New York, New York

Nu var det äntligen dags, vi skulle åka in till Staden (om det är någon stad som förtjänar ett stort S är det väl just New York) och se vad vi kunde hitta där. Det tog oss ett tag att komma igång och hitta rätt tågstation, rätt tåg och dessutom biljetter men till slut var vi på väg. Vi roade oss med att lyssna på podradio på Elsas nyinförskaffade iPod på tåget in till stan och resan gick snabbare än man skulle kunna tro och snart steg vi av tåget på Grand Central Terminal på Manhattan. Vilken station, den är gigantisk med tågplattformar överallt och en huvudhall som har högt i tak som en väl tilltagen kyrka, det är verkligen inte en dålig början på en vistelse i New York.

När vi kommit ut ur stationen hamnade vi ganska snart på Madison Avenue där det pågick en marknad där man kunde köpa krimskrams eller mat. Efter att noga undersökt krimskramset, bland annat hittat en otroligt snygg modell av en Tie-fighter (ett ryndskepp i Star Wars) köptes det amerikansk skräpmat. Sammanlagt inhandlade vi på Madison under dagen:

1 gyros med bröd
1 majskolv
1 japansk kyckling terriyaki
3 lemonade
1 flaska vatten
1 flaska cola
2 smoothies

Efter att ha arbetat oss igenom marknaden och gjort ett kort spionbesök i en bokhandel där vi kunde titta på en karta gav vi oss iväg till central park där vi strosade runt ett bra tag. Vi gick och gick och gick men kom ändå inte igenom mer än en tredjedel… Man kunde få låna schackpjäser vid några bord med infällda schackbräden så det gjorde vi. Jag fick storstryk av Elsa båda gångerna. Det kändes redan skönt i fötterna att få sitta ner ett tag, men ändå hade vi mycket gående kvar…

Efter central park var det 5th avenue som gällde. Där tittade vi på och fotograferade många mer eller mindre kända märkesbutiker som t ex the Apple store. Vi gick även in i en klädaffär som förmodligen känndes som om den hade mer gemensamt med en nattklubb än med vanliga klädaffärer. Det stog t ex en halvnacken manlig modell i foajen och lät sig fotograferas tillsammans med diverse besökande turisttjejer…

Vi arbetade oss sakta vidare och till slut kom vi fram till dagens sista anhalt, Empire State building och observationsvåningen 86 våningar över mark. Man såg verkigen mycket av New York. Även om man inte känner igen så mycket så var det en rätt tuff känsla att se en skyskrapa, som man tyckt varit jättehög när man fotograferade den nerifrån, från ovan så den känns liten.

Trötta och slitna begav vi oss sedan hem för en lugn avslutning på en dag med många intryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.