Tigga och ”tjyva”

Utbildningen med Eva Bodfäldt var toppen! Jag ser verkligen fram emot morgondagen! Idag har vi pratat om inlärning och det har varit väldigt intressant. Framförallt att utöka störningarna innan man utökar tiden för att få en uthålligare hund.

Ludde fick specialträning idag eftersom jag passade på att fråga hur jag ska göra när han är ointresserad. Därför har han idag fått lära sig att tigga och stjäla 😉 Kanske inte det första man tänker på, men målet med det hela är att HAN ska ta kontakt, att han ska ha rätt attityd (dvs glad, aktiv, vifta på svansen) och att HAN ska få jobba för att få sin belöning. Idag kämpade han en timme för att få av min bulle. Han satte sig först väldigt gulligt och bara tittade, men det gav inget eftersom han var helt passiv och det ville jag ju inte. När han sen började gräva, buffa, hoppa upp i knät, slicka och fjäska ”tappade” jag ibland en bit på golvet som han fick. Det var häftigt att se hur han verkligen kämpade om min uppmärksamhet (och jag mest bara struntade i honom och puttade ner honom ur knät), och framförallt att han orkade göra det i en hel timme!

Nästa grej jag ska göra är att inte ge honom ”gratis” mat utan han ska få jobba för att få den t ex genom att leta efter den utomhus men iaf inte bara rätt upp och ner i matskålen. Ikväll fick han halv ranson och imorgon får han ingen frukost för att han ska vilja vara aktiv på kursen. Vi får väl se vad Eva har på lager tills imorgon 😉

Det var också jätteintressant att bara lyssna på allt hon sa och vi fick mycket tid att ställa frågor och praktisera med våra egna hundar (och även titta på när de andra jobbade med sina hundar). Störningsträning är verkligen riktigt kul!

Nu ska jag sova, men vill ni läsa mer rekomenderar jag Evas blog, http://www.agria.se/blog/eva_bodfaldt.nsf. Hon har till och med skrivit om oss, http://www.agria.se/blog/eva_bodfaldt.nsf/d6plinks/nyttan-av-att-lasa-en-blogg och om störningsträningen idag. Det var riktigt kul att se hur Doris klurade och när hon insåg att vi bara försökte lura henne att släppa apportbocken verkade hon nästan tänka ”ha, den lätta går jag inte på”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.