Seeker BPH

Igår gjorde Seeker BPH (Beteende- & personlighetsbeskrivning Hund) och det var väldigt spännande att se. Han reagerade som jag trodde – social, snabba reaktioner, skäller på konstiga saker men blir snabbt trygg och håller lite koll på vad jag tycker om situationen. Han var ganska tagen av värmen, men är även i vanliga fall inte jättematintresserad så maten lämnade han ganska snabbt. Tod gjorde också BPH och båda killarna reagerade väldigt lika.

Syftet med BPH är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar. Det är spännande att göra med sin egen hund, men det blir extra intressant för uppfödare när hela kullar och generationer av kullar beskrivs och det går att se trender i uppfödningen/linjerna.

Här kan du läsa mer om BPH: http://www.skk.se/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/

seeker_spindel nyckel_svenska

Tolkning av de olika egenskaperna

En hund som får värdet 0 (noll) visar inte alls egenskapen medan en hund som får värdet 4 visar mycket av egenskapen.
0 = inte alls, 4 = mycket

  • Arg – Har lätt att bli arg och visar det med hotfulla beteenden.
  • Energisk – Pigg, vaken och alert. Reagerar snabbt på retningar. Kan upplevas som att hunden hela tiden är på gång.
  • Glad i främmande människor – Trivs i umgänget med främmande människor. Svarar gärna på inbjudan till kontakt av främlingar och tar ofta egna initiativ till kontakt.
  • Lekfull – Svarar gärna på lekinviter och bjuder själv gärna till lek.
  • Ljudlig – Reagerar lätt med skall i olika uppkomna situationer. Kan också gnälla i väntan på aktiviteter och vara ljudlig vid hälsning.
  • Nyfiken – Är intresserad av händelser som inträffar och vill gärna undersöka dem i en positiv anda.
  • Positiv attityd – Har en allmänt glad attityd till livet.
  • Trygg – Har självförtroende. Reder ut uppkomna skrämselsituationer på ett rationellt sätt.
Moment 1: Främmande person
Glad i främmande människor 3
Trygg 4
Moment 2: Föremålslek
Energisk 4
Lekfull 3
Moment 3: Matintresse
Energisk 2
Moment 4: Visuell överraskning
Nyfiken 2
Arg 1
Trygg 3
Moment 5: Skrammel
Nyfiken 4
Trygg 4
Moment 6: Närmande person
Glad i främmande människor 3
Arg 1
Trygg 3
Moment 7: Underlag
Trygg 4
Moment 8: Skott
Trygg 4
Över alla moment
Energisk 3
Positiv attityd 3
Övrigt
Ljudlig 0
Arg 1

Hela protokollet finns här: http://hundar.skk.se/Avelsdata/Flikar.aspx?sida=Hund_bph&id=3086097 (använd internet explorer, annars funkar inte länken)

Moment 1: Främmande person

Först gå ett varv runt publiken, sedan se hur hunden reagerar när någon klappar i händerna, reagerar på en främmande människa i närheten, reagerar när den främmande personen hälsar och till slut lånar hunden och går iväg med den.

Spännande med ny gräsmatta sa Seeker, människorna var helt ointressanta tills testledaren ville klappa honom då var det gosigt att bli klappad på magen. Att gå iväg med testledaren och bli hanterad var inga problem, men han håller ändå lite koll på var jag är.

Moment 2: Föremålslek

Först testar man med sin egen leksak (busar igång hunden och kastar sedan iväg leksaken), sedan med BPH-leksaken och sist testar testledaren att leka med hunden.

Han reagerade som jag trodde. Kamplek är kul, men inte om personen bara håller i leksaken, och gräsmattan/området var sååå mycket roligare då. Tur att inte avlämningarna och inkallningen bedöms, för Seeker var helt uppslukad av dofter och tycker att föremål tar han bäst hand om på egen hand 😉 Det gick dock riktigt snabbt att få in honom, han kan busa runt mycket längre än så när han känner för det…

Moment 3: Matintresse

Godis läggs i tre skålar, en med hårt fastskruvat lock, en upp- och nervänd och en öppen.

Seeker är inte jättematintresserad utomhus, så han åt upp godisarna i den öppna skålen, testade lite på den upp- och nervända och bestämde sig sedan för att nosa på annat.

Moment 4: Överraskning

Tre meter framför ekipaget ”flyger” en gubbe upp. Det som bedöms är hundens reaktion och hur den kommer över överraskningen. Hunden får självklart bli rädd/reagera, men man vill sedan att den avreagerar sig så snabbt som möjligt och inte har några kvarvarande rädslor.

Seeker skällde ut gubben efter noter men tänkte inte gå fram till den utan mig. När han väl kollat av den var det sedan inga problem och han var inte längre rädd för den.

Moment 5: Skrammel

Tre meter framför skramlar det till. På samma sätt som överraskningen får hundarna så klart reagera, men sedan vill man att de snabbt kommer över det. (testledaren säger ”kontakt” när hunden är framme och nosar på skramlet)

Seeker är galet intresserad av saker som låter och rör sig. Skramlet var hans första reaktion ”spännande, måste kollas in”, inte läskigt alls.

Moment 6: Närmande främmande person

En person i slokhatt, solglasögon och rock närmar sig smygande.

Tyvärr syns inte så mycket av den smygande personen på filmen, så den är rätt mycket bara skällande hund 😉 Seeker var inledningsvis mer intresserad av andra hundar som skällde i bakgrunden och tyckte sedan det var varmt och tänkte lägga sig i lugn och ro i skuggan – när han fick syn på en läskig gubbe! Den skälldes så klart ut efter noter, men samma sak här – han tänkte inte gå fram själv om inte jag hängde på. När jag gick framåt kollade han snabbt av personen och insåg att det var en rolig människa.

Moment 7: Underlag

 

Hunden och föraren går tillsammans över två vickande underlag.

Seeker tycker skumma underlag är väldigt roligt och traskade glatt över (gallertrappan på jobbet är hans favorit… Jag tror tidig miljöträning på många olika underlag och naturligtvis bra, stabila föräldradjur har lagt en fin grund här)

Moment 8: Skott

Ett skott skjuts medan ekipaget är i rörelse och ett när de står stilla.

Eftersom Seeker inte kommer tillbaka med föremål utomhus har vi inte heller tränat apportering med skott och han har därför ingen förväntan på skott. Han är bara lugn och oberörd när det skjuts, och absolut inte rädd.

Ett svar på ”Seeker BPH”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.