Kul med kurs!

Igår hade jag valp- och allmänlydnadskurs, det var kul. Alla jobbade på bra med hundarna och det märktes att de jobbat i veckan och att hundarna börjar bli lite vana vid varandra. Hundarna är också väldigt duktiga på att inte skälla, det var några skall men för det mesta var alla tysta.

Jag pratade om frikommando och vikten av störningsträning. Sen fick de utmana hundarna att sitta kvar, först bara genom att hålla godisen framför dem och belöna när de satt kvar (och sedan ge frikommando) och efterhand som hundarna fattade att de inte fick belöningen genom att resa sig upp gjorde vi störningarna svårare. (klappa i händerna, hålla en boll, studsa en boll, kasta iväg en godis osv). De fick även testa sittkommandot med olika störningar. Först genom att testa om hundarna satte sig när de låg ner. Vissa hundar gjorde det, andra tyckte att matte/husse uppförde sig mycket märkligt och ville börja busa. Till nästa gång ska de träna sittkommandot på en massa olika sätt (sittandes, stående på ett bord osv) och i olika miljöer för att få beteendet generaliserat så att hunden kan sätta sig oavsett miljö.

Valparna fick lära sig handtarget och de lite större hundarna fick använda sin handtarget till att ta på sig kopplet/halsbandet. Jag tycker det är en väldigt bra gej, dels ser det trevligt ut och dels får man en hund som tycker det är kul när kopplet kommer fram (framförallt ute) och inte smiter iväg för att slippa bli kopplad. Sen blev det lite skvallerträning och gå fint i koppel/vid vänster sida med matskål som störning/belöning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.