Lucka 20: Practice makes perfect

Practice makes perfect innebär att ju mer man tränar desto bättre blir man. Det man tränar på, det blir man bra på. Eller, det man gör det lär man sig. Så långt är ju allt väl. Då tränar vi helt enkelt bara vidare och blir bättre och bättre. MEN då är det viktigt att tänka på hur vi tränar. Om vi vill lära oss något måste vi se till att lära oss det rätt och upprepa det korrekta beteendet många gånger, för vad lär man sig då om man får göra fel hela tiden, eller gör fel många gånger? Eller vad lär sig hunden om den får göra fel många gånger? Jo, den lär sig att göra fel. Vi vill därför få hunden att göra rätt så många gånger som möjligt eftersom det alltså inte är felen hunden lär sig av. Vi vill skapa en ”vana” hos hunden så att den alltid vet hur den ska utföra ett visst beteende. Det gör vi genom att förstärka (belöna) beteendet många gånger och genom att variera störningarna runt omkring hunden så att den generaliserar beteendet till olika miljöer och olika situationer.

Variationerna kan vara väldigt små i början, så enkla som att du istället för att sitta på huk framför hunden ställer dig upp, håller en hand på huvudet eller sitter på en stol. Tänk bara på att göra en liten förändring åt gången så att det inte blir för svårt för hunden med en gång. En bra tumregel är 80%-regeln. Dvs när 4 av 5 repetitioner blir rätt kan man höja kriterierna. Blir det färre rätt bör man antingen (oftast) sänka kriterierna eller eventuellt försöka ytterligare en gång på den nivån.

Det handlar alltså inte om att repetera ett beteende en eller två gånger, utan kanske hundratals repetitioner över tid och med olika störningar. Det är när vi gjort så många repetitioner av ett beteende som vi börjar få ”flyt” på det. När ett beteende uppnår flytnivå blir det starkare mot utsläckning, dvs det klarar fler repetitioner utan belöning, hunden utför det snabbt och exakt varje gång; det liksom sitter i ryggraden på hunden och ”kostar” inte så mycket energi att utföra. Dessutom kommer hunden ihåg det bättre, även om vi inte tränat på det på lång tid. Det blir också lättare att flytta beteendet till nya miljöer och att sätta ihop det beteendet med andra beteenden. Morten har skrivit en väldigt bra artikel om flyt, Vad är flyt och varför är det så viktigt?, ni hittar den på Canis hemsida

Ludde & Diesel
Stå kvar är ett beteende som jag tycker att jag har ganska bra flyt på, men när jag försökte få Diesel att stå kvar så här första gången insåg jag att det hade jag ju aldrig tränat på. Efter bara ett par belöningar i rätt position kunde jag dock lämna henne som vanligt (generalisering) och hon stod kvar. Ludde tyckte nog också att det var lite skumt, men han gillar att ligga stilla så när han dessutom fick belöning för det låg han gärna kvar medan Diesel stod ovanför honom 😉

Vissa beteenden är ganska enkla att ”mäta” flyt på. Ett enkelt sätt att göra det på är helt enkelt att räkna hur många gånger hunden kan erbjuda ett beteende på 30 eller 60 sekunder. På 60 sekunder bör hunden iaf klara 15-20 sitt. Detta kan du sedan testa i olika miljöer, och på så sätt får du ett mått på hur ”svår” miljön är för hunden att träna i.

Här hittar du lite fler filmer som visar flyt och flytmål

http://www.canis.se/film.php?filmid=71

Så kom ihåg, practice doesn’t make perfect, perfect practice makes perfect!

Dagens fråga: Hur många gånger tror du att du har belönat din hund för att sätta sig? Hur bra ”flyt” har din hund på beteendet sitt? (hur många frivilliga sitt kan din hund erbjuda på 30 sekunder?)

Dagens utmaning: Kan din hund sätta sig om du ligger ner på golvet? Om inte, hur ska du träna för att hunden ska klara det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.