Några bilder från veckan

Veckan har gått snabbt, igen. Jag har tränat lite fotgående och sök med diesel. I söker fokuserade jag på att hon bara skulle hämta ett föremål trots att hon visste att det fanns flera utlagda. Det tycker hon är jättesvårt, det är ju mer effektivt att ta med båda 😉 jag börjar med föremålen nära mig (ca 5-10 meter) och lägger ett framför och ett bakom mig. När hon hämtar ett kastar jag ut det andra igen, lite snett bakom mig och fortsätter så så att föremålen hamnar närmre och närmre varann. Just nu funkar det om föremålen ligger ca 20 m från mig och 10 m från varandra. Detta kombinerar jag med att träna att ta bara ett föremål från en hög precis vid mina fötter. Sedan flyttar jag mig längre och längre ifrån högen.

Ludde fick ett fint träningspass av en av valpkursdeltagarna i torsdags. Hans lilla valp blev jättetrött, men Ludde ställde glatt upp. Ludde är en typisk crossoverhund som kommit på hur kul det är med klickerträning. Eftersom han var väldigt passiv i början har jag mest tränat aktiva beteenden så som snurra. I torsdags skulle valpkursdeltagarna träna stanna och stå stilla, det tyckte Ludde var jättesvårt 😉 men tack vare bra träning stod han till slut jättefint med en svans som gick som en elvisp. Fina Lusen!

De andra valpkursdeltagarna var också jätteduktiga. De fick jobba med koppelgående mot något som hunden ville ha (matskålen eller leksak). När kopplet var slakt fick hunden ett varsågod (i början bara efter ett halvt steg). Om kopplet sträcktes stannade föraren och hunden kom inte närmre belöningen förrän kopplet var slakt.

Mellan träningspassen jobbar vi med avslappning på golvet så att valparna både kan vara pigga och aktiva, och lugna och avslappnade. För att få jobba måste man vara lugn. Medans hundarna är avslappnade passar vi på att massera dem lite och även titta lite i öronen och klämma på tassarna. detta belönar vi dem också för med en lugn godbit, utan klick för att bevara lugnet. Detta funkar oftast väldigt bra på valpar (och även vuxna hundar). Har man en hund som är väldigt rädd om sina tassar kan man även shejpa hunden att ligga stilla med tassarna eller lägga tassen i din hand. Anledningen till att vi tränar detta är ju dels för att vi ska kunna hantera hunden, men även förberedande för att veterinären ska kunna hantera hunden. Därför passade jag på art hänsikt och hantera hundarna lite också, medans husse och matte fokuserade på att belöna hunden när en främmande människa hanterade den.

Sedan förra veckan har valpkursdeltagarna tränat på frivilliga lägganden och det var ganska svårt. Vissa av hundarna ville hellre sitta, så de får träna vidare hemma och belöna hundarna så fort de börjar sänka huvudet mot marken eller när de spontant lägger sig (alla hundar lägger sig någon gång 😉 ). Stå däremot var mycket lättare. Alla valparna stod fint och började även jobba med ställande under baklänges marsch och lägga på kommando. Detta kan sedan utvecklas till ett vardagsstanna, t ex i skogen, eller ställandet i lydnaden.

Vi hann även med lite hälsa fint träning. Antingen belönade vi hunden för att sitta kvar medans föraren hälsade på en annan person, eller så gav föraren ett varsågod att hälsa och då hjälpte den främmande personen till genom att presentera en handtarget så att hunden hade något att fokusera på. Detta gör att man får ett fint hälsande där hunden har alla tassat i backen. Beroende på hur glad hunden är i andra människor kan man strunta i handtargeten och vara belöna hunden när den sitter fint och blir klappad alt. har alla tassarna i backen.

Igår kom Nikko hit, en kompis golden. Jag har aldrig sett katterna acceptera en främmande hund så snabbt. De gick fram till honom och han nosade lite på dem, sen var det klart. I vanliga fall brukar katterna fly upp i fönstret och spana därifrån, men det gick nog då bra eftersom Nikko inte ens försökte jaga dem.

Katterna hittade dock snabbt nikkos säng 😉

Sedan tittade de på ice age, det var väldigt spännande 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.