Sladdar

12 februari – elen ordentligt påbörjad (dubbelt så många rör som en vanlig installation eftersom vi ska ha Knx för hemautomationen), väggar på övervåningen och takfönstret på plats.

Några småproblem längs vägen men de har löst sig bra. Ett par skarvar på rören som rörläggaren fick byta ut (ska vara 45+45 grader på liggande rör enligt Säker vatten, inte 90, tur att Jonas har koll och att Vårgårdahus varit väldigt hjälpsamma.) Det blev även en vägghängd toalettstol på övervåningen istället för en bakåtspolande – vi hade missat det på ritningarna så vi fick betala lite extra för arbetet men Vårgårdahus löste toastolen. Nu får vi mer lättstädat och en hylla extra på toan uppe istället, win-win 🙂

Det har varit många saker att tänka till om kring elen – timeruttag för strykjärn och tebryggare, placering av eluttag, placering av data- och tv/hdmiuttag, placering av högtalare (inbyggda i köket, Sonos på andra ställen förberett med eluttag i taket), placering av lyseknappar (vilka vill vi ha var? Vad ska de göra?) osv osv 

Iom att vi kommer ha Knx så kommer knapparna styra fler saker, t ex en knapp som släcker ner huset när vi går, en som tänder upp saker när vi kommer hem, styrning av lamporna i fönstersmygarna, minst två scenarion i köket – mysbelysning över matbordet och tänt vid diskbänken och tänt i hela köket (säkert även mysbelysning i hela köket). Ska lyseknapparna i köket även styra hallen eftersom de hänger ihop? Ska vardagsrummet ha en egen styrning eftersom det är lite avskiljt?

På varje sida sängen blir det lyseknapparna till takbelysningen (latmaskvarning, men väldigt smidigt 😉 ). 

Vi kommer ha små lampor i alla fönstersmygar. Lamporna kommer styras automatiskt efter soluppgång och nedgång (tända när det är mörkt, släckas på de flesta ställen när vi går och lägger oss ). I vårt nuvarande hus tänds lamporna kl 6 på nedervåningen och kl 7 på övervåningen på vardagar, kl 8 på helgen, och släcks 30 min efter soluppgången. På kvällen tänds de 30 min innan solnedgången och släcks i sovrummet kl 22, i köket och vardagsrummet kl 23 och hallen och utebelysningen är tänd hela natten, det blir nog något liknande i nya huset.

Lamporna i fönstrena hade vi bett om att få förberedda rör till från fabrik, och betalat 5000 kr extra gör omgjord elritning, men där blev det något fel så elektrikern fick göra om det. Vårgårdahus stod för den kostnaden, men inte för ett par andra småmissar där vi inte lusläst de färdiga elritningarna tillräckligt bra/där de blev lite tvetydiga. Det är mao bra att kunna rör, el och läsa extremt detaljerade ritningar när en bygger hus.

   
    
    
    
    
    
 
De vita lådorna är för spotlights

   
    
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.