Lucka 12: Hantering

För att kunna ha en bra samvaro med sin hund är det viktigt att man kan hantera och visitera hunden, t ex klippa klorna, kolla på tänderna och tvätta öronen på hunden. Även när man kommer till veterinären är det bra om man har tränat hunden på dessa situationer så att den inte blir rädd när veterinären ska titta på den. Vissa hundar finner sig i det direkt, medans andra tycker det är otrevligt att bli hanterade. Råkar man dessutom klippa hunden i pulpan någon gång kan det bli svårt att få hunden att stå ut med kloklippningen.

Hanteringen kan man aldrig börja med för tidigt. Klappa om hunden och titta lite i öronen när den är lite trött och belöna den när den är stilla. Massera gärna hunden så att den slappnar av nära dig. Antingen accepterar hunden hanteringen direkt och du kan belöna lite då och då, eller ordentligt när du är färdig med t ex kloklippningen. Om hunden tycker det är obehagligt, ta inte för stora steg i taget utan shejpa fram beteendena i små steg.

Här är en film om hur man kan shejpa in kloklippningen och få hunden att tycka om det

Många hundar hoppar undan från våra händer då vi vill fånga dem eftesom de lärt sig att det är tråkigt att bli infångad, t ex att lösspringandet på promenaden är slut eller att de ska bli fasthållna. Passa därför på att träna på att kunna ta hunden i halsbandet utan att den hoppar iväg så att den istället tycker att det är kul när dina händer kommer nära den (detta kan naturligtvis kombineras med handtargeten som jag skrev om i går).

För att lära hunden att det är kul när du tar i halsbandet, upprepa följande flera gånger: ta i halsbandet, klicka och belöna hunden. Ta lite mer i halsbandet, klicka och belöna. Till sist kan du komma fram snabbt mot hunden, ta i halsbandet, klicka och belöna. Tänk på att även träna på det sista steget, att du kommer snabbt mot hunden, för det kommer troligtvis att hända om du blir stressad och måste få tag på hunden snabbt. Då är det extra bra om hunden inte hoppar undan för dina händer.

Targetbeteenden är väldigt användbara i hanteringen: handtargeten som jag nämnde tidigare, tasstarget på t ex en musmatta för att få hunden att vara stilla på en plats och ”näbbtarget” för att lära hunden att hålla nosen stilla så att du kan titta på tänderna. Näbbtargeten går helt enkelt ut på att hunden trycker sin nos upp mot din kupade hand och håller den stilla där. Det kan användas både i vardagen och i momentet tandvisning i lydnadsklass ett.

Filmen nedan visar hur man kan träna ta i halsbandet och hur man kan träna hunden att sitta stilla medans man kollar på tänderna.

Hundkurser i Göteborg. Hantering
När Diesel var liten vägde vi henne med hjälp av fiskvågen och en IKEA-påse. Först fick vi träna på att hon skulle tycka det var trevligt att vara i IKEA-påsen.

Dagens fråga: Hur har du tränat kloklippning?

4 svar på ”Lucka 12: Hantering”

  1. Vi har tränat kloklippning. Framtassarna klipptes idag, gick superbra (baktassarna kommer imorgon). En godis på golvet som hon får ta när en klo är klippt. Sen är ju planen att fler klor ska kunna klippas innan godiset, men det kommer senare. Kloklippning var lite krångligt förut, men med godis har det verkligen gått superbra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.