Valpkurs och Ludde 6 år

Idag fyllde Ludde 6 år, vad tiden har gått fort!

Ludde liten (7 veckor, 050304)

7 veckor gammal (jag träffade honom inte då men har fått bilden från hans uppfödare))

I augusti 2005 köpte jag Ludde, då 6.5 månad gammal. Jag hade aldrig haft hund tidigare men visste att jag ville ha en golden och skulle gå en allmänlydnadskurs med den. Sedan blev det en apporteringskurs, en tävlingslydnadskurs, en klickerkurs…. och sen var jag fast 🙂 Det blev tävlande, hålla egna kurser och sedan ytterligare en hund, mer kurser, mer tävlande och ännu mer kurshållande.

Ludde 7 månader
Liten spinkig Ludde (6.5 månad)

IMG_1727_ram.jpg

Det har även blivit en del bus, både medvetet och omedvetet. Här är en liten söt film på Ludde som tjuv. Han får inte vara på bordet, och vi har tränat att vara på golvet, men det är ju så kul att sno papper från bordet 😉

Idag blev det mer kurshållande i och med att min valpkurs startade. Det var min första valpkurs som Canisinstruktör, och som vanligt var det jätteroligt! Jag älskar att hålla kurs. Det är så roligt att se kursdeltagarna utvecklas och få en bra relation med sina hundar. Sedan är det också roligt att se hundarna lyckas, men eftersom det är hundägarna som går kursen lägger jag fokus på dem och deras utveckling. Sex trevliga ekipage kom till dagens kurs. Det var en blandad skara: en bordercollie, två jaktgolden, en dvärgschnauzer, en blandning mellanpudel/bichon frisé och en amerikansk cockerspaniel. Även i ålder var det en härlig spridning, från tonåren upp till pensionär. Det var vissa som hade haft flera hundar tidigare och vissa som hade sin första hund. Jag tycker det är den bästa sammansättningen på kurser för alla har något att tillföra diskussionen från sitt perspektiv och utifrån sina erfarenheter.

Idag blev det mycket teori om varför hunden (och vi) gör som vi gör (för att få något vi vill ha, eller för att undvika något vi inte vill ha, så enkelt är det) och om att tänka omvänt. Att tänka omvänt är nog det svåraste för mig och många andra med klickerträningen. Vi är så vana vid att tänka ”gör inte si”; ”gör inte så” istället för att tänka på vad vi ska göra. Fördelarna med att tänka på vad vi ska göra är dock stora: det blir lättare att träna eftersom det är mer konkret, vi blir själva mer positivt inställda och letar efter ”rätt” istället för ”fel” och därmed blir träningen tillsammans med hunden mycket roligare. Istället för att tänka

  • Glöm inte att släcka lyset, så tänker vi Kom ihåg att släcka lyset
  • Inte hoppa på på människor, så tänker vi Fyra tassar i marken
  • Inte dra i kopplet, så tänker vi gå med slakt koppel

osv.

Nu ser jag redan fram emot nästa kurstillfälle för att få veta hur det gått för kursdeltagarna med träningen under veckan!

Ett svar på ”Valpkurs och Ludde 6 år”

  1. Vilken underbar liten film! Dom är verkligen inte dumma, våra fyrbenta älskade djur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.