Går det att träna aggresiva hundar med klickerträning?

Ja, det går. Med aggressiva hundar, eller hundar som är rädda för något, jobbar man med något som kallas motbetingning. Vi lär helt enkelt hunden att det otäcka leder till något bra. Vi jobbar då inte med medvetna beteenden (operanta beteenden) utan med omedvetna beteenden (reflexer). Det gör att varken vi eller hunden är ”immuna” mot motbetingning, utan det fungerar på alla individer.

Om jag säger till dig ”tänk på en citron. En stor gul citron. En citron”. Vad händer med dig då? Jo, du känner hur saliven börjar strömma till. Om jag då säger till dig ”sluta dregla” så kan du inte göra det eftersom salivering är en reflex. Detta är ett typiskt exempel på klassisk betingning. Dvs du har lärt dig att citroner är sura. När du har bitit i en citron har du känt det sura i munnen och börjat salivera. Efter ett tag får bara tanken på en citron dig att börja salivera. På samma sätt vill vi lära våra hundar att åsynen av en annan hund leder till belöning vilket leder till en lugn, glad och dreglig hund 🙂

Se hund => få godis => bli lugn, glad, dreglig

blir alltså

Se hund => bli lugn, glad, dreglig

Eftersom vi jobbar med känslor och inte medvetna beteenden struntar vi helt i vad hunden gör när den ser den andra hunden. Den kan skälla, morra, kasta sig framåt osv. Det viktiga är bara att du ger hunden något riktigt gott/roligt (t ex blöt kattmat eller bästa leksaken). När detta har upprepats tillräckligt många gånger kommer hunden att sluta morra och skälla när den ser andra hundar. Titta på film två och tre nedan så förstår du hur det går till.

Innan hunden blivit aggressiv eller utvecklat ett problembeteende kan du själv förebygga problemen och lära hunden att t ex konstiga människor eller andra hundar leder till bra saker. I filmen nedan lär de hunden att tycka upp personer som går konstigt och som har konstiga kläder på sig.

Här är ytterligare en film som visar hur goda effekter man får av motbetingning. Från början högg/morrade hunden om någon blåste på den. Efter att hunden fått lära sig att bli blåst i ansiktet leder till belöning lär den sig att det är trevligt att bli blåst i ansiktet. I filmen nedan ser du att hon belönar hunden även när den morrar, och till slut försvinner morrandet och hunden blir istället lekfull när hon blåser på den.

Filmen nedan visar hur man kan jobba med motbetingning för att lära hunden att inte bitas. Allt som behövs är god mat och en handske.

Ett svar på ”Går det att träna aggresiva hundar med klickerträning?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.