Spår

Vi har det väldigt bra här i Sölen. Första kvällen var vi ute och gick i solen sent på kvällen och tog lite fina bilder på hundarna.

I solen

Rooibos och Diesel

Under de första två dagarna här i Sölen har jag och Diesel varit i spårgruppen. Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Jag har spårat en del tidigare, men inte speciellt mycket personspår och aldrig gått spårkurs.

02_100622_IMG_0667_500.jpg
Det såg ut så här överallt…

Vi inledde dagen igår med att alla fick ta ut sin hund i gruppen (lös). Hunden fick kolla in gruppen och sedan fick föraren leka med hunden och efter ett tag lämna över leken till en annan person. Föraren fick också hålla i halsbandet på hunden och sedan kasta iväg leksaken och släppa hunden. Andra gången kastade föraren iväg leksaken och snurrade sedan runt ett varv tillsammans med hunden innan hon släppte halsbandet. Föraren fick även belöna hunden med godis. Detta gjorde vi för att se samspelet mellan föraren och hunden, och också hur hunden reagerar på belöningar och föremål.

Sedan fick vi gå ut och lägga varsitt spår. Det skulle vara 3-400 meter, men mitt blev nog längre… Jag gick och gick. När det sedan var dags att gå spåren gick vi med en hund i taget så att alla kunde kolla. Vi gjorde alla upptag spontana, dvs bara korsade spåret och såg vad hunden gjorde (alla hundarna tog upp spåret) för att kolla vad hundarna gjorde och vilken nivå de var på. Diesel spårade fint men jag fick instruktion om att vara noggrannare med hur hon spårade, dvs. stanna om nosen kom upp för högt. Dessutom gick hon bättre ju längre in i spåret hon kom (jag har nog bara lagt personspår på 2-300 meter tidigare, så det här blev rätt mycket längre).

På eftermiddagen la vi varsitt spår till till hundarna och då la jag in två föremål/belöningar på vägen. Jag fick också tips om att lägga henne ner i spårstarten och när hon nosat upp spåret/hade nosen framåt fick hon starta. Samma sak gjorde jag efter varje belöning. Det gjorde att jag fick väldigt fina och fokuserade starter. På andra spåret gick hon med lägre nos (jag var också noggrannare med vad jag släppte igenom) och hon tog belöningarna fint och fortsatte sedan spåra fint.

05_100621_IMG_0653_500.jpg

Igår gick jag med på 13 spår, och la två själv, så det blev en hel del motion i ljung/vitmossa. Det kändes i benen i morse 😉

Idag började vi med att lägga spår igen, men den här gången la en annan Diesels spår och jag fick lägga spår åt en rottweiler. Att skicka ut mig att lägga spår är inte jättebra, för jag har ingen aning om var jag har gått… Jag hittade iaf tillbaka, men var inte till någon större nytta när rottweilern väl skulle gå spåret. Diesel spårade superfint, det var nog henne bästa spår någonsin. Spåret var ca 500 meter långt med tre belöningar/föremål.

07_100622_IMG_0673_500.jpg
Paus

En intressant tankeställere vi fick var skillnaden mellan att träna och att testa hunden. Vissa personer testar hunden hela tiden och hoppas att det funkar. Sedan finns det de personer som enbart ”tränar” på det som hunden redan kan. Det gäller ju att hitta vad hunden inte kan och träna mer på det, även om det är väldigt roligt att hålla på med det som hunden kan eftersom det fungerar så bra 😉

06_100621_IMG_0659_500.jpg
Igår kväll fick vi se en uppvisning i skyddsträning, det var väldigt häftigt.

Nu på kvällen satte jag och Mary igång med lite TAG-projekt. Jag fick lära mig en golfswing. Jag har aldrig spelat golf tidigare så det var väldigt kul. Sedan taggade vi Magnus och Ann-Sofie att rulla ihop spårlinor och sist lärde jag åtta personer att dansa schottis. Filmer kommer 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.