Valpkurs tillfälle 5

I torsdags var det femte tillfället på valpkursen. En något decimerad skara mötte upp, och Jonas var med och fotade.

Vi började med lite avslappning på filten, för att sedan börja träna på att gå till filten själv och stanna där. Fördelen med att kunna skicka hunden till filten och att den stannar där är att man får ett väldigt enkelt sätt att ta en paus, både när hunden är lite trött och när man själv behöver tänka eller prata. Vi började med att shejpa valparna till att gå på filten och belöna dem flera gånger på filten. Redan från början passade vi på att lägga på ett frikommando när de gick av filten. När hunden gärna gick till filten började vi lägga på lite störningar, t ex omvänt lockande, för att hunden skulle stanna på filten.

GΠtill filten
Flow på filten

Frida pΠfilten
Frida på filten

Sedan tränade vi lite på ställande och läggande, både när vi stod stilla och när vi började backa långsamt ifrån hunden.

Flow StŠllande
Flow står

Bus! Frida & Jonas
Frida får bästa belöningen: kamp med husse

Många hundar tycker att skrammel och rörelser är lite obehagliga. Detta kan vi förebygga redan tidigt genom att lära hundarna att det är kul med skrammel, och att de själva kan skapa skrammel för att få belöningar. Vi gör det i tre steg

  1. Vi skrammlar lite och belönar hunden (klassisk betingning, skrammel leder till något kul)
  2. Vi väntar tills hunden gör något, skrammlar lite och belönar hunden (skrammlet blir en betingad förstärkare, precis som klicket.) Vi vill att hunden ska säga ”men kom igen, skramla då”
  3. Hunden får själv skapa skramlet genom att t ex välta ner plåtburkar

På samma sätt kan man göra med rörelser. Först får hunden t ex stå på en vinglig planka som vi håller i. Vi rör lite på plankan och belönar hunden. När vi gjort det ett par gånger väntar vi tills hunden själv ”säger” ”kom igen, rör på den”, vinglar på plankan och belönar hunden. Till sist får hunden själv vingla plankan för att få sin belöning. Nedan ser ni en liten film när Ludde & Diesel gör det på agilitykursen för Eva Bertilsson förra året.

Diesel

Ludde

Även att gå på olika underlag kan hundarna tycka är lite läskigt. Träna därför på så många underlag du kan komma på. I filmen nedan får ni se Diesel gå över lite olika underlag

Diesel river skramlet
Diesel välter skramlet

Frida river skramlet
Frida välter skramlet

Flow och skramlet
Flow är på väg att välta skramlet

Avslutningsvis tränade vi på att vänta uppbunden. Hunden får stå, sitta eller ligga (helst ligga, så i början lämnar vi hundarna liggandes och belönar dem när de ligger) bara de är lugna.

Frida vŠntar uppbunden
Frida väntar fint

Flow vŠntar uppbunden
Flow väntar fint

Vi avslutade kvällen med att prata lite om koppelgåendet (det får inte löna sig att dra, om kopplet sträcks stannar föraren. När kopplet är slakt går föraren framåt. Belöna hunden när kopplet är slakt) och hälsa fint (lär hunden att sitta kvar trots en massa störningar, t ex folk som viftar med armarna. Hjälp hunden att hälsa fint med fyra tassar i backen genom att sätta fram en handtarget eller böja dig ner och hälsa. Belöna hunden när den har fyra tassar i backen)

Samling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.