och fick väldigt bra pris
Elanslutning28 805 kr32 000 kr-3 195 krLite billigare än väntat
Fiberanslutning15 900 kr15 900 kr0 krHar de glömt fakturera?
Finplanering257 340 kr144 000 kr113 340 krDyrare än beräknat, nedtagning träd, fyllnadsmaterial, schakt, matjord
Garage351 887 kr332 000 kr19 887 krSnickerier estimat 180 000 kr, grund 52000 kr. Snickaren gav pris ex moms och ville fakturera en massa extra. Efter uppgörelse blev kostnaden 20 tkr dyrare istf 100 tkr dyrare som han ville.
Grund96 000 kr95 000 kr1 000 krLite billigare än väntat
Hus1 658 304 kr1 648 000 kr10 304 krExtrakostnad för ny elritning och hjälp med marklov
Kakling104 000 kr101 000 kr3 000 krLite dyrare än väntat pga vägghängd toalett uppe
Kontrollansvarig14 766 kr20 000 kr-5 234 krLite billigare än väntat
Målning utvändigt85 370 kr50 000 kr35 370 krDyrare än vi hoppades på
Ränta22 775 kr35 000 kr-12 225 krBilligare än väntat, ca 1.82 %, aviavgift 45 kr (ändras var tredje månad)
Schakt266 850 kr260 000 kr6 850 krMer fyllnadsmaterial än väntat
Skafferi17 701 kr0 kr17 701 krFörstärkta väggar, hyllor
Snickerier440 000 kr445 000 kr-5 000 krEnligt avtal. Vi betalade dock inte de sista 5000 pga saker som inte blev godkända i beskirningen
Staket202 161 kr70 000 kr132 161 krVäldigt mycket dyrare än vi trodde…
Stenläggning171 100 kr100 000 kr71 100 krDyrare än vi trodde
Ställning0 kr35 000 kr-35 000 krInte specat på fakturorna
Tapetsering103 000 kr111 000 kr-8 000 krLite billigare än väntat
Tillval kakel51 960 kr0 kr51 960 krKakel blir snabbt dyrt…
Tillval snickerier79 081 kr0 kr79 081 krInbyggd takfot, städa efter elektrikern
Tillval taptsering2 900 kr0 kr2 900 kr3 fondväggar
Tillval VVS7 101 kr0 kr7 101 krVägghängd toa, hunddusch
Tomt1 100 000 kr1 500 000 kr-400 000 krBilligare än vi trodde
Utgår0 kr116 470 kr-116 470 krBastu och braskamin valde vi att avvakta med, geoteknisk undersökning behövde vi inte göra
Vitvaror60 000 kr20 130 kr39 870 krDyrare än Vårgårdahus bästa standard, men väldigt mycket bättre vitvaror till väldigt bra pris
VVS111 000 kr113 000 kr-2 000 krLite billigare än väntat
Övrigt16 548 kr0 kr16 548 krElektroniskt lås, takhögtalare, sotare (besiktning imkanal), brevlåda
Totalt5 575 790 kr5 463 500 kr112 290 kr

Seeker BPH – English version

Yesterday Seeker did a BPH, which is Swedish for Behaviour and personality evaluation dog, and it was very interesting to watch. He reacted much like I thought he would – social, fast reactions, barked at strange things but quickly regains himself and becomes confident again, and keeps an eye on my reactions. He was quite taken by the sudden heat (from 10 degrees Celsius/freezing at night to 25 degrees Celsius in one day…), but he’s not very interested in food outside even on “normal” days so he left the food quite quickly. Tod did his BPH the same day and both boys reacted quite the same.

The aim with the BPH is to get a picture of how the dog reacts to and handles different situations. It’s among other things about meeting unknown persons, playing, work to get to food and handling surprises. It’s interesting to do with your own dog, but it gets even more valuable for breeders when whole litters or generations of litters are evaluated and trends in the breeding can be seen.

seeker_spindel_en

nyckel_engelska

Interpretation of the different traits

A dog that gets the value 0 (zero) doesn’t show that specific trait at all, while a dog that gets 4 shows a lot of that trait.
0 = not at all, 4 = a lot

 • Angry – Easily gets angry and shows it with threatening behaviour
 • Energetic – Alert and lively. Reacts quickly to distractions. Can be be perceived as always “on”.
 • Happy about unknown persons – Likes the company of unknown persons. Gladly responds to contact invites from unknown persons and often takes own initiatives to contact.
 • Playfulness – Gladly responds to play invitations and makes play invites
 • Vocal – Easily reacts by barking in different situations. Might also whine when waiting for activities and be vocal when greeting people.
 • Curious – Interested in events that occur and likes to positively investigate them.
 • Positive attitude – Has a happy attitude in life
 • Confident – Has self confidence. Handles frightening situations in a rational manner.
Situation 1: Unknown person
Happy about unknown persons 3
Confident 4
Situation 2: Playing with objects
Energetic 4
Playful 3
Situation 3: Interest in food
Energetic 2
Situation 4: Visual surprise
Curious 2
Angry 1
Confident 3
Situation 5: Rattle
Curious 4
Confident 4
Situation  6: Approaching person
Happy about unknown persons 3
Angry 1
Confident 3
Situation 7: Different surfaces
Confident 4
Situation 8: Gun fire
Confident 4
During all sitatuions
Energetic 3
Positive attitude 3
Additional evaluation
Vocal 0
Angry 1

 

Situation 1: Unknown person

The dog’s behaviour is observed when the the dog and handler walks around the audience, someone claps her hands, an unkown person is nearby, greats, handles and walks away with the dog.

