Instruktörsutbildning på HiK

Jag kom på att jag glömde skriva om instruktörsutbildningen vi hade på HiK i mitten av september. Eva Bodfäldt kom till oss en helg och fokus var tävlingslydnad för de högre klasserna. Vi tittade bland annat på hur man kan lära in/träna fotgående, rutan, dirigeringsapportering, framförgående, kryp och vittringsapporteringen. Jag hade valt att få hjälp med vittringsapporteringen och jag blev verkligen supernöjd. På tio repetitioner fick vi en fungerande start på vittringsapporteringen 🙂

Hon är jätteduktig på närsök och sök i skogen och hittar då små saker med min vittring som jag gömt ordentligt under saker. Därför tycker jag inte det borde vara så svårt att slå på näsan och leta upp rätt pinne, men i spåret har vi ju tränat på att plocka alla pinnar så alla pinnar är lika kul för henne. Därför har vi inte riktigt kommit vidare med vittringsapporteringen förrän nu.

Diesel och vittringspinnarna

Jag började med att sätta Diesel i mitten. Sedan hällde jag ut de orörda vittringspinnarna kl 6 ganska likgiltigt. Sedan gick jag till kl 12 och gömde en vittringspinne under gräset/gruset (jag hade alltså hållt i den pinnen). Den pinnen gömde jag med lite mer ”intresse” för att få upp hundens intresse (inte för att det behövs på Diesel 😉 ). Sedan sa jag varsågod och klickade när hon slog på näsan och nosade där pinnen låg. För varje repetition flyttade jag sedan den gömda pinnen närmre pinnhögen (till kl 3, 2, 1 osv). En gång gick hon och tog en av pinnarna i högen istället för att nosa, men när det inte gav någon utdelning gick hon och började söka efter den dolda pinnen istället. Sista repetitionen låg den dolda pinnen ca 50 cm ifrån pinnhögen och hon gick över pinnhögen för att slå på näsan och söka efter rätt pinne 🙂 Vi fick också tips om att gömma pinnen på olika ställen och olika höjder för att verkligen generalisera att det handlar om att slå på näsan och inte bara ta första bästa pinne. Det ska bli väldigt kul att jobba vidare med det iaf.

Ett svar på ”Instruktörsutbildning på HiK”

  1. Haha, ett par timmar innan du lade ut det här inlägget så lade jag ut ett på samma tema…
    Bra, nu har vi lite olika sätt att visa upp då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.