Vörtbröd

 

Julen är inte komplett utan ett mumsigt vörtbröd med skinka.

100 g smör eller margarin
5 dl svagdricka
5 dl mjölk
200 g russin
2 dl mörk sirap
1 msk salt
1 msk mald pomerans
½ msk ingefära
1 tsk malda nejlikor
100 g jäst
Ca 3 liter rågsikt

  1. Smält smöret i en gryta.
  2. Blanda i svagdricka, mjölk, russin, sirap och kryddor.
  3. Värm till 37 grader.
  4. Blanda ut jästen i lite av degspadet.
  5. Lägg över i assistenten och arbeta in mjölet.
  6. Låt jäsa i 30 till 40 minuter.
  7. Ta upp degen och forma tre limpor.
  8. Låt jäsa i 30 minuter.
  9. Grädda i 40 till 50 minuter i 200 grader.
  10. Ta ut limporna och pensla dem med lite vatten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.