2008-08-31 Körning från Dunkeld till Inverness, Ft George

Vattenfall, Hermitage, Rumbling Bridge
Pitlochry (åka igenom)
Edradour distillery. Skottlands minsta. Provsmakning, rundtur.
Blair Castle
Småvägar, vacker utsikt
Cream tea + torghandskar+, minikilt
Fort George. Inta fortet.
Ardersier. Gun Lodge Inn. God mat
Kasta macka

Dagen inleddes med frukost på hotellet. Den här gången ingick haggis i den skotska frukosten, så nu har vi testat det. Det var faktiskt riktigt gott, smakade som en blandning av blodpudding och isterband. Frukosten blev dock lite "störd", för brandlarmet hann gå så där fem gånger… Det var iaf inte vår frukost som blev bränd 😉

Sen åkte vi vidare för att titta på ett vattenfall som hotellägaren tipsat om, the Hermitage och Rumbling Bridge. Där klättrade vi runt en stund och fotade massor, det var riktigt häftigt landskap. En flod med massor av stenar i, och på sina ställen stora vattenfall.

Näst på schemat kom ett distilleri som vi hittade längs vägen, Edradour, Skottlands minsta distilleri. Där gick vi en guidad tur och lärde oss hur man tillverkar whiskey. Vi fick även provsmaka en tioårig whisky och en whisky cream (ungefär som Baileys). Innan vi bestämde oss för vad vi skulle köpa tog vi en sväng till baren och testade en 24-årig whiskey (mest för att ha provat, den kostade £115 så den fick inte riktigt plats i budgeten) och en "un-chill filtered", dvs en whiskey som smakar lite mer för att de inte tagit bort en massa oljor som finns naturligt i whiskeyn. Om man lägger is (gud förbjude enligt guiden) i sådan whiskey blir den nämligen grumlig och inte så aptitretande. Eftersom det då finns sådana som lägger is i sin whiskey så tar de bort oljorna för att folk inte ska tro att det är något fel på den.

Efter det körde vi vidare norrut till Blair Castle. Vi tittade dock bara på det utifrån och passade på att äta lunch (mackor) på en äng (archery range) brevid. På andra sidan var det ett stort scoutläger. När vi sett slottet körde vi tillbaka en bit och åkte genom Pitlochry (igen), en liten stad med massor med turister. Sen började det riktigt äventyret, småvägar norrut mot distillerier och Inverness. Dessvärre insåg vi efter ett tag att vi inte skulle hinna fram till distillerierna innan de stängde, så vi fick njuta desto mer av det hisnande landskapet istället. Vi hade riktigt tur med vädret och solen sken nästan hela dagen (fram till efter eftermiddagsfikat kl fem, då blev det lite dimmigt). På vägen såg vi ett gäng slott, bland annat Braemar Castle, Balmoral Castle (där drottningen bor från och med imorgon, så efter det är det stängt för besökrare) och några till. Vi säg även en massa får som gick fritt på hedarna (och vägen), stora berg, små berg, ljunghedar, bäckar och allmänt vackert landskap. Naturligtvis hade vi tid för afternoon tea, te och scones med grädde och sylt. Carl och Sarah köpte en minikilt till Sarahs nyfödde brorson och Elsa hittade ett par torgvantar med nerfällbart fingerskydd, mycket bra att ha.

När vi väl kom ut på lite större vägar (vägar med två siffror så som A93, istället för tre eller fyra (A939, B9006)) så gick det mycket snabbare. Runt sju var vi framme i Inverness och bestämde oss för att fortsätta ut till kusten och Fort George. I Fort George gick det inte att bo, men det fanns ett väldigt häftigt fort att titta på. Vi intog slottet medan vi hörde skjutövning i bakgrunden. Sen var det dags att leta upp ett Bed and Breakfast och lite mat. Vi hamnade längst upp på vinden med vacker utsikt över havet. På andra sidan vägen fanns maten i form av Gun Lodge Inn, där vi blev ordentligt mätta på tomatsoppa, bruchetta, Caesarsallad, kycklingenchiladas och kycklingpaj. Kvällen avslutades med mackkastning på stenstranden (då tidvattnet nått upp dit igen, tidigare på kvällen var vattnet så där 50 meter längre ner så då fick man kasta riktigt långt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.