Seeker liked the new lawn and smells a lot, the people where not interesting at all until one of them wanted to pet him – then he liked to get his belly rubbed 😉 Walking off with the test leader was no problem, but he liked to know where I was.

Situation 2: Playing with objects

First one plays with the dogs own toy (get the dog interested in the toy and then throws it away), then with the BPH-toy and finally the test leader plays with the dog.

He reacted as I thought he would. Playing tug is fun, but not if the person just holds the toy – then the lawn was sooo much more interesting. Good thing that the delivery to hand and recall isn’t part of the evaluation, because Seeker was very busy with all the smells and he feels that he can take care of toys on his own 😉 All in all it went quite smoothly to get the toys back, he can play a lot more with them on his own when he wants too…

Situation 3: Interest in food

Yummy treats (in this case sausage) is places in three bowls. One with the lid on, one up-side-down and one open.

Seeker isn’t that interested in food outside so he eat the treats in the open bowl, tried a few times with the up-side-down one and then decided to sniff something else.

Situation 4: Visual surprise

Three metres in front of the dog and handler a dummy doll “flies” up. What is evaluated is the dogs reaction and how it handles the surprise. The dog is of course allowed to be scared, but then you want the dog to be curious and get over the fright and not have any lasting fears.

Seeker barked at the man intensely but he wasn’t about to approach it without me. When he had checked it out once it was alright and he didn’t care more about it.

Situation 5: Rattle

Three meters in front of the dog there’s a metal rattle. In the same way as with the surprise above the dogs are of course allowed to react, but then you want then to get over it (the test leader says “kontakt”/contact when the dog sniffs the rattle box)

Seeker is veeery interested in everything that moves and sounds. At the rattle his first reaction was “interesting, have to check it out” – so nothing scary at all.

Situation 6: Approaching unknown person

A person wearing black hat, sun glasses and a big coat slowly walks closer.

Unfortunately not much of the walking persons can be seen in the video, so it’s a lot of just a dog barking 😉 Seeker was at first more interested in dogs barking in the distance and then he thought it was a bit hot and just as he laid down in the shade he spotted a scary man! He of course barked a lot at it – but he wasn’t about to approach it on his own unless I followed him. As soon as I walked closer he realised that it was a funny person behind the scary outfit and then it was alright again.

Situation 7: Different surfaces

The dog and handler walks over two wobbly surfaces together.

Seeker thinks that weird surfaces are immensely interesting and gladly walked over them (I think that the key is early environment training and of course good, stable breeding dogs, thanks Philippa!)

Situation 8: Gun fire

A shot is fired when the dog and handler are moving and another one when they are standing still.

Since Seeker hasn’t perfected delivery to hand outside yet we haven’t done any training with gun shots so he has no anticipation when hearing the shots. He’s just calm and not scared at all.

Seeker BPH

Igår gjorde Seeker BPH (Beteende- & personlighetsbeskrivning Hund) och det var väldigt spännande att se. Han reagerade som jag trodde – social, snabba reaktioner, skäller på konstiga saker men blir snabbt trygg och håller lite koll på vad jag tycker om situationen. Han var ganska tagen av värmen, men är även i vanliga fall inte jättematintresserad så maten lämnade han ganska snabbt. Tod gjorde också BPH och båda killarna reagerade väldigt lika.

Syftet med BPH är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar. Det är spännande att göra med sin egen hund, men det blir extra intressant för uppfödare när hela kullar och generationer av kullar beskrivs och det går att se trender i uppfödningen/linjerna.

Här kan du läsa mer om BPH: http://www.skk.se/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/

seeker_spindel nyckel_svenska

Tolkning av de olika egenskaperna

En hund som får värdet 0 (noll) visar inte alls egenskapen medan en hund som får värdet 4 visar mycket av egenskapen.
0 = inte alls, 4 = mycket

