Instruktörsutbildning och träning

Förra helgen var jag i Oslo på första träffen för Canis instruktörsutbildning. Vi började med att prata om pedagogik, kursupplägg och vardagslydnad. På lördagen fick vi tio minuter var att visa lite vad hundarna kunde. Jag blev ganska nervös, vilket Diesel märkte, så tränningen blev inte så strukturerad (det blev en väldans massa hoppstå), men sedan kunde vi iaf även visa lite andra grundfärdigheter som sitt, ligg, stå, apport/håll fast, bli, fokus, fritt följ osv. Lite tricks blev det också, fånga svansen 😉 Vi tränade också fotgående med störningar (Diesel gick supersnyggt, ju fler störningar desto bättre går hon 🙂 ), gå fint i kopplet mot störning och inkallning från störning. Sedan fick vi i läxa att förbereda ett kurstillfälle till dagen därpå. Jag fick inkallning och valde att lägga upp ett kurstillfälle för att träna inkallning från störning. Vi skulle följa Canisstrukturen för att lägga upp kursen, och det liknar ganska mycket hur jag brukar strukturera mina kurser så det gick väldigt bra 🙂 Strukturen ser ut som följer

  • Presentation – vad ska vi göra (träna inkallning)
    • Målsättning – vad är målet (kunna kalla in hunden när den är på väg mot något)
    • Förklaring – varför ska vi träna det här? (för att kunna ge hunden friheten att vara lös så måste vi kunna kalla in den)
    • Praktiskt upplägg – hur kommer inlärningen vara strukturerad? (jobba två och två, en minut per hund)
  • Kontroll av nivå – vad kan hundarna nu? (jag hade en diskussion med ”kursdeltagarna” där de fick svara på frågorna Vad skulle du vilja kalla in din hund ifrån för störning/vad är den svåraste störning du kan tänka dig? (var konkret, ”allt” eller ”vad som helst” är inget bra mål, det är svårt att träna mot) och sedan Vad kan du kalla in din hund ifrån för störningar idag?)
  • Huvudinnehåll – träning (här började vi med att jag instruerade en kursdeltagare att träna med sin hund medan de andra tittade på, sen fick alla köra en minut med sina hundar. Första passet var att hunden frivilligt skulle välja bort medhjälparens godishand/störningen, sen samlades vi igen och jag gick igenom andra passet, lägg på kommandot när hunden är på väg mot föraren (dvs har valt bort störningen), sedan samling igen och ett tredje pass, kalla in hunden på väg mot störningen (kalla tidigt)
  • Avstämning/uppföljning av träningen – (Vad funkade bra? Vad blir nästa störning att träna på?)
  • Feedback
  • Sammanfattning – två-tre viktiga punkter att fortsätta träna på (belöna spontan kontakt, många lyckade inkallningar, välja bort störningar)

Det var lite nervöst att köra det här med tre instruktörer som kursdeltagare och sedan ytterligare fyra instruktörer som tittade på, men det gick jättebra och jag var nöjd med min insats 🙂 Diesel blev utlånad som visningshund en gång och övergav mig glatt för en korvbit 😉 Med en gång började hon bjuda på beteenden för att få mer korv, söta hund.

På lördagkvällen upptäckte jag att Diesel hade börjat löpa. Vi misstänkte det redan på fredagen då Roobios, tollarhanen som vi delade rum med, blev störtförälskad i henne, men jag såg inget blod då. Det funkade ändå bra att ha dem tillsammans, men när vi lämnade dem själva så fick en vara på toaletten och en i rummet.

På lördagkvällen åt vi middag tillsammans, de flesta av instruktörseleverna iaf. Vi är 13 st totalt, 5 från Sverige och resten från Norge. Jag tror vi kommer bli ett härligt gäng och jag ser redan fram emot nästa träff, TAG-teach och agility. Innan dess ska jag ha funderat ut 10 moment/beteenden som ska ingå i ett freestyleprogram och till 20 september ska jag ha baklängeskedjat sagda program och filmat det. Har ni några bra tips på teman? Jag vill ha något roligt tema, gärna med lite handling.

Till och från Oslo åkte jag med Magnus och Ann-Sofie (som bor i Varberg och har varsin rottweiler), det var väldigt trevligt att lära känna dem bättre. Tack än en gång för skjutsen!

Ludde och Diesel har hittat en jättebra hundvakt som de är hos på dagarna. Idag var hon här med sin hund, och tränade lite tillsammans med mig, Maria & Hera och Eva, Sally & Vinga. Platsliggningen börjar äntligen lossna och fungera bra igen. Jag gjorde två jättebra platsliggningar hos Shadi igår (plus ett sök och några dirigeringar, och bra fotgående och jaktfotsträning, så jag är jättenöjd) och även idag funkade platsliggningen klockrent. Jag la ut en boll, la Diesel och belönade flera gånger under ca två minuter, sedan fick hon bollen. Andra gången gjorde vi en ”tävlingsmässig” platsliggning som var kanske 15-20 sekunder lång och så fick hon bollen. Tredje gången låg hon i ca två minuter medans jag belönade flera gånger under tiden. Det allra bästa var att hon låg hela tiden, inte en tendens till osäkerhet eller vilja sätta sig upp när jag lämnade henne.
Jag tränade också lite budföring. Vad hon kan springa! Hon springer som skjuten ur en kanon. Det som jag behöver träna lite mer på där är snygga ingångar hos figuranten och att sitta kvar hos figuranten tills hon får kommandot. Jag körde också två pass med rutan. Jag satte ut den och började skicka (frivilligt) från ena sidan och belönade för att hon bara sprang rakt ut från mig (genom att kasta en boll över huvudet på henne, jag börjar bli rätt bra på att sikta). Sedan körde jag 2-3 skick per sida innan jag flyttade mig till nästa sida. Efter första passet så kändes det som att jag lyckats lära henne att ta tre-fyra galoppsprång och sedan stanna och stirra i snön (det kan ju komma en boll), men efter andra passet så sprang hon fint rakt ut 10 meter utan att se ut som en känguru. Mitt mål är att hon ska kunna springa 25 meter rakt ut oavsett vilken sida av rutan jag skickar mot, och sedan ska jag antingen säga stanna när hon är mitt i eller lära henne leta upp mitten.
Shadi och jag håller en apporteringskurs för Canis Göteborg just nu, det är jätteskoj. Den är på åtta tillfällen, först fyra inomhus nu under feb-mars och sedan fyra utomhus under april-maj. På tisdag är det fjärde tillfället och alltså sista inomhusträningen. Det har varit jättekul att se vilka framsteg alla förarna och hundarna har gjort. På måndag börjar jag och Shadi ytterligare en kurs, den här gången blir det en CU-kurs, avslappning och uppmärksamhet. Jag tror det kommer bli riktigt bra. Intresset för kursen har varit väldigt stort, vi har tio anmälda och tio på reservlistan…

Ett svar på ”Instruktörsutbildning och träning”

  1. Kul med uppdateringar igen!
    Tack för att vi fick komma hem till dig. Det var mysigt!
    Jag blir lite full i skratt när jag läser om Diesels budföring. Hon och Hera är nog varandras motsatser. Hera vill hellst inte springa så långt alls och sitter gärna hellst kvar hos medhjälparen:D
    kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.