Uppdatering

Träningslusten har inte riktigt kommit tillbaka än. Under 1 advent var vi iaf i Växjö hos mina föräldrar. Jag passade på att träna lite sök med Diesel. Vi var på en jättestor åker (kanske 100 gånger 200 meter), så hon fick ta ut söket ordentligt. Alla dummiesarna la jag ut utan att hon fick se det. Det fixade hon faktiskt riktigt bra. Första gången hade jag lagt ut tre dummies. Jag hade gått ut och kastat dummiesarna så att de hamnade bortanför mitt spår mot hur jag skickade henne sedan (se bilden nedan). Det blev tydligt att mitt spår blev lite av ett hinder att ta sig över (hon ville hellre spåra i det än att gå över det och söka vidare), men jag r nöjd med hur hon jobbade sig igenom det (jag vill inte att hon ska ”hindras” av ett spår utan söka vidare ändå) De två längst till höger plockade hon in ganska snabbt, men den tredje blev svår. Då breddade hon sig rejält och sprang genom häcken och in i mamma och pappas trädgård igen. Till slut kom trean också in.

Traningsupplagg1.jpeg

Andra dagen la jag ut ett sök och ett linjetag. Först skickade jag på söket. När hon kom in med den första (den på vår sida stenmuren) skickade jag henne på linjetaget. Det blev lite klurigt, men hon löste det. Sedan skickade jag henne på söket igen, och då jobbade hon sig över stenmuren.

Traningsupplagg2.jpeg

Sedan avslutade vi med lite lååånga linjetag till matskålar som hon var med när jag satte ut.

Traningsupplagg3.jpeg

Jag har fokuserat på att par olika saker. 1. Att hon ska ta ut avståndet från mig ordentligt i söket, dvs söka av ett större område. 2. Gå på korta dolda linjetag (ca 20 meter). 3. Gå på riktigt långa linjetag som hon vet om (dvs hon var med när jag satte ut matskålen, men jag skickar inte nödvändigtvis på den med en gång)

Sedan har vi också tränat lite stoppsignal; den funkar när vi är själva när hon springer mot mig och från mig, men inte när hon är lös tillsammans med andra hundar; lite närsökssignal; hon slår på näsan och letar åt det håll jag pekar från stillastående. Ett par gånger har jag skickat henne, stoppat henne och blåst närssökssignal (målet är att jag ska stoppa henne innan närsökssignalen). Lite fotgående har det också blivit, och hon håller positionen bättre och bättre över längre sträckor.

I övrigt har vi fixat lite med bilen, gjort isterband, köttbullar, lussekatter och pepparkakor. Jag har även tränat lite med mammas katter. Det blev sitt och snurra med Svante och snurra med Alice. Det är klurigare än med hundarna, de tänker mycket mer och orkar inte träna lika länge, men några fina snurrar har vi fått till. Mamma var dessutom jättesnäll och la upp mina gardiner samt sydde kuddfodral, så nu har vi fått det väldigt adventsfint här hemma med nya gardiner och adventsljusstakar.

 

Lite gamla bilder

Eva och Svante räknar matte

Eva & Svante rŠknar matte

Eva & Svante rŠknar matte

 

En gammal film jag hittade

Diesel är faktiskt otroligt duktig på att inte sno saker från soffbordet (till skillnad från Ludde…). Det blev extra tydligt när vi käkade popcorn sist så jag var tvungen att filma det (fast jag satt i soffan när jag upptäckte det). Diesel vet att enda sättet att få belöningen är att inte försöka ta den, så hon drar sig verkligen bort i från skålen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.