Lucka 22: Boktips

Jag gillar att läsa, både skönlitteratur och facklitteratur, och gärna hundböcker 🙂 Jag tänkte tipsa om några böcker som för mig är ett måste i bokhyllan.

Skjut inte hunden - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
Skjut inte hunden, Karen Pryor

Överst på min lista står Skjut inte hunden för att den är så lättläst och enkel att ta till sig. Jag tycker den är ett måste för hundtränare, men egentligen borde alla läsa den då den behanldar inlärning i stort och ger exempel från både djur och människorträning. Någon sa att alla borde lära sig träna en höna innan de ”skaffar” barn, ett annat sätt att se på det är att alla borde läsa den här boken innan de ”skaffar” barn 😉

Control unleashed - Blomsterhundar tipsar om hundkurser och klickerträning
Control unleashed – creating a focused and confident dog, Leslie McDevitt

Kontroll på galenskapen är otroligt viktigt inte bara i tävlingsträning utan framförallt i vardagen. Leslie beskriver ett träningsprogram som skapar tydliga rutiner både för förare och hund och på så sätt skapar en kontrollerad och fokuserad hund. Boken kom för ett tag sedan även ut på svenska och heter då Släpp kontrollen lös.

Shaping Success - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
Shaping Success, Susan Garrett

En bok som täcker in det mesta: träningstips, teori och historien om Buzz, som blev agilitychampion fast ingen trodde att Susan skulle lyckas med det. Genom boken får man följa hur hon lagt upp träningen med Buzz, vad som hände samt tips på hur man själv kan träna.

Lydnadsträning i teori och praktik - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
Lydndasträning i teori och praktik, Mårten Egtvedt & Cecile Köste

Vad jag vet den grundligaste klickerträningsbok som finns på svenska. Första delen är en noggrann geneomgång av vad klickerträning är, inlärning, forskningen bakom mm. Andra delen tipsar om hur man kan lära in alla momenten i bruks- och lydnadsklasserna.

Klickerträning för din hund - Blomsterhundar tipsar om hundböcker
Klickerträning för din hund, Mårten Egtvedt & Cecile Köste

En grundbok om klickerträning och den första klickerträningsbok jag rekommenderar mina kursdeltagare. Tydlig genomgång av vad klickerträning är och hur man tränar ett antal vardagsmoment.

Med sikte på tian - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
Med sikte på 10:an, Niina & Kenth Svartberg

En bok för den tävlingsintresserade. Tips och idéer om inlärning av alla moment från lydnadsklass 1 till elit. Niina och Kenth är otroligt skickliga och framgångsrika tävlingsförare. Ni kan läsa mer om dem på deras hemsida, Svartbergs Hundkunskap svartbergs.se

Nya Kontaktkontraktet Eva Bodfäldt - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
Nya Kontaktkontraktet, Eva Bodfäldt

En bra bok om relationen mellan människa och hund och hur man kan arbeta upp den. Eva är en väldigt skicklig instruktör även om boken inte är helt igenom klickermässig. Jag väntar med spänning på att Eva ska ge ut sin bok om retrieverträning (jaktapportering) 🙂 Får ni möjlighet att gå kurs för Eva rekommenderar jag det verkligen. Ni kan läsa mer om henne på hennes hemsida, evabodfaldt.com

Vardagslydnad med klicker - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
Vardagslydnad med klicker, Åsa Jakobsson

En ännu inte utkommen bok som jag är väldigt nyfiken på. Jag känner Åsa litegrann och vet att hon är en väldigt duktig hundtränare (hon driver även Canis hundskola avdelning Skåne). Jag tycker att den här boken verkar fylla ett tomrum i hundlitteraturen, dvs just det bokens titel antyder Vardagslydnad med klicker. Om man vill kan man redan nu förhandsboka ett signerat exemplar av Åsa (jag har redan bokat 😉 ) via hennes hemsida, asashundar.se

100% positiv vardagslydnad - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
100% positiv hverdagslydighet Arne Aarrestad

En väldigt bra bok om positiv vardagslydnad. Dessvärre finns den inte på svenska än (men man vänjer sig ganska fort vid norskan). Går grundligt igenom alla moment man kan tänkas vilja träna i vardagen (plus lite roliga tricks) med konkreta tips och träningsidéer.
Agility right from the start - Blomsterhundar tipsar om hundböcker och klickerträning
Agility Right from the Start – Eva Bertilsson & Emelie Johnson Vegh

Jag har inte tränat mycket agility, men jag har gått tre helgkurser för Eva Bertilsson och hon är en av de få instruktörer vars hela träningstänk jag köper rakt av. Dessutom är Eva en fantastisk instruktör, så får ni chansen att gå kurs för henne så ta den! Boken beskriver agilityträning från grunden upp till elitnivå. Både Eva och Emelie har imponerade tävlingsmeriter inom agility och vet verkligen vad de pratar om. Ni kan läsa mer om dem på deras hemsida, carpemomentum.nu

Här har jag en något längre boklista som inkluderar de flesta hundböcker i min bokhylla

Dagens fråga: Vilken hundbok är din favorit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.