Viltspår och träning

Idag bär det av till Uddevalla för första viltspårsprovet i öppenklass. Jag hoppas naturligtvis att det ska gå bra, men det kan gå precis hur som helst.

Träningen igår kväll (efter en mycket trevlig fest hos Amanda och Daniel) och imorse blev apportering.

Apportering
: gång 1: säkert 15 försök, åtminstone 6 lyckade. Jag övergick från apport till "ta den" bara för att få honom att lyfta upp den från golvet. Om han tog rätt berömde jag massor, tog han i klossen sa jag inget utan la bara ner den igen. Jag hade satt fram hans mat och första gången var han så vismig att inte mycket blev rätt, så då tog jag undan maten och så försökte vi igen en halvtimme senare. Då blev det mycket bättre. På slutet tog han den rätt tre gånger på rad, då fick det bli varsågod.

Apportering: gång 2: kanske tio försök, varav fem till sist blev lyckade. Han kom inte riktigt ihåg hur vi slutade igår, så först var det mycket tassar och så tog han i klossen istället, men med samma strategi som igår verkade han de sista gångerna förstå vad jag menade. Efter tre gånger rätt på rad blev det varsågod till matskålen iaf.

Boktips
Jag tycker väldigt mycket om att läsa, både skönlitterärt och hundböcker, så jag tänkte jag kunde tipsa lite om de hundböcker jag läst nyligen.

Igår kväll läste jag ut Turid Rugaas "Lugnade signaler". Det var intressant läsning om hur vi kan använda hundarnas språk och visa lugnande signaler som vända bort blicken, gå i bågar mot dem istället för rakt på, slicka oss om munnen och gäspa. Det mesta hade jag hört innan, men det var kul med lite repetition och exempel från hennes arbete med problemhundar. https://i0.wp.com/www.canis.se/bilder/lugnande.jpg?w=525
I veckan läste jag också Memea Mohlins nya bok "Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund" och den gillade jag också. Återigen inte jättemycket nytt, men en del. Framförallt gillade jag upplägget med fem grundläggande "ord"/saker som hunden måste kunna (sitt/ligg och vänta, gå vid sidan, stanna, inkallning, nej/stopp) och sedan ett kapitel som behandlade varje område. Till varje område finns det också en träningsplan som hon hade gjort upp om vad som var bra att träna med valpen vid olika åldrar. En bra grundläggande bok helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.