Vad är klassisk betingning/motbetingning?

Klassisk betingning handlar om känslor, reflexer och omedvetna beteenden. Betingning betyder ”inlärning” och klassisk betingning innebär helt enkelt att vi kopplar samman två saker som inte alls hör ihop från början.

Om jag säger till dig ”tänk på en citron. En stor gul citron. En citron”. Vad händer med dig då? Jo, du känner hur saliven börjar strömma till. Om jag då säger till dig ”sluta dregla” så kan du inte göra det eftersom salivering är en reflex. Detta är ett typiskt exempel på klassisk betingning. Dvs du har lärt dig att citroner är sura. När du har bitit i en citron har du känt det sura i munnen och börjat salivera. Efter ett tag får bara tanken på en citron dig att börja salivera. På samma sätt vill vi lära våra hundar att åsynen av en annan hund leder till belöning vilket leder till en lugn, glad och dreglig hund :)

Se hund => få godis => bli lugn, glad, dreglig

blir alltså

Se hund => bli lugn, glad, dreglig

Från början har vi ett obetingat stimulus som väcker en obetingad respons hos individen, dvs ett stimulus som inte är inlärt utan medfött så som mat. Responsen av att se mat är att individen börjar dregla. Detta sker helt reflexmässigt. Om vi då lägger till ett neutralt stimulus, t ex en klocka som ringer, innan det obetingade stimuluset så kommer det neutrala stimuluset bli ett betingat (inlärt) stimulus som  utlöser den betingade responsen (dregla) utan att det obetingade stimuluset (maten) finns i närheten. Det var detta som Pavlov forskade om i slutet av 1800-talet.

I träningen kan vi använda oss av både klassisk betingning (koppla samman två saker som inte hör samman från början) och motbetingning, dvs lära om en tidigare gjord sammankoppling, t ex om hunden blivit påkörd av en cykel och därför är väldigt rädd för cyklar. Genom att jobba med motbetingning och belöna hunden varje gång den ser en cykel kan vi lära hunden att tycka om cyklar.

Här kan du läsa mer om hur man kan jobba med klassisk betingning och motbetingning, Går det att träna aggresiva hundar med klickerträning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.