San Luis Obispo

Efter lunchen var färdig bestämde vi oss för att nu fick det bli några mil och vi skulle ”bränna på” lite. Efter ca 7 minuter stannade vi första gången för att fota vackra havsvyer. Landskapet längs Highway 1 är verkligen obeskrivligt vackert, men jag ska göra ett försök: På höger sida ser man nästan alltid havet, ibland nära, ibland 50-100 meter rakt ner, på vänster sida ser man antingen slätter eller höga berg med djupa, nästan fjordliknande dalar. Så fort man kommer ur bilen känner man hur det blåser, även om det inte blåser speciellt mycket så är det en ganska kall vind som kommer in från Stilla havet. För övrigt kan man fundera på vad det var för kuf som kom på att kalla det för just det Stilla havet, det är allt annat än stilla här omkring i alla fall.


Johannes med bilen

Elsa på stranden (med sina nya röda converse)

Johannes njuter av det uppfriskande vattnet

Vid ett av stoppen bestämde Elsa sig för att hon ville fota mig när jag badade fötterna, det var som sagt helt och hållet hennes idé. I alla fall var jag dum nog att gå med på det och gick ner mot stranden där Elsa fick några bilder. Det är inte förrän man är precis vid vågorna som man inser hur otroligt stora de faktiskt är. Det var ett gäng små vågor som kom precis när Elsa skulle fotografera, så jag var en liten bit ut på stranden ändå, men sedan kom det ett par jättevågor som slog säkert 1-1,5 meter högre, inte längre utan högre, upp på stranden. Det hade inte varit angenämt att stå kvar där jag stått, inte nog med att kraften i vågen förmodligen slagit omkull mig, vattnet är vad man skulle kunna kalla uppfriskande… 8-10 grader eller så.


Strand med massa kallt vatten

Vi arbetate oss vidare ner längs kusten, gjorde flera fotostop när landskapet helt enkelt inte kunde ignoreras, tills vi närmade oss Hearst castle. Detta är ett ganska modernt slott på 160 rum eller så byggt av en av Amerikas tidningspublicister (dvs ingen tuff, rysk tsar eller så). Vi kände inte att det skulle vara värt 50 dollar att gå in, han hade nog tillräckligt med pengar ändå och dessutom hade han elaka regler vad gällde fotografering… Vi körde helt enkelt förbi och fotograferade hans slott på håll i stället. Ha, där fick han så han flög…


Utsikt

Ganska snart efter Hearst lilla koja kom vi till den lilla staden San Luis Obispo där vi bestämde oss för att söka natthärbärge. Vi bor nu på ett litet TravelLodge motell ett stenkast från stadskärnan där det händelsevis varje torsdag är marknad på kvällen. Vi gick in och tittade på marknaden och hittade många roliga saker att titta och smaska på. Dagens kvällsmat bestod av bruchetta, bakad potatis, tri-tip fylld baguette, vitlöksbröd och cola. Vi fick bara titta drömmande efter de goda majskolvarna, gigantiska kronärtskockorna och färska grönsakerna eftersom vi inte har något sätt att tillaga sådana godsaker.

Kvällsmat

På vägen hem från marknaden hittade vi en kvällsöppen bokaffär med begagnade böcker och vi var dumma nog att gå in och titta lite. Ca 20 böcker senare gick vi tillbaka mot motellet för att se om det går att sova i den här staden också. Planen för morgondagen är att smita in och titta i en fotoaffär (som inte hade kvällsöppet) i morgon bitti och därefter köra vidare söderut. Vi har inte bestämt turordningen riktigt ännu så vi får se om nästa rapport kommer från Los Angeles eller från San Diego.

Johannes med bokskörden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.