Lucka 15: Passivitet

När det kommer till passivitetsträning tänker jag ännu mer på klassisk betingning än i vanliga fall. Klickerträningen bygger ju på operant betingning/inlärning, dvs beteenden som hunden själv styr över. Klassisk betingning handlar om känslor och reflexer, dvs beteenden som hunden inte kan styra över. Ett exempel på klassisk betingning är t ex om du tänker på en citron. Tänk nu att du biter i citronen. Känner du hur saliven börjar rinna till i munnen? Även om vi arbetar operant så är den klassiska betingningen alltid med i träningen. Det gör att hunden alltid förknippar träningen med en känsla. Om hunden tycker att träningen är rolig kommer du säkert se att den viftar på svansen och blir glad när du packar träningsväskan. Genom klassisk betingning har hunden lärt sig att väskan innebär att roliga saker kommer att hända.

På samma sätt kan vi lära hunden att slappna av på en filt, eller i miljöer där vi vill att den ska vara lugn. Det är väldigt användbart att ha en filt som hunden kan slappna av på eftersom du enkelt kan ta med den till olika ställen. Sätt dig på filten tillsammans med hunden. Massera gärna hunden och belöna eventuellt med godis (om den inte blir för aktiv av det och hoppar in i träningsläge istället). När hunden är avslappnad kan ni resa er och flytta er till en annan plats eller börja träna något. Ju mer du gör det här desto snabbare kommer det att gå tills hunden är helt avslappnad på filten. Efter ett tag kommer hunden att associera filten med avslappning och slappna av så fort den kommer till filten. Vill du lära dig mer om detta rekommenderar jag Leslie McDevitts bok Control Unleashed, eller Släpp kontrollen lös som den heter på svenska (den kom ut på svenska för ett par veckor sedan). Eventuellt kommer jag att hålla en CU-kurs till hösten, så håll koll på hemsidan för mer information.

03_090802_Picture 10_500.jpg
Avslappning på filt

På samma sätt jobbar jag i miljöer där jag vill att hunden ska vara lugn. Om jag möter någon på stan som jag vill prata med vill jag att min hund lägger sig ner och tar det lugnt. Till att börja med belönar jag hunden när den sätter sig, sedan när den lägger sig och sedan med oregelbundna intervall då den ligger ner. Även på spårvagnen vill jag att signalen för att hunden ska slappna av och lägga sig ner är att jag sätter mig ner på sätet. Detta kallas för miljösignaler, dvs en signal i miljön talar om för hunden hur den ska reagera. Förarsignaler är kommandon eller tecken som föraren ger till hunden för att hunden ska utföra beteenden. De absolut flesta signaler för hunden är faktiskt miljösignaler. Att kopplet kommer fram är en signal för att vi ska ut och gå. Att jag öppnar kylskåpet är en signal till att något gott kan dyka upp osv.

Passa på att träna detta så fort du får hem valpen. Antingen sätter du dig bara på en stubbe med hunden kopplad och väntar tills hunden lägger sig ner och slappnar av (förslagsvis när hunden fått springa av sig lite, så går det snabbare för den att slappna av). Du kan även lära hunden att slappna av när den sitter mellan dina ben, vilket ger dig mer kontroll över hunden och blir en tydlig signal för hunden att slappna av. Träna detta i många olika miljöer och tänk på att inte resa dig eller ta initiativet till någon aktivitet förrän hunden är lugn.


Burlekar. En kombination av självkontroll, passivitet och av/på-knapp. Först lär vi hunden att frivilligt gå in i buren. Sedan lär vi hunden att stanna kvar där tills den får ett frikommando. Belöna hunden mycket i buren så att den tycker att buren blir ett trevligt ställe att vara på. Buren blir sedan ett pausställe som du kan använda både i vardagen och i träning. När du behöver en paus i träningen ber du bara hunden springa till buren (och belönar den när den gör det). Medan du planerar nästa pass ligger hunden i buren och vilar. När du ber den komma ut är den direkt redo för nästa pass.

Dagens fråga: Vilka miljösignaler kan din hund?

Dagens utmaning: Om du träffar någon på stan och står och pratar med den personen med din hund kopplad bredvid dig, hur lång tid tar det då innan din hund slappnar av och lägger sig ner? Hur kan du göra för att korta ner den tiden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.