Besök

Igår hade vi fint besök, inte bara en gång utan två! (vi måste vara väldigt populära ;-))

Först var jag i skolan en sväng, sen bakade jag lite muffins och sen kom AK, Kerstin, Bacillen och Kråka. Vi gick iväg till en stor gräsmatta och tränade lite. Vi kollade igenom några GF som vi har i läxa och funderade en massa.

Hur får man teorin att funka i praktiken? Framförallt det här med frivilligt versus kommando (mina hundar är inte så bra på att skilja på om vi kör ett pass med kommando eller frivilligt, där måste jag komma på något sätt att göra det tydligare för både dem och mig). Vid sidan vill jag inte ha några frivilliga beteenden (annat än att komma in i fotposition), men det har jag visst fått ändå…

Sen funderade jag också över frivilligt sättande på avstånd. Hur ska jag träna in det? Varför ska jag träna in det? Behöver jag det? Hon kan sitta på avstånd, men det har jag gjort så att jag tränat mycket nära, lagt på kommando och sedan testat kommandot när hon varit en bit ifrån. När jag tränat mycket stoppsignal (då jag vill ha sitt på avstånd) har hon ju iofs börjat vända upp och sätta sig på avstånd (frivilligt), men jag har aldrig lämnat henne stående, gått iväg och väntat på att hon ska sätta sig.

Hmm, svårt det här 😉

Med Ludde blev det

  • fritt följ – funkade riktigt bra på raksträckor och i tempoväxlingar. Han hamnade lite långt fram någon gång. Vänster svängar var svårt, för jag trasslade till fötterna. När jag hittade dem igen och Ludde var med gick det riktigt bra.
  • snurra – han har nästan fattat kommandot och tycker det är skitkul att snurra. Dessutom har han fått bra stil på det nu när han vet vad han ska göra (han mer "hoppar" runt än går, det tycker jag ser snyggt ut). Försökte få honom att snurra lite längre bort ifrån mig, men det var svårt. Det blev mer inkallning med snurr 😉 Får jobba vidare med det.
  • frivilliga ställande – gräset luktade visst väldigt gott, så att kasta belöningar bakåt var ingen hit. Annars gick det ganska bra 😉

Elsa & Ludde fritt följ

Ludde vilar med Diesels gosiga svans som kudde
Ludde vilar på Diesels svans

Diesel
Med Diesel blev det

  • Jaktfot – funkade ganska bra. Gjorde på samma sätt som dagen före, kastade en dummy och när hon gick fint med fokus på den fick hon hämta. Hon tittade lite mycket på mig idag, men jag har ett dilemma om jag ska träna jaktfot eller lydnadsfot… Jag vill ju ha båda 😉 Hur får jag henne att skilja på det på ett bra sätt?
  • Snurra – försökte få den på lite längre håll. Testade med lite omvänt lockande och det är nog så jag ska fortsätta göra.
  • Avstämning av GF (hela mapparna)
    • Fokus
      • Funkade jättebra. Jag måste fundera lite på hur jag ska träna baklänges marsch. Jag har inte gått några längre sträckor så utan alltid tränat sitt/ligg/stanna under marsch så, så hon tror att det är något hon ska göra och inte bara gå. Dessutom har jag henne rakt framför mig och inte i "omvänd" fotposition
    • Target
      • Handtarget – jättesnyggt (den använder jag massor)
      • Post-it-lapp (nostarget) – funkade också bra
      • Targetstick – har jag nästan inte kört alls med henne, men det funkade bra. Fick att smart tips av AK att faktiskt låta henne bita i den (eftersom det är det hon helst vill göra…) och få henne att inse att det inte var det som lönade sig. Funkade jättebra
      • Musmatta – japp, den har hon koll på. Hon sprang till den när jag tränade sitt lite senare (hon visste inte vad vi tränade så hon tänkte nog musmatta kan aldrig vara fel alt. att det är säkert musmattan som ger belöning, sötisen). Jag ska träna lite mer på att få henne att verkligen frysa på musmattan och stanna kvar där med båda framtassarna.
      • Targetöverföring – här måste vi träna mer. Tips på targetöverföringsträning bara för att träna targetöverföring önskas 😉
      • Frysa på target – Fler funderingar. När behöver jag det? Hur ska jag träna det? Framförallt frysa med nosen funderar jag på om jag ska lära henne. Ttassarna på musmattan funkar bättre att frysa (omvänt lockande), men att frysa med nosen vet jag inte riktigt hur jag ska få till. Jag testade lite med omvänt lockande en annan dag men fick inte det att fungera riktigt.
    • Sitt
      • Diesel tyckte det var svårt att sätta sig frivilligt, haha. Hon snurrade jättefint och stod jättefint framför mig med fokus. Sen fick jag till några sättanden, men hon är inte riktigt repetitionsklok, för även att jag klickat några sättanden så testade hon andra beteenden emellan innan det blev sitt igen. Sen lyckades jag nog klicka lite tokigt ett par gånger också så att hon trodde vi tränade en kedja bestående av stå stilla, snurra, sätta sig… Sitt – ligg – sitt-byten har vi tränat en del på och det kom hon på efter en stund. Frivilligt sitt på avstånd fungerade inte.

AK & Kråka fritt följ
AK & Kråka

Kråka på språng
Kråka
Kerstin och Bacillen
Kerstin och Bacillen

Sen blev det fika och massa prat, innan jag och hundarna somnade. Lite senare kom Amanda och Porter och käkade kvällsmat innan vi gick runt Norra Långvattnet. Porter blev vansinnigt förälskad i Diesel, så det var ingen jättelätt promenad men det gick ganska bra.

Tyvärr var det lite mörkt så det blev inga bra bilder
Farliga hundar i skogen

Diesels eksem ser kanske lite bättre ut. Idag såg de torra och fina ut, men jag klippte bort lite extra päls igår för att vara på den säkra sidan.

Träning med AK 

34 bild(er)

Ett svar på ”Besök”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.