Avslutning tränarutbildning 2010

Förr-förra helgen hade jag och Lena avslutning på klickertränarutbildningen 2010. Vi skulle haft det i höstas, men eftersom Lena blev dålig och både vi och kursdeltagarna gärna ville köra en gemensam avslutning så tog vi sista dagen nu.

Vi hann med väldigt mycket under dagen. VI började med en liten träningstävling där deltagarna fick välja tre moment som de ville utföra på planen, där jag och Lena var domare/tävlingsledare.

Sedan satte vi igång att repetera alla helgernas teman:

Helg 1/2: Forma fram beteenden/kriteriesättning. Här fick deltagarna testa att forma fram nya beteenden som hunden kunde utföra med ett föremål. Det blev lägga nosen på en back (väldigt svårt för racerhundarna Ingo och Lia som är vana att hoppa upp PÅ backen)

Helg 3: Stimuluskontroll. Här fick kursdeltagarna utmana sig själv och se om hunden hade förstått kommandot. Sätter hunden sig när du har ryggen mot den och du säger sitt? När du hoppar upp och ner? När du ligger ner? När du springer? Ju mer vi generaliserar hundarnas kunskap om vad som leder till belöning (kommandot sitt – hunden sätter sig – belöning) desto bättre kommer kommandot att bli och vi slipper känna ”men det funkar ju så bra hemma”. Varför funkar beteendet så bra hemma? Jo, för att vi har tränat det mycket hemma.

Helg 4: Baklängeskedjning. Här fick alla deltagarna en helt ny kedja att baklängeskedja bestående av delar som hundarna kunde men inte hade kedjat förut. Baklängesförvirringen hade helt klart rätat sig och det blev väldigt fina kedjor! Vi repeterade även tumreglerna för baklängeskedjning

  • Belöna alltid efter sista beteendet i kedjet (vilket innebär att man alltid belönar efter samma beteende)
  • Avbryt kedjan om det blir fel och kedja om från ”början” (dvs slutet)

Jag hade tagit med mig kameran för att kunna fota lite, men batteriet var slut… Som tur var hade Susanne med sig sin kamera, så jag lånar några bilder av henne.


Fred lär sig stoppa in bakbenet i hinken

Marta är en stjärna på att sätta sig trots att Sanna hoppar omkring

Galen-Lia

Här kan ni läsa det Susanne skrivit om dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.