Anteckningar apporteringskurs Eva Thorén Söderström

Förra helgen hade jag bjudit hit Eva Thorén Söderström, vars klickertränade hund blev nordisk jaktchampion förra året, för att hålla en apporteringskurs. Intresset innan kursen var väldigt stort, och efter kursen var alla så nöjda så jag kommer bjuda hit Eva fler gånger. Det är så roligt att se hur bra det fungerar med klickettänket i jakten och hur roligt det är att träna tillsammans med hundarna. Att Eva dessutom är en väldigt trevlig och sympatisk instruktör gör det hela ännu bättre 🙂

Här kommer mina anteckningar i blandad ordning. Jag kommer blogga mer utförligt om vissa delar längre fram.

Hunden räcker inte finger, så smart är den inte 😉

Fyra sätt att göra en övning svårare
Distance
Duration
Difficulties
Distraction

Vi började med Fotgående i bågar + störningar (andra hundar, medhjälpare som går omkring med dummies, kast etc).

Som förberedelse för öppenklass kan man börja tidigt med träningen, på hundens nivå. Låt Valpen vara uppställd bredvid annan hund, låt ena hunden jobba åt ena hållet och valpen med något enkelt åt sitt håll.

Eva tryckte också på vikten av att träna linjetag över hinder tidigt, inte längs stigar mm så att hunden lär sig gå rakt bara med hjälper, och det håller jag verkligen med om. Glömmer man att träna på det får man lätt en hund som alltid väljer lättaste vägen (= runt hinder) och då hamnar den sällan där man vill.

Om vi lär in linjetag ordentligt behöver vi inte höger vänster 😉 För varje höger/vänster tre-fyra vidare ut/raka linjetag.

Något som gjorde stor skillnad för mig och Diesel i dirigeringen var att år Vänster/höger vänta ut huvudvridning åt rätt håll och sedan skicka, istället för att skicka när hon tittade på mig. Helt plötsligt fick vi raka fina skick även på lite dolda dirigeringar 🙂 nu ska jag jobba vidare med att hon ska titta ät rätt håll och sitta kvar tills hon får kommando, så kommer nog dirigeringarna bli riktigt bra sedan. När jag gjorde detta hade jag Diesel sittande mitt emot mig med både höger och vänster utlagd samtidigt, lite bakom linjen. Sedan ska vi träna med hinder även på höger/vänster t ex avvänd lydnadshindret hemma i trädgården.

Linjetag/närsök med störning
Markering går vid sidan/bakom närsöket, hunden ska söka i närsöksområdet, lämna av det och sedan skickas på markeringen. Avstånden anpassas efter hundens förmåga. Medhjälparen plockar upp markeringen om hunden drar åt fel håll.

Stoppsignal på avstånd
Blås stopp och låt medhjälparen belöna hunden (genom att ge den en godis eller kasta en boll). Fördelen med detta är att det blir många repetitioner på kort tid = effektiv träning. Öka sedan avståndet mellan hunden och föraren så hunden lär sig hur stoppsignalen ser ut på avstånd.

För att lära hunden komma in bättre med föremål – för då kommer det ett nytt – och att lära hunden att det lönar sig att sitta kvar vid förarens sida väntar vi ut ett frivilligt sitt, medhjälparen kastar dummien så fort hunden sätter sig och föraren ger ”varsågod”. Sticker hunden för tidigt plockar medhjälparen upp. Föraren ställer sig bredvid hunden i början, sedan shejpas hunden att komma in frivilligt vid sidan (utgångsställning) innan den får gå iväg. Även att lära hunden att Kastare som går iväg = signal för sitt kvar har vi stor nytta av eftersom det alltid finns kastare och andra störningar på jaktprov.

Vi tränade också med markeringar på olika djup. I närsöksområdet där hunden just hade varit, bakom det (gärna upp i skogen/terrängskifte) framför osv.

Vi tränade på ett ”Låt bli”-kommando som betyder ”lämna den, det finns något bättre”. För det mesta säger vi inte det utan hunden ska gå vid vår sida etc utan att vi behöver säga något, men om vi kommer i en svår situation där hunden t ex är långt bort, väldigt nära en störningsdummy men ska hämta en annan längre bort kan det vara bra att kunna säga ”låt bli” och få hunden längre ut (naturligtvis kombinerar vi det med att träna dirigering mm med störning, men det här blir en extra hjälp vi kan ta till när det verkligen behövs – förutsatt att vi lärt in kommandot ordentligt först).

Eva pratade också mycket om pip och ljud. Hunden är inte medveten om att den piper. Låt inte pipande hund vänta till sist för då drar de bara upp sig ännu mer. Skicka när de visar något tecken på lugn (drar efter andan, suck etc). Jobba sedan med att hitta rätt känsloläge hos hunden så att den klarar av att bara tyst. Lägga ner dummies för att inte dra upp hunden för mycket. Observera hunden (slickningar, gäspningar etc) för att se tecken på stress/lugnande signaler.

Vagnshjulet – en övning i att rikta hunden åt olika håll
Ställa upp dummies runt omkring en mittpunkt/navet
Rikta in mot en, vänd rikta mot en annan, skicka
Ibland rikta och skicka direkt, ibland rikta mot två och ibland tre innan skick osv så att hunden lär sig fokusera åt rätt håll.

2 svar på ”Anteckningar apporteringskurs Eva Thorén Söderström”

  1. Tack för att du har lagt ut dina anteckningar! Jag har själv inte antecknat ner från helgen ännu och nu slipper jag ju 🙂
    Hade varit jättekul med en helgkurs till våren också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.