Lucka 17: Tricks

Något av det roligaste som finns tycker jag är att lära hundarna nya tricks. Fördelen med tricks är att det inte finns någon förutbestämd mall för hur de ska se ut utan du kan forma fram tricks som passar din hund. Det är lätt att komma igång och träna tricks och det gör dig och din hund väldigt kreativa.

Tricks (och även lydnadsmoment, som i hundens värld inte skiljer sig så mycket från tricks) kan läras in på flera olika sätt. De sätt jag tycker om att använda mig av är antingen shaping, dvs att jag i små steg formar fram beteendet jag vill ha, eller capturing/ ”fånga”, dvs att hunden spontant utför precis det beteendet jag vill ha och jag då passar på att belöna det. Med shaping kan du lära hunden precis vad som helst som den är fysiskt kapabel att klara av. Med capturing kan du bara förstärka beteenden som hunden redan har på sin repetoar. Fånga svansen är ett beteende som jag ”fångat”. I början gjorde Diesel det kanske en gång i veckan medans vi väntade på hissen och hon var väldigt pigg. Jag förstärkte det varje gång och efter ett tag gjorde hon det varje morgon. Ett tag gjorde hon det när hon var själv i hallen men inte när jag kom dit, så då klickade jag när jag var i ett annat rum (jag hörde tydligt när hon snodde runt och försökte fånga svansen) och belönade henne. Allt eftersom bjöd hon på det beteendet mer och mer, och till slut kunde vi lägga in det i vanliga träningspass och jag kunde börja lägga kommando på det. Nu är det ett av hennes favoritbeteenden 😉

Några tricks som mina hundar kan

 • Snurra / spinn (snurra åt andra hållet)
 • Ta svansen
 • Pannkaka (lägga ner hakan i backen)
 • Ge dig (lägga sig på rygg)
 • Give me five, vacker tass
 • Ta av strumpan
 • Släcka lyset
 • Stänga lådor
 • Backa
 • Gå slalom mellan benen
 • Backa runt mig
 • Gå fot mellan mina ben
 • Hoppa upp i min famn


Några tricks som Diesel kan

Diesel går slalom med tennisbollen i munnen
Slalom mellan benen

4031056367_fc284f58ce.jpg
Fånga svansen

Ludde stänger lådan
Stänga lådan

4031087401_6a7e6f5276.jpg
Hoppa upp i famnen

Dagens fråga: Hur många tricks kan din hund?

Dagens utmaning: Lär din hund ett nytt trick idag!

6 svar på ”Lucka 17: Tricks”

 1. Hmmm, faktiskt en svår fråga efter som att jag är så dålig på att träna signalkontroll 😉 jag tycker att shejpingprocessen är det roligaste, att få fram beteendet, sen tappar jag motivation att slutföra och kvalitetssäkra 😉 några tricks som en eller båda kan är ”Vad gör grabbarna?” (lyfta på bakbenet och låtsas kissa), backa, stegra, ekorre (sitt fint), skäms (lägg tassen på nosen) plats (haka i backen), rygg (Inja kör en platsliggning upponer), hoppa upp i famnen, hoppa upp på ryggen, snurra, spinn, slalom mellan benen, rulla, visa tänderna, slicka sig runt munnen, hmm en drös annat som jag inte kommer på i arla morgonstund. Min utmaning för dagen blir att skriva ner en lista med vad de kan och på vilken nivå så jag kan lägga träningen därefter och få fler saker 100% på signal! 🙂

  1. Ja, visst är det kul att shejpa fram beteenden! Du har ju massor med beteenden på lager! Ett tips är dock att jobba med stimuluskontroll ganska tidigt, för ju tidigare man jobbar med det desto lättar har hunden att generalisera stimuluskontrollträningen och förstå att orden betyder något. Ju längre man väntar desto svårare blir det att sätta på ett kommando… Lycka till med träningen!

 2. Hur kommer du på allt??? Fått massor av inspiration och tips till mitt nytillskott nästa år…kanon 🙂 Förhoppningsvis kommer den vara mer villig att vilja bli inklickad än en viss gul 😉 Klicker+Buster= Klickar inte, hahahaha”

 3. Roligt att du gillar den 🙂

  Så det blir valp nästa år, vad mysigt! När? Vilken ras?

 4. Det blir en till schäferkille till, de ska födas första veckan i januari… Ja, det ska verkligen bli spännande, längesen jag hade valp nu. Kommer du ihåg Hanno? Gick på HiK med han tror jag… Han hade jag som valp iaf 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.