Valpkursavslutning

Alla pŒ en gŒng
Hela gänget (som var med på avslutningen, två valpar kunde tyvärr inte vara med på avslutningen)

I lördags var det valpkursavslutning. Vi träffades utanför mitt hus och började med en aktiveringspromenad i skogen. Först hade vi valparna kopplade och hittade på lite aktiviteter i skogen: balansera på stockar och stenar, leta godis på marken, leta föremål i snåren. Anledningarna till att vi började i koppel var två: dels för att lära hundarna att man kan ha kul i koppel också (koppelgående behöver inte vara tråkigt) och dels för att göra det lite lättare/öka kontakten innan vi släppte hundarna.

Frida fŒr belšning
Frida får belöning

Hera letar godis
Hera letar godis

Flow
Flow busar med matte

Sedan spred vi ut oss lite grann och belönade när valparna tog kontakt. Först var valparna kopplade. Sedan kopplade vi loss och belönade kontakt ett par gånger till innan valparna fick springa iväg. De fick busa medans vi gick vidare i skogen. När de spontant kom och ”hälsade på” eller lyssnade på inkallning passade förarna på att belöna dem (endast lyckade inkallningar var tillåtna 🙂 ). Detta gör vi eftersom vi i skogen vill vi att hundarna håller koll på oss och följa efter oss så att vi inte hela tiden behöver ropa på dem för att de ska följa med (naturligtvis vill vi även ha en fungerande inkallning).

Valparna fick också testa att leta upp matte och husse i skogen (lite kurra gömma-lek). Under hela promenaden följde Trulle med och kollade så att valparna skötte sig 😉

Trulle hŠngde med

Busvalpar
Flow

Busvalpar
Bus

Busvalpar

Busvalpar
Goldenbus

När vi kom tillbaka till huset igen gick vi in och värmde oss med lite kaffe och äppelkaka. När vi pratat lite gick vi ut och la varsitt prova-på-spår till valparna. Sedan fick alla gå en liten avslutningsbana. Banan innehöll moment som vi tränat på, men det viktigaste med banan var inte att klara den felfritt utan att visa att man visste hur man skulle träna de olika momenten. Först var det koppelgående/passera annan hund (Ludde var på insidan av staketet). Sedan skulle valpen sitta medan matte/husse gick iväg en meter och plockade upp ett föremål. Sedan var det koppelgående mot en boll. Ville man ha det svårare kunde man gå hela vägen fram till bollen och putta iväg den och sedan fortsätta träna koppelgående, annars kunde man säga varsågod när hunden gått fint några steg mot bollen. Sista momentet var att sätta hunden vid sidan och hälsa på mig. Sedan fick hunden också varsågod att hälsa på mig.

Avslutningsvis var det dags för spår. Först fick alla gå med när Diesel spårade för att se hur det kan se ut. Sedan fick alla testa att gå sitt spår. Vi gick i serpentiner över spåret, och när hunden spontant började följa spåret följde vi efter hunden. När hunden spårat sig fram till slutet (där belöningen finns) belönade vi hunden med det vi lagt i slutet (godis eller leksak).

Det har varit en väldigt rolig valpkurs, och jag har verkligen njutit av att se alla kursdeltagarna utvecklas. Nu önskar jag dem lycka till med sin fortsatta träning!

Lisa & Hera
Lisa & Hera

Sandra & Flow
Sandra & Flow

Jonas & Frida
Jonas & Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.