Lucka 19: Möjligheternas träningsmetod

Ytterligare en sak som jag tycker är roligt med klickerträning är att det fungerar på alla djurarter, inklusive människor. Själv har jag bara klickertränat hundar, katter och hästar (och människor men då kallas det TAG-teach), men jag skulle väldigt gärna vilja testa att träna fler djurarter. Hundarna har jag naturligtvis tränat mest, där blir det ju vardagslydnad, tävlingslydnad, tricks osv.

Med katterna har jag försökt träna snurra runt, vacker tass och självkontroll/omvänt lockande. Det har gått bra de få gånger jag hunnit träna. Det är två saker som slår mig när jag tränar med katterna: 1. De tänker. Mycket. Och länge. 2. När de tröttnar, då går de sin väg 😉

Cesar klickerkatt

Häst fick jag möjlighet att träna på instruktörsutbildningen i Norge. Det var kul att träna med en inklickad häst. Det gick blixtsnabbt att lära honom gå mellan två koner. Jag har även tränat lite apportering med min systers medryttarhäst, för lääänge sedan. Hästen jag rider nu klickertränar jag inte eftersom det inte är min egen häst. Dessutom finns det ju vissa nackdelar med att klickerträna en häst, eller som Cecilie sa ”det går att klickerträna hästar, MEN man ska vara medveten om”. Framförallt är det ju så att de flesta inte tränar häst så och en duktig häst är en lugn häst som står stilla. Klickertränade djur vill vi ju få till att ta egna initiativ, och om en häst då gör det med en person som inte hade tänkt att hästen skulle ta egna initiativ lär hästen åka på stryk. Därför blir det svårt (för att inte säga omöjligt) att sälja en klickertränad häst till en traditionell tränare. Eller, kanske inte omöjligt, men omoraliskt eftersom jag då lärt hästen att göra saker som den troligtvis kommer bli korrigerad för på sitt nya ställe.

Jag tänkte samla lite bilder/filmer från träning av olika djurarter.

En liten film där jag tränar Cecilies häst

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se/ skriver Ylle om hur hon  tränar sina alpackor (http://saf.panatet.se/index/125510.html här finns bakgrundshistorien)

Katt. Maria tränar inte bara Hera, hon tränar även sin katt Sesam. Här en liten burleksfilm. Han kan även sitt, ingångar och åka skateboard

Björnträning i Orsa Björnpark

Fisk
http://www.youtube.com/watch?v=pselXi_GLMc&feature=BF&list=PLF9171785AAB27110&index=13

Fågel

Val

Delfin

Råtta

Get. Han hade nog kunnat ta bort armrörelserna om han börjat med lite mindre steg och använt sig av mer shejping än lockning/targeting

Kanin

Ledarhäst. Sötast tycker jag den är när den klättrar in i bilen 😉

Höna

Får

Vill ni läsa ännu mer om träning av andra djurarter rekommenderar jag http://propiraya.wordpress.com/ som skriver om djurträning varje dag nu under december.

Ni kommer väl ihåg utmaningen från Lucka 7? Jag lottar ut en kampleksak med fårskinn och elastiskt handtag till det bästa tricket 🙂 Jag började träna på mitt trick idag, ska be husse filma imorgon.

Dagens fråga: Vilka olika djurarter har du klickertränat? Vad var lätt/svårt med dem?

5 svar på ”Lucka 19: Möjligheternas träningsmetod”

 1. Jag har tränat guldfiskar för ett par år sedan som projaktarbete under gymnasiet. Det jag minns som svårast var att träningen gick så långsamt framåt att det var svårt att veta när kriterierna behövde höjas eller sänkas, och att fiskarna dog så fort. Den ena lärde sig i alla fall nostarget och den andra hann nästan lära sig att simma igenom handtaget på håven. (http://www.youtube.com/watch?v=__T0VUArfmE)
  Jag har även ”klickertränat” min kusin när han var liten. Under en biltur så bjöd jag på godis om han sa ”järnspikar” istället för värre svordomar (han hade upptäckt att han fick uppmärksamhet när han svor). Han upprepade självklart beteendet flera gånger under bilturen men sen tränade vi inte mer på det. Några dagar senare så skulle hans pappa hämta honom från dagis och då ville min kusin först inte följa med hem. När pappan då låtsades att han skulle lämna kvar honom där så blev han ledsen och ändrade sig tvärt, varpå han fjäskade på bästa sätt; ”järnspikar pappa, järnspikar!”
  Så kan det också gå;)

  1. Jag kollade på din film, jättekul att se! Ja, man ställs ju inför helt andra svårigheter när man tränar fiskar, jag hade inte ens tänkt på att de inte lever så länge.

   Hehe, jag gillade din träning av din kusin, söt 😉

 2. Ja jag fick upp ögonen för din blogg tack vare din fina julkalender:)
  Min hund mår överlag bra och jag har inte fått veta så mycket mer från veterinären men nu har proverna lämnats in och behandling ska påbörjas så förhoppningsvis vet jag snart:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.