Lucka 14: Avlämningar

Många hundar gillar att springa runt med saker i munnen, och ännu roligare blir det om föraren jagar hunden samtidigt. Jag använder gärna jage som belöning, men jag vill först veta att hunden kan komma tillbaka med föremålet så att leken kan sluta när jag vill det. En av anledningarna till att hunden inte kommer tillbaka är ofta att den vet att den då blir av med leksaken. Därför är det viktigt att lära hunden att det faktiskt lönar sig att komma tillbaka med föremålet.

Har man tränat avlämningar så att hunden vet att det verkligen lönar sig att komma tillbaka med föremål har man kommit en bra bit på vägen. Om hunden springer ut och travar tillbaka tycker den inte att det roligaste är att komma tillbaka med föremålet. Om den däremot springer ut och rusar tillbaka har man verkligen lyckats få hunden att förstå vad man vill att den ska göra.

Diesel trŠnar inkallning ur vatten
Avlämning på väg upp ur vattnet. Se hur jag använder handtargeten för att göra det tydligt för henne var jag vill ha föremålet

Olika hundar är naturligtvis olika lätta att träna avlämningar med. Det finns många varianter och jag tycker att man kan använda sig av flera av dem för att göra det roligare för hunden. Den första varianten är med hjälp av handtargeten jag pratade om tidigare i veckan. Repetera handtargeten några gånger. Ge sedan hunden ett föremål och håll fram handen. Om hunden rör sig mot handen eller sätter nosen i din hand med föremålet i munnen, klicka och belöna. Sedan är det bara att öka avståndet och störningarna. Om hunden inte bryr sig om din hand, repetera handtargeten ytterligare några gånger med riktigt bra belöning. Testa även att ta ett mindre roligt föremål som hunden kanske har lättare för att lämna ifrån sig.

Byta-övningar är också ett väldigt bra sätt att träna avlämningar på. Ha två eller tre likadana föremål. Låt hunden få det ena. När den kommer nära dig, kasta iväg ytterligare ett föremål så att hunden tar det istället. Plocka upp föremålet hunden släppte (har hunden stor mun kan den få in två föremål samtidigt, det är då du behöver tre likadana 😉 ) Låt sedan hunden komma närmre och närmre dig innan du kastar det andra föremålet. Till sist testar du att hålla fram handtargeten enligt ovan. När du får föremålet i handen belönar du genom att kasta iväg det igen, eller genom att kasta iväg ett annat föremål.

När de leker kamplek med hunden, släpp efter lite på föremålet och backa ifrån hunden. Följer den efter dig? Jättebra isf! Fortsätt leka med hunden och variera mellan att dra och släppa efter medans du backar ifrån hunden. Backa ifrån hunden och låt hunden komma hela vägen in till dig med föremålet för att fortsätta leka. Om hunden försöker sticka ifrån dig direkt, börja träna detta med hunden i koppel så att den inte kan komma så långt. Jobba på att få hunden att förstå att det roliga fortsätter när den kommer till dig med föremålet.


En film som visar hur man kan använda handtargeten till att få snygga avlämningar och börja lägga på störningar.

När hunden kan komma in till dig med föremålet i munnen vill jag att hunden ska vänta med att släppa tills jag säger tack. Detta börjar jag helst träna i kampleken. Medans vi leker håller jag fram en godis (omvänt lockande). Först testar jag om hunden släpper när jag håller fram godisen. Om den inte gör det letar jag fram en mycket godare belöning så att hunden garanterat släpper. Precis när hunden släpper säger jag tack. Sedan testar jag att hålla fram godisen utan att säga något en kort stund. Släpper hunden gömmer jag godisen igen. Håller hunden kvar säger jag ”tack” varpå hunden med största sannolikhet släpper godisen. Sedan väntar jag längre och längre innan jag säger ”tack” och varierar störningarna, t ex lägger godis på marken, tar fram en annan leksak osv.

Dagens fråga: Om du kastar ett föremål, när rör sig din hund snabbast? På vägen ut eller på vägen tillbaka?

Dagens utmaning: Om hunden springer snabbast på vägen ut, försök lista ut hur du ska träna för att få den att skynda sig tillbaka istället.

4 svar på ”Lucka 14: Avlämningar”

  1. Hahaha, perfekt lucka för mig, då vi kört fast med farten i återgången på apporteringen :)! Håller på att göra upp en plan för hur jag ska bryta ner det och träna upp det, så jag får väl säga att jag antar din utmaning ;).

    Jätterolig kalender BTW :D!

    1. Roligt att du gillar kalendern! Såg ditt inlägg ang. farten i apporteringen. Berätta gärna hur det går med träningen och hur du lagt upp din plan. Lycka till!

  2. Jätte bra och pedagogisk beskrivning av inlärning av apport! Som du vet så har jag haft problem med att Fred är långsam tillbaka med apportbocken (inga andra föremål). Men nu är det problemet löst! Skam den som ger sig 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.