Fläskkarré med potatispuck och fikonsås

Det ser kanske inte så fint ut på bilden, men det är underbart gott, speciellt fikonsåsen.

Tid 30 min
Om du vill kan den här goda, rustika fredagsrätten förberedas dagen innan.
4 portioner
800 g kokt skalad potatis
2 dl lagrad ost (17%), t ex prästost
1/2 kruka hackad timjan
1/2 tsk salt + 2 krm peppar
4 fläskkotletter, ev benfria (ca 600 g)
1 msk olja
1/2 tsk salt + 1 krm peppar

FIKONSÅS
1 rödlök
1 msk olja
1/2 dl rödvin
1/2 msk soja
1 1/2 dl vatten
1/2 msk kycklingfond
1 dl fikonmarmelad

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovriv potatisen och osten på rivjärn. Tillsätt
timjan, salt och peppar. Blanda försiktigt och forma till 8 puckar med
hjälp av t ex en avskuren pet-flaska.
3. Stek puckarna gyllenbruna på bägge sidor. Lägg över
i långpanna. Hit kan du förbereda dagen innan, plasta in och kyl i så
fall.
4. Bryn kotletterna i olja. Lägg bredvid puckarna i långpanna. Stek i ugn ca 10 min.
5. Fikonsås: Skala och strimla löken och fräs i olja i
en kastrull. Tillsätt vin, soja, vatten, kycklingfond samt
fikonmarmelad. Koka ihop såsen ca 5 min.
6. Lägg upp allt på tallrikar. Servera ev med stekta champinjoner.

Källa: Lagalätt 2007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.