Kallt!

Det har blivit väldigt kallt helt plötsligt. Nu har jag sådana allvarliga problem som hur sjutton ska jag lyckas belöna hundarna med vantar? Har jag inte vantarna blir jag kladdig och kall, har jag vantarna på får jag inte ner handen i fickan… Det är inte lätt 😉

I måndags tog vi det lugnt. Husse passade på att vila upp sig lite efter ett gäng veckor med mycket övertid. Vi åt lunch på stan och lämnade blod (eller, jag försökte lämna blod men jag hade lika dåligt blodvärde
nu som för tre år sedan när jag testade sist, så jag fick inte. 117 är tydligen normalt (för tjejer) och de kräver 125 för att man ska få ge, jag hade 121.) Hundarna slappade också. Vi tränade lite slalom mellan benen och avlämningar. Slalomen mellan benen börjar Diesel fatta, men avlämningarna vet jag inte riktigt… Jag kör på väldigt korta avstånd (en-två meter) för jag vill att hon ska plocka upp den och sedan direkt vända in till mig och sätta den i min handflata, men jag måste ha missat något för jag lyckas inte riktigt. Lite mer funderande återstår 😉

I går gick vi en härlig sväng i skogen, hela "familjen". Jättefint väder, solen sken och hundarna busade massor. Enda misstaget var att Ludde stack iväg över Saabs gräsmatta till en människa som stod i skogsbrynet. När jag sprang för att hämta honom undrade hon om vi hade sett hennes setter (vilket vi inte hade) och så sa hon att hon hade gett Ludde en godis… Kan ju nämna att det tyckte inte jag var en bra idé, hade mycket hellre sett att hon hade kört bort honom. Nåväl, vi gick vidare och helt plötsligt ser jag en setter komma farandes mot oss. Johannes var mellan settern och mig och hundarna, så jag bad honom vända sig om och köra bort den. Settern var inte riktigt med på det, den kom i full fart och hade tänkt springa rakt fram till hundarna, men när Johannes satte ner foten två meter framför och "vrålade" kom settern raskt på andra tankar och sprang tillbaka till matte.

Igår kväll var det femte tillfället på rallylydnaden, och alla var superduktiga! Det var så kul att se hur de har utvecklats! Jag har försökt lägga in mycket av Eva Bodfälts tänk med att jobba med rätt attityd och inte locka på hunden/"belöna" den för att den inte är fokuserad och även följa handtarget istället för godishanden. Jag hade byggt en bana med ca 10 skyltar och fem-sex stationer med bara två-tre skyltar på varje. På stationerna fick de börja jobba med externbelöning genom att lägga sin belöning i skålen som markerade starten på stationen. Många använde även externbelöning på banan sen, och det fungerade väldigt bra.

Appropå att locka med godis läste jag något kul i Ninnies blog efter att hon varit på Chicken camp med Bob Bailey: "Bob om "wafting", det vill säga att dra hunden med sig genom att ha godis i handen framför nosen (typ, som många nybörjare vill träna slalom):

"If you try that with a grizzly bear you will only do it once. The bear will know who has the food. It will take it from you and you will be dead. Train every animal like it was a grizzly bear. You click, you give the food in a position that agrees with what you’re training. At best, wafting will only get in the way of the animals learning."

Ikväll blir det valpkurs och allmänlydnadskurs på Kungliga Hundar, ska bli så skönt att vara inomhus! Iofs räckte det med en t-shirt, en tjocktröja, en fleecetröja, en jacka, långkalsonger, jeans, termobyxor, mössa och vantar igår, så jag behövde inte frysa, men det är något annat att träna inomhus. Hade kunnat ha på mig en polotröja också igår ,-)

Ett svar pĂ„ ”Kallt!”

  1. Tycker att Eva BodfÀlt verkar ha himla bra ideÚr om det hÀr med hundtrÀning. Du mÄste bara fÄr henne till Göteborg, blir sÄ himla intresserad av att gÄ en förelÀsning hos henne.
    Hoppas att allt Àr bra annars!
    Kram!

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.