Lucka 13: Självkontroll

Att hunden kan kontrollera sig själv i olika situationer gör att vi får stabilare och mer pålitliga beteenden. Det handlar helt enkelt om att lägga på störningar och belöna hunden när den fortsätter med det önskvärda beteendet (och hindra hunden från att belöna sig själv, t ex genom att ha koppel på i början eller genom att lyfta bort belöningen). Det lättaste sättet att börja på är med hjälp av något som kallas mvänt lockande. Ha en godis i handen. När hunden sätter sig ner, belöna den. Öppna handen en kort stund. Om hunden sitter kvar, belöna. Om hunden rör sig mot handen, stäng handen (utan att säga något). Vänta tills hunden sitter ner igen och testa att öppna handen igen. Målet är att hunden ska lyckas minst 4 av 5 gånger, då kan du börja göra det svårare genom att t ex röra på handen, kasta godisar på marken osv.

Elsa & Diesel
Störningsträning. Eva försöker locka Diesel ur position med hjälp av matskålen. När Diesel går kvar i position får hon ett varsågod.

För mig är det viktigt att jag kan sätta ner en matskål (belöningsskål) och veta att hunden inte tar den förrän den får ett varsågod. Jag vill kunna sätta ner skålen, ta med mig hunden, göra en övning och sedan säga varsågod varpå hunden springer till belöningen. Jag börjar på precis samma sätt som med handen ovan. Jag har hunden framför mig och matskålen i handen. När hunden sätter sig börjar jag föra matskålen mot golvet. Rör hunden sig mot matskålen tar jag upp skålen igen (utan att säga något). Sitter hunden kvar när jag satt ner skålen säger jag varsågod. Efter hand gör jag det svårare genom att vänta längre innan jag säger varsågod, genom att hunden står upp istället eller genom att jag rör mig bort ifrån skålen. Det enda jag säger i den här övningen är Varsågod. Tänk på att göra övningen rolig och inte ”skrämma” hunden när du tar upp skålen, då är risken stor att hunden blir tveksam till om den får ta belöningen. Jag vill ha en hund som reagerar omedelbart när jag säger Varsågod.


En liten film som visar självkontrollsträning. Enda sättet för Diesel att få sin belöning (popcorn) är att undvika popcornskålen. Jag testar även att trycka henne försiktigt mot skålen och vill då att hon ändå håller sig borta från skålen (det syns tydligt på filmen hur hon spjärnar emot trycket)

En film som visar inlärning av omvänt lockande


På samma sätt kan man lära in ett nej-kommando på ett trevligt sätt.

När jag kopplar loss min hund vill jag att den väntar på ett varsågod/frikommando innan den lämnar mig. Det finns ett par anledningar till att jag vill ha det så: om vi ska börja träna vill jag att hunden med en gång jag kopplar loss har fokus på mig så vi kan köra igen. Om jag ska låta hunden springa lös vill jag kunna kolla att det fortfarande är fritt att släppa hunden, att inget dykt upp medans jag kopplade loss hunden. Jag börjar lära in det genom att belöna hunden när den tar kontakt med mig i koppel. Sedan har jag två koppel på hunden. Jag kopplar loss det ena och belönar snabbt. Sedan tar jag på båda igen. Kopplar loss det ena och belönar hunden om den stannar kvar hos mig eller tar kontakt med mig. I början vill jag bara att hunden står stilla kvar hos mig, men sedan vill jag att hunden direkt när jag kopplar loss tar kontakt med mig. Om jag kopplar loss hunden och börjar gå ifrån den vill jag att den följer efter mig med en gång istället för att gå åt sitt eget håll.

Dagens fråga: I vilken situation är det viktigast för dig att din hund kan kontrollera sig?
Dagens utmaning: Ha hunden kopplad, sätt ner matskålen. Koppla loss hunden och backa från matskålen. Följer hunden med dig? Om inte, fundera på hur du ska träna enligt ovan så att hunden följer med dig och väntar på ditt varsågod innan den tar maten i matskålen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.