Apportering och klickerträning

Mina hundar är fantastiska! Igår var en jättebra träningsdag (minus apporteringen på lunchen, men vi struntar i det).

Innan Annika och Nikko kom för att hämta oss passade jag på att träna lite apportering med Diesel. Shadi hade varit jättesnäll och plockat upp en trut. Diesel fick hämta den tre gånger på kanske 1-3 meters avstånd. Hon gick rakt ut, plockade upp den med en gång (jättefint grepp) och kom raka vägen in. Sen släppte hon jättefint när jag sa tack (trots att hon egentligen ville ha den längre). När jag sedan höll fågeln i handen ville hon helst hoppa efter den, men satte sig fint ändå. Första gången sa jag sit, sen satte hon sig självmant för att komma till nästa repetition och få hämta den igen. Duktig valp! Mini fick apportera Kaja och när hon väl plockat upp den bär hon den jättefint. Hon håller fortfarande på att komma underfund med om man verkligen kan plocka upp den med en gång, men det går snabbare och snabbare för henne att plocka upp den.

Uppe på brukshundklubben träffade vi Jenny och Sota (som vi spårade med innan sommaren) och Anna-Karin och Kråka. Jag ville få lite hjälp och tips på hur jag ska komma vidare i klickerträningen och få lite input på hur träningen går, och det fick jag verkligen. Jag bara bubblade av frågor och Jenna och Anna-Karin svarade så snabbt de kunde. TACK! Diesel är fantastisk att träna med, jättefint fokus och erbjuder frivilligt beteenden. Det jag ville ha hjälp med mest var att byta beteende. Hon fastnar gärna i ett beteende. Nu senast har det varit ligg, det tycker hon är jättekul. Innan dess var det backa. Igår var det att komma in i fotposition (jättesnyggt! Hon svängde runt baken precis som jag ville och kom in på precis rätt position. Synd bara att jag hade bestämt att jag ville ha ett liggande…). Eftersom hon erbjuder beteedent frivilligt massor av gånger utan att mattas av så väntade jag bara ut henne. Jenny tipsade mig om att ta ett steg åt sidan istället för att ställa mig framför henne, och vips så erbjöd hon ett läggande istället. Nästa tips var att få henne att ligga kvar efter klicket och få sin belöning med hon låg ner och sedan få ett frikommando. Jag tror hon hörde när Jenny sa det, för jag gjorde ett omvänt lockande, och efter det låg hon kvar perfekt tills hon fått sitt godis. Sen fick hon vila lite och sista passet försökte vi byta beteende igen. Den här gången ville vi ha ett ställande (gissa vem som bara ville lägga sig ;-)) och Anna-Karin hjälpte mig att klicka för jag var lite för långsam. Efter några repetitioner fattade hon att det inte var läggande det handlade om och sista gången blev det ett fint ställande och hon höll positionen även efter klicket. Snacka om att generalisera snabbt! Duktig valp helt enkelt!

Ludde fick titta på i början, men sedan körde jag lite välja bort störning (läxa från inkallningskursen)/skvallerträning med honom. Han var jättekul att träna med, så glad och härlig attityd utan att få ryck och bara springa omkring. Det "spratt" i hela honom och han bara väntade på ett klick för att få veta vad han skulle göra. Med honom har jag mest klickat kontakt och target som frivilliga beteenden, men jag ska nog testa och se om jag kan få fram ett frivilligt läggande, ett sånt snyggt som jag fått till på Diesel så att han viker sig bakåt istället för att lägga sig framåt. Anna-Karin var välidgt rolig, men efter ett par repetitioner vände han bort ganska snabbt och ett par gånger struntade han helt i att gå fram utan vände direkt. Dessutom valde han bort Sota jättefint. Jag funderar dock på om jag ska låta honom gå fram först och sedan välja bort eftersom det blir en belöning i sig för honom att få gå fram till t ex en främmande människa (speciellt en hundmänniska som har godis…). Jag ska fråga Lena på tisdag (eller om det var måndag, jag har iaf skivit upp det i min kalender.) Jag varierade med att belöna med mjukt godis (köttbullar) och en boll, han verkade gilla både och. Allra sist fick han hoppa över hindret en gång, han hoppade ut jättefint på första kommandot.

Hmm, nu kom det en grön sko här, för tredje gången idag 😉 Jag försöker få henne att bara ta skorna som inte står på skohyllan (jag vill att alla skorna ska stå på skohyllan, och husse glömmer det ibland…), men det funkar inte riktigt. Alla skor är roliga, och framförallt foppatofflorna, de verkar vara goda att bära på. Hon är jättesöt, hon går och hämtar den i hallen och kommer direkt till mig. Hoppar gärna upp med framtassarna i stolen/mitt knä och visar. Tar jag inte den då går hon ner, går runt i arbetsrummet och är jätteglad och hoppar sedan upp igen, allt medan hon håller den jättefint. Inget tugg eller byta grepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.