Lucka 5: Det är mänskligt att vara kortsiktig

Jag gillar när företag gör lite nya och oväntade saker. Jag gillar också när de tänker till, får mig att tänka till och skapar något jag kan ha nytta av (eller tycka är kul). Jag hittade en kul iPhone-app från Alecta, som jobbar med pensionssparande, igår som jag tyckte var just det. De tar sin utgångspunkt i att ”Det är mänskligt att vara kortsiktig”. Det är nog många med mig som tycker att pensionssparande är tråkigt, men genom att fokusera på varför vi tycker det är tråkigt når de fram till mig. De har skapat en hemsida där man kan läsa mer om inlärning och se lite filmer. I iPhone-appen får man genom kognitiv beteendeterapi hjälp att ta tag i/stå emot saker, t ex använda tandtråd. Man lägger in vad man vill ta tag i, skriver in positiva och negativa kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser, och när man sedan använder tandtråd (eller inte gör det) anger man det i appen som håller koll på historiken åt en. Tanken är alltså inte att man alltid ska ta tag i eller stå emot det man valt, utan att man ska få hjälp att göra ett aktivt val och stå emot sina kortsiktiga impulsar.

Läs mer på Alectas hemsida

Marshmallow-testet ang. kortsiktighet

Ett par andra roliga sidor jag kom att tänka på

ITP-kampen – gör det lite roligare och enklare att placera pensionspengarna

Rolighetsteorin – ett initiativ från Volkswagen som jag gillar ur inlärningssynpunkt. De vill få folk att förändra sitt beteende genom att göra det roligare att göra rätt. Vinnaren i tävlingen blev Hastighetslotteriet. Den fungerar som en vanlig hastighetskamera för dem som kör för snabbt, men bötespengarna som de betalar in hamnar i en pott och lottas ut till dem som kör lagligt. Medelhastigheten sänktes med 22% under försöksperioden! Positiv förstärkning is the shit 😉

www.blomsterhundar.se

4 svar på ”Lucka 5: Det är mänskligt att vara kortsiktig”

  1. Har du läst om tidigare studier där de gjort uppföljning? Det var typ så att de som hade dålig självkontroll blev kriminella i högre utsträcknign och de som inte åt marshmallowsarna blev i högre utsträckning akademiker 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.