Apporteringsträning

Idag träffades vi några stycken för årets första gruppträning. I tisdags när vi planerade in träningen var det nästan barmark. Sedan kom det snö i onsdags, och ytterligare nästan 10 cm i natt… Men vi laddade med massor av dummies och letade upp en äng där det var lite mindre snö.

Dieselråtta i snönJag fokuserade på dirigering. Jag har kört en dirigeringskampanj på mornarna ett par veckor, och jag ville se om det hade gett resultat. Det hade det, men jag hittade också ett par nya saker att träna mer på. Jag har lärt Diesel att titta åt det håll jag pekar (dit hon sedan ska springa) när jag sträcker ut min arm, och sedan när jag säger höger/vänster ska hon springa. När jag stod på långt håll blev det lite svårt idag, men när jag gick närmre fungerade det bra. Däremot raka linjetag fungerade förträffligt, och det är ju nästan viktigare. Springer de rakt ska man ju inte behöva höger/vänster 😉

Det jag tar med mig från dagen att träna vidare på är

  • Bli dirigerad från ett område där det tidigare funnits något (och inte börja leta i det gamla området)
  • Titta åt det håll jag pekar när jag är på längre håll och efter att jag stoppat henne (om jag sätter henne och går ut på långt håll tittar hon fint, men skickar jag ut henne och sedan pekar så börjar hon lätt röra sig några steg eller sätta ner nosen. Jag tror jag löser det om jag har henne till att sätta sig ner på varje stoppsignal).

Avslutningsvis gjorde vi en gruppövning där alla hjälps åt att kasta. Den är egentligen tänkt för tre personer, men vi utökade den till fem.

  • Person två kastade en markering åt person ett. Sedan kastade person tre åt person två och så vidare varvet runt.
  • Första gången blev det en enkelmarkering
  • Andra varvet blev det en dubbelmarkering (då kastade både person två och tre åt person ett).
  • Tredje varvet bad jag person ett smyga ut en dummy på samma ställe som sist (utan att Diesel såg det) och sedan kastade person två en markering åt oss, varpå jag först skickade henne på dummien hon inte hade sett läggas ut. Den löste hon fantastiskt bra! Ingen låsning på markeringen alls, utan bara rakt ut dit hon skulle. Sedan skulle jag dirigera henne till den kastade dummien, och då var hon väldigt trött i huvudet så den blev inte så bra på första försöket, men på andra försöket löste hon det fint.

Fördelen med den här övningen, förutom att man får träna på stadga, markering och dirigering i ett, är att man kan vara med oavsett vilken nivå hunden är på. Är det en jätteduktig hund kan man göra trippelmarkeringar, dirigeringar åt sidorna mm och är det en mindre rutinerad hund kan man göra enkelmarkeringar och korta dirigeringar. Samtidigt får man väldigt bra stadgeträning.

Totalt sett var det väldigt bra träning, både med kvitto på att tidigare träning gett resultat, klurigheter som vi löste och information om vad vi behöver träna mer på. Nu har Diesel legat däckad på köksgolvet sedan vi kom in. Får se om jag kan övertyga henne om en promenad sedan 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.