 • Arg – Har lätt att bli arg och visar det med hotfulla beteenden.
 • Energisk – Pigg, vaken och alert. Reagerar snabbt på retningar. Kan upplevas som att hunden hela tiden är på gång.
 • Glad i främmande människor – Trivs i umgänget med främmande människor. Svarar gärna på inbjudan till kontakt av främlingar och tar ofta egna initiativ till kontakt.
 • Lekfull – Svarar gärna på lekinviter och bjuder själv gärna till lek.
 • Ljudlig – Reagerar lätt med skall i olika uppkomna situationer. Kan också gnälla i väntan på aktiviteter och vara ljudlig vid hälsning.
 • Nyfiken – Är intresserad av händelser som inträffar och vill gärna undersöka dem i en positiv anda.
 • Positiv attityd – Har en allmänt glad attityd till livet.
 • Trygg – Har självförtroende. Reder ut uppkomna skrämselsituationer på ett rationellt sätt.
Moment 1: Främmande person
Glad i främmande människor 3
Trygg 4
Moment 2: Föremålslek
Energisk 4
Lekfull 3
Moment 3: Matintresse
Energisk 2
Moment 4: Visuell överraskning
Nyfiken 2
Arg 1
Trygg 3
Moment 5: Skrammel
Nyfiken 4
Trygg 4
Moment 6: Närmande person
Glad i främmande människor 3
Arg 1
Trygg 3
Moment 7: Underlag
Trygg 4
Moment 8: Skott
Trygg 4
Över alla moment
Energisk 3
Positiv attityd 3
Övrigt
Ljudlig 0
Arg 1

Hela protokollet finns här: http://hundar.skk.se/Avelsdata/Flikar.aspx?sida=Hund_bph&id=3086097 (använd internet explorer, annars funkar inte länken)

Moment 1: Främmande person

Först gå ett varv runt publiken, sedan se hur hunden reagerar när någon klappar i händerna, reagerar på en främmande människa i närheten, reagerar när den främmande personen hälsar och till slut lånar hunden och går iväg med den.

Spännande med ny gräsmatta sa Seeker, människorna var helt ointressanta tills testledaren ville klappa honom då var det gosigt att bli klappad på magen. Att gå iväg med testledaren och bli hanterad var inga problem, men han håller ändå lite koll på var jag är.

Moment 2: Föremålslek

Först testar man med sin egen leksak (busar igång hunden och kastar sedan iväg leksaken), sedan med BPH-leksaken och sist testar testledaren att leka med hunden.

Han reagerade som jag trodde. Kamplek är kul, men inte om personen bara håller i leksaken, och gräsmattan/området var sååå mycket roligare då. Tur att inte avlämningarna och inkallningen bedöms, för Seeker var helt uppslukad av dofter och tycker att föremål tar han bäst hand om på egen hand 😉 Det gick dock riktigt snabbt att få in honom, han kan busa runt mycket längre än så när han känner för det…

Moment 3: Matintresse

Godis läggs i tre skålar, en med hårt fastskruvat lock, en upp- och nervänd och en öppen.

Seeker är inte jättematintresserad utomhus, så han åt upp godisarna i den öppna skålen, testade lite på den upp- och nervända och bestämde sig sedan för att nosa på annat.

Moment 4: Överraskning

Tre meter framför ekipaget “flyger” en gubbe upp. Det som bedöms är hundens reaktion och hur den kommer över överraskningen. Hunden får självklart bli rädd/reagera, men man vill sedan att den avreagerar sig så snabbt som möjligt och inte har några kvarvarande rädslor.

Seeker skällde ut gubben efter noter men tänkte inte gå fram till den utan mig. När han väl kollat av den var det sedan inga problem och han var inte längre rädd för den.

Moment 5: Skrammel

Tre meter framför skramlar det till. På samma sätt som överraskningen får hundarna så klart reagera, men sedan vill man att de snabbt kommer över det. (testledaren säger “kontakt” när hunden är framme och nosar på skramlet)

Seeker är galet intresserad av saker som låter och rör sig. Skramlet var hans första reaktion “spännande, måste kollas in”, inte läskigt alls.

Moment 6: Närmande främmande person

En person i slokhatt, solglasögon och rock närmar sig smygande.

Tyvärr syns inte så mycket av den smygande personen på filmen, så den är rätt mycket bara skällande hund 😉 Seeker var inledningsvis mer intresserad av andra hundar som skällde i bakgrunden och tyckte sedan det var varmt och tänkte lägga sig i lugn och ro i skuggan – när han fick syn på en läskig gubbe! Den skälldes så klart ut efter noter, men samma sak här – han tänkte inte gå fram själv om inte jag hängde på. När jag gick framåt kollade han snabbt av personen och insåg att det var en rolig människa.

Moment 7: Underlag

 

Hunden och föraren går tillsammans över två vickande underlag.

Seeker tycker skumma underlag är väldigt roligt och traskade glatt över (gallertrappan på jobbet är hans favorit… Jag tror tidig miljöträning på många olika underlag och naturligtvis bra, stabila föräldradjur har lagt en fin grund här)

Moment 8: Skott

Ett skott skjuts medan ekipaget är i rörelse och ett när de står stilla.

Eftersom Seeker inte kommer tillbaka med föremål utomhus har vi inte heller tränat apportering med skott och han har därför ingen förväntan på skott. Han är bara lugn och oberörd när det skjuts, och absolut inte rädd.

Vardagsrumstapeten

Vardagsrummet har blivit mitt favoritrum. Frukost med den här utsikten är fantastiskt! (Altan på g utanför)

Tapeten är midbec miss print 2 misp1052