Fredagsmiddag

Idag fick vi besök från Lund och då var det extra roligt att laga lite finare mat. Fikonsåsen var gudomlig och potatispuckarna jättegoda, om än något svåra att steka då de gärna gick sönder lite. De sista blev dock fina, för efter ett tag fick man in den ”rätta knycken”.

Kotlett med potatispuck och fikonsås

Tid 30 min
Om du vill kan den här goda, rustika fredagsrätten förberedas dagen innan.

4 portioner
800 g kokt skalad potatis
2 dl lagrad ost (17%), t ex prästost
1/2 kruka hackad timjan
1/2 tsk salt + 2 krm peppar
4 fläskkotletter, ev benfria (ca 600 g)
1 msk olja
1/2 tsk salt + 1 krm peppar

FIKONSÅS
1 rödlök
1 msk olja
1/2 dl rödvin
1/2 msk soja
1 1/2 dl vatten
1/2 msk kycklingfond
1 dl fikonmarmelad

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Grovriv potatisen och osten på rivjärn. Tillsätt timjan, salt och peppar. Blanda försiktigt och forma till 8 puckar med hjälp av t ex en avskuren pet-flaska.

3. Stek puckarna gyllenbruna på bägge sidor. Lägg över i långpanna. Hit kan du förbereda dagen innan, plasta in och kyl i så fall.

4. Bryn kotletterna i olja. Lägg bredvid puckarna i långpanna. Stek i ugn ca 10 min.

5. Fikonsås: Skala och strimla löken och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt vin, soja, vatten, kycklingfond samt fikonmarmelad. Koka ihop såsen ca 5 min.

6. Lägg upp allt på tallrikar. Servera ev med stekta champinjoner.

ENERGI PER PORTION 521 kcal
15 g fett, 44 g protein, 51 g

Receptet kommer från Laga Lätt nummer 10, 2007. http://lagalatt.se/recept/middag-hela-veckan-1007/index.xml

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.