Klickertränarutbildning helg 1

Förra helgen var det dags för första klickertränarutbildningen i Växjö. Det var ett härligt, blandat gäng som slöt upp. En border collie, en berger, två golden, en softie,en rottweiler, en lagotto och en schapendoes.

IMG_0562.JPG
”Människoträning”

Temat för första helgen var Forma fram nya beteenden, och det gjorde vi verkligen!

På fredagskvällen började vi med att lära känna varandra, prata om vad klickerträning är och sedan tränade vi människa. Det var min bror som så snällt ställde upp som träningsföremål, och han fick lära sig att gå till en musmatta, snurra, gå runt en stol, plocka upp ett föremål, komma in i utgångsställning och släppa på tack. Jag måste säga att han var en suveränt duktig ”hund”. Det är inte lätt att gå in i ett rum fullt med främmande människor och bjuda på beteenden, speciellt som han aldrig gjort det tidigare eller någonsin tränat hund. Han visade dessutom väldigt fint på vad som händer om man lägger på kommandot för tidigt, hur man kan testa genvägar i kedjor och hur vi som tränare tror att nu har hunden fattat, fast hunden trodde att den gjorde något helt annat (väldigt bra när ”hunden” kan prata och berätta vad han trodde att han gjorde)

IMG_0577.JPG
Emma & Hildur

IMG_0580.JPG
Ingrid och Seamus

IMG_0586.JPG
Ludde & Jonas

På lördagen tränade vi tricks, började med träningsleken (som i oktober ska vara samma för hundarna som Emil gjorde på fredagskvällen) och tränade burlekar. På söndagen blev det mer träningslek, grundfärdigheter och flyt. Flyt är ett mått på hur ”bra” ett beteende är. Ett flytande beteende utförs med fart och precision varje gång, det liksom ”sitter i ryggmärgen” och hunden behöver inte tänka för att utföra det. Jämför t ex med när vi kör bil. I början är det väldigt svårt med gas, koppling, blinkers osv, men när vi lärt oss utför vi det utan att behöva anstränga oss lika mycket. Flytande beteenden är därför mätbart i antal repetitioner per minut, vilket alla deltagarna fick testa på fokus, sitt och ligg. Vi skrev sedan ner antalet repetitioner och  nästa kurstillfälle ska vi jämföra och se förbättringen.

IMG_0584.JPG
Katarina & Lizzi

IMG_0593.JPG
Camilla & Zigge

IMG_0601.JPG
Emelie & Lille-Bengt

IMG_0623.JPG
Mia & Alfons

IMG_0591.JPG
Rasmus & Yip-Yap gästade från Göteborgskursen

Här finns fler bilder

Klickertränarutbildning helg 1 Delete directory

31 bild(er)
Schapendoes

2 svar på ”Klickertränarutbildning helg 1”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.