Många kurser blir det

Under maj har det blivit väldigt många kurser. I Göteborg har jag en inkallningskurs på 4 tillfällen där deltagarna verkligen gör framsteg från gång till gång, det är väldigt roligt att följa dem! På Hundar i Kålltorp håller jag en rallylydnadskurs, en fortsättningskurs med banträning. Det är egentligen nu jag tycker rallylydnaden börjar bli riktigt rolig, när man kan sätta ihop skyltarna till banor och börja träna attityd och uthållighet. I tävlingsträningen tänker jag på två olika delar: attityd/uthållighet (dvs att orka ett helt program) och teknikträning (dvs att övningarna ska utföras med precision). I uthållighetsträningen kan jag släppa lite på tekniken och fokusera på att hunden verkligen är med och tycker det är kul (för om hunden inte tycker det är kul eller inte orkar så kommer det inte att fungera på tävling). Sedan tränar jag på de teknikdelarna jag upptäckte behövde tränas lite mer på, och efter hand så kommer attityd/uthållighet och teknik att närma sig varandra så att hunden orkar genomföra hela programmet med precision i alla övningarna. (vet jag däremot om en övning som inte kommer fungera så låter jag bli att träna den när jag tränar uthållighet, jag vill ju att hunden ska få lyckas och tränar därför tekniken så pass bra att jag tror att det kommer fungera innan jag sätter ihop det till en längre kedja)

Jag har även en apporteringskurs på sex tillfällen där det nu bara är sista gången kvar. Jag var dessutom i Blekinge en helg och höll en apporteringskurs (för retrievers). Apporteringskursen är nog min favoritkurs eftersom det inom retirevervärlden är väldigt traditionell, tråkig träning på många håll så blir det extra kul att visa hur man med bra resultat kan träna jaktapportering enligt klickerträningsprinciperna. Vi fokuserade mycket på grunderna: gripanden, avlämningar, fotgående, stadga och stoppsignal (och lite matskålsdirigeringar 🙂 ). Om man har bra avlämningar och hunden så fort den får något i munnen tänker ”hem mot föraren” så slipper man många problem som t ex att hunden söker vidare med vilt i munnen, eller att den byter. Bär dummies gör de flesta retrievers, det är helt naturligt för dem. Att däremot direkt komma och lämna av sina fina föremål är inte lika naturligt och det måste man träna mycket på. Det ser riktigt snyggt ut när man fått till det så att hunden har bra fart ut på t ex en markering, och när den hittar viltet är det full fart tillbaka till föraren, utan en tanke på alla störningar runt omkring. Genom att grundligt träna många störningar på nära håll får vi också bättre resultat på långt håll. Vad sägs t ex om att göra en perfekt avlämning trots att jag dinglar med en skinkbit fram näsan på hunden? Det klarade en av kursdeltagarnas hundar första kurstillfället 🙂

Nedan kommer några bilder från apporteringskursen i Blekinge. Det var inte bara tollare med på kursen även om det ser ut så 😉 Det var faktiskt en golden och en labrador också.

img_0946.jpg
Matskålsdirigering

img_0949.jpg
Snart dags för en dirigering

img_0959.jpg
Över stenmuren

img_0960.jpg
Dirigering

img_0962.jpg
SToppsignal

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.