Stormen är över

Innan MyDog skrevs det väldigt mycket om Ceasar Millan. Hans framträdande på MyDog blev dock ganska lågmält vad jag förstod. Tydligen var det bara 30 minuter talk-show och ingen ”uppvisning”. Som jag sagt tidigare säger han ju vissa bra (om än helt uppenbara) saker: motionera din hund, var lugn när du tränar och ha regler. Dessutom kan man lära sig mycket av honom vad gäller marknadsföring av en idé och sig själv 😉 Däremot håller jag inte med om hur han lär in sakerna, och jag tänkte i det här inlägget visa lite hur det rapporterats i GP och DN, vad resultatet blev och hur man skulle kunna göra istället.

DN skriver t ex idag att ”Han talar hundens språk”. Tidigare har de skrivit ett längre reportage om honom ”Sluta skylla på hunden”. Den senare rubriken kan jag iofs hålla med om, det är ju inte hundens fel att den är ”ouppfostrad”, det är matte eller husse som inte vet hur de ska göra.

Inför MyDog skrev GP ”Omtvistad hundtränare till Göteborg” och ”Börjesson försvarar Cesar” GP-web TV gjorde även ett filmat inslag om Cesar Millan http://www.gp.se/gptv?path=gptv.abcdn.net/TV-ARKIV/Goteborg&playfile=12270_Kan_hundgurun_Cesar_Millan_hjalpa_Selma_132450.pls

Hunden i DN, labradoren Kodak, tar naturligtvis ingen mat när Cesar Millan är i närheten, för då blir han tillsagd. När han sedan kommer hem har inget ändrats eftersom matte inte känner sig bekväm med att fortsätta med de metoderna. Nu hävdar Cesar att det han gör är att träna människor, men i det här fallet har han ju tränat hunden att inte ta mat när den är nära honom, och matte har inte lärt sig speciellt mycket. Jag tycker det är samma sak med hunden i GP web-TV-inslaget. Cesar tränar lite med hunden och matte vet inte hur hon ska jobba vidare. Matte själv säger ”jag tror att han har rätt, men det känns väldigt, väldigt svårt att göra något åt det”, dvs matte har inte lärt sig hur hon ska hantera hunden och hon känner sig inte trygg i träningssituationen.

Det var troligtvis ganska kort tid att göra inslaget på, men om matte hade fått lära sig hur hon i små steg kunde bygga upp beteendet och förstärka hunden för att den inte tog maten hade de troligtvis fått bättre resultat. Se filmen nedan för ett exempel på hur man kan lära in ”leave it”/nej på ett trevligt sätt.

De hade haft trevligt tillsammans, hunden hade inte tyckt att det var obehagligt och man hade påbörjat skapandet av en permanent förändring. Det är ju ingen mening att hunden låter bli mat en gång, den ska ju låta bli det hela tiden. I filmen ovan lär de hunden VAD den ska göra istället för att fokusera på vad den inte ska göra. Det finns så mycket som hunden inte ska göra att vi aldrig kan hitta allt, det blir därför mycket mer effektivt om vi istället lär hunden VAD vi vill att den ska göra och förstärker den för det.

Filmen nedan visar hur man kan jobba med motbetingning för att lära hunden att inte bitas. Allt som behövs är god mat och en handske. Inga koppelryck, inga korrigeringar.

Innan det har gått så långt kan husse/matte förebygga mycket själv genom att lära hunden att tycka om konstiga saker

Ytterligare en film som visar hur goda effekter man får av motbetingning. Från början högg/morrade hunden om någon blåste på den. Efter att hunden fått lära sig att bli blåst i ansiktet leder till belöning lär den sig att det är trevligt att bli blåst i ansiktet. På precis samma sätt kan man jobba med motbetingning när ens hund t ex skäller på andra hundar. Låt din hund se den andra hunden och belöna den sedan med något riktigt gott, t ex blöt kattmat. Strunta i om din hund skäller, du förstärker inte skällandet (det är viktigt att den ser den andra hunden för att den ska lära sig att se annan hund leder till belöning och inte gott godis leder till att en hund dyker upp…). I filmen nedan ser du att hon belönar hunden även när den morrar, och till slut försvinner morrandet och hunden blir istället lekfull när hon blåser på den.

Så min uppmaning till alla er där ute: sprid god hundträning genom att visa på bra exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.