Inkallningskurs

Idag hade Canis Hundskola avdelning Småland sin första kurs, en inkallningskurs. Det gick jättebra och kursdeltagarna jobbade väldigt bra med hundarna. Det var otroligt roligt att se framstegen hos både förare och hundar under dagen.

Inkallningskursen är en av mina favoritkurser eftersom man ser så stora framsteg på kort tid. Det ska bli väldigt spännande att träffa dem igen om en månad och se hur det gått med träningen hemma. I läxa till nästa gång har de att belöna hunden varje gång den spontant tar kontakt på promenaderna, bara göra lyckade inkallningar och träna på två olika störningssituationer som de själva fick bestämma.

Inkallning handlar väldigt mycket om att välja bort störningar (och därmed välja föraren istället). Därför fokuserar vi mycket på att belöna hunden då den ”släpper” störningen. I detta läge är det jättebra att ha en medhjälpare som kan anpassa störningsnivån och göra det lagom svårt. Hundarna fattar väldigt snabbt att människan med en godis i handen är rätt tråkig och väljer då att ta kontakt med föraren istället. Sedan höjer vi svårighetsnivån och när hunden lärt sig välja bort många störningar som vi kan kontrollera blir det mycket lättare för den att välja bort riktigt svåra störningar, t ex rådjur, och komma till oss istället.

Akeela

Akeela kollar in störningen. Så fort hon väljer bort störningen belönar föraren (utanför bild) henne. Medhjälparen stör så mycket som behövs men ger inte hunden någon godis/belöning.

Vi fokuserar också på att göra många, många lyckade inkallningar eftersom man lär sig det man gör och vi vill att hundarna ska lära sig att komma till oss. Vi tar återigen hjälp av en medhjälpare (eller flera) så att hunden får springa fram och tillbaka mellan människorna och dutta på deras händer. Anledningen till att vi vill att hunden ska dutta i vår handflata är att det är ett väldigt tydligt kriterie för att hunden kommer hela vägen fram till oss (vilket är önskvärt vid inkallningen) istället för att stanna ett par meter ifrån oss.

Lille-Bengt

Lille-Bengt duttar i Emelies hand

IMG_0355.JPG

Akeela är på väg till Lindas hand

IMG_0359.JPG

När Aska är i farten går det snabbt!

IMG_0365.JPG

En racer-labrador till, här Bella som visar en handtarget-attack 🙂

Seamus

Seamus har spanat in handtargeten

Zigge

Zigge går runt mellan handtargetarna på tre personer

Här kan ni läsa mer om inkallning och även se ett par filmer.

 

Fler bilder finns i galleriet

Inkallningskurs

13 bild(er)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.