Introduktion till klickerträning

Förra helgen hade jag ytterligare en kurs i Växjö, introduktion till klickerträning. Tre härliga ekipage med lite kunskap om klickerträning ville lära sig ännu mer, och vi hade en väldigt givande dag. Vi pratade om vad klickerträning är (och vad det inte här).

  • Fokus på RÄTT beteende. Vad vill jag att hunden ska göra? Leta efter små steg i rätt riktning och förstärk det du vill ha. Det är väldigt svårt att ta på ”rätt” glasögon eftersom vi är så vana vid att leta fel, men det går och resultatet blir väldigt bra!
  • Frivillighet. Vi vill ha frivilliga beteenden eftersom hundarna då är mer delaktiga i träningen, resultatet blir bättre eftersom vi slipper arbeta bort hjälper och hunden kommer ihåg beteendet bättre även efter en lång tid eftersom den fått lära sig det i små små steg och fått lyckas många gånger.
  • Belöningsmarkör. Eftersom vi inte alltid kan belöna hunden i exakt det ögonblick den gör rätt måste vi kunna berätta för den ”DÄR gjorde du rätt, snart kommer din belöning.” Det använder vi klickern till när vi tränar hund (eller ett belöningsord, men klickern är mer exakt). Till andra djurarter kan man använda andra markörer.
  • Fokus på det vi ser. Vi tittar på vad hunden GÖR och funderar inte över vad den tänker eller tror. Utifrån hundens beteende belönar vi sedan de beteenden vi tycker om.

Sedan tränade vi grundfärdigheter och formade fram nya beteenden. Tills nästa gång vi ses har deltagarna i uppgift att få flyt på sitt, ligg och stå samt att välja ut ett vardagslydnadsbeteende att träna enligt inlärningsvägen. Inlärningsvägen är den ”väg”/röda tråd vi följer när vi lär hunden olika beteenden.

  1. Bestäm en målsättning. Hur ska beteendet se ut? Var ska hunden kunna utföra det? Var konkret för då blir det mycket lättare att träna sen!
  2. Gör en kriterieplan. Vi vilka steg ska du lära hunden detta?
  3. Forma fram beteendet. Ta fram hunden och börja forma fram beteendet frivilligt.
  4. Sätt kommando på beteendet. Först säger vi kommandot när hunden utför beteendet frivilligt, sedan precis innan hunden utför beteendet och till sist för att hunden ska utföra beteendet, dvs innan den påbörjat beteendet. Efter det börjar vi testa att säga nonsensord eller andra kommandon för att lära hunden att skilja på kommandona.
  5. Generalisera (kan man göra både med och utan kommando) så att hunden lär sig utföra beteendet i olika miljöer och oberoende av vad föraren gör.
  6. Variabel belöning. Variera hur länge hunden måste jobba för belöningen, när belöningen kommer samt kvaliteten på belöningen.
  7. Kedjning/samordning. Börja sätta ihop beteendet tillsammans med andra beteendet

IMG_0375.JPG
Lotta och Bob tränar kryp

IMG_0385.JPG
Pompe tränar runt

IMG_0381.JPG
Pompe tittar på när…

IMG_0380.JPG

Kandie tränar ligg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.