Fantastisk träning

Idag träffades jag och Ingela i Ljungslätt för lite apporteringsträning, främst vattenarbete, och vi gick båda därifrån så nöjda och glada med dagens träning!

Jag hade ett par mål med dagens träning

  • Avlämningar i handen upp ur vattnet, ca 15 meter på land, utan att skaka
  • Halvdolt linjetag över vatten (ca 30 meter) (dvs att hon får hämta vilt i ett känt område men litar på mitt ut-tecken och verkligen går hela vägen ut)

 

Jag började med lite uppvärmning för att ladda för riktigt många lyckanden. Jag började med att repetera det viktigaste, springa upp ur vattnet till min hand, få belöning och sedan skaka. Anledningen till att man inte vill att hundarna ska skaka när de kommer upp ur vattnet är att antingen lägger de då ner viltet och skakar sig, vilket tar tid och dessutom kan viltet sticka iväg om det är skadskutet, eller så skakar de med viltet i munnen och då riskerar de att skada viltet. När det fungerade bra utan föremål, la jag till ett föremål som  hon fick hämta på kort avstånd i vattnet och sedan lämna i min hand. Efter det kollade jag att hon spontant plockade upp viltet på land och lämnade i min hand (dagens vilt var mås). Sedan fick hon en markering på andra sidan vattnet. När hon var på väg tillbaka smög Ingela ner ytterligare ett vilt på samma ställe som jag sedan skickade henne på ett linjetag på. Efter en liten paus (när Snoddas jobbade) skickade jag henne på ett linjetag till till samma ställe, och hon spikade allt!

Repetitionerna såg ut så här

  • Handtarget upp ur vattnet då jag stod 2 meter från vattnet
  • Handtarget upp ur vattnet då jag stod 5 meter från vattnet
  • Handtarget upp ur vattnet då jag stod 15 meter från vattnet
  • Avlämning av boll upp ur vattnet då jag stod 2 meter från vattnet (bollen låg 5 meter ut i vattnet)
  • Avlämning av boll upp ur vattnet då jag stod 15 meter från vattnet (bollen låg 5 meter ut i vattnet)
  • Avlämning av mås från land då jag stod 5 meter bort
  • Markering på andra sidan vattnet, avlämning av mås på land då jag stod 2 meter från vattnet
  • Linjetag på andra sidan vattnet, avlämning av mås på land då jag stod 5 meter från vattnet (till samma område som markeringen, hon hade inte sett viltet läggas ut)
  • Linjetag på andra sidan vattnet, avlämning av mås på land då jag stod 10 meter från vattnet (till samma område som tidigare efter fem min paus, hon hade inte sett viltet läggas ut)

Så på 9-10 repetitioner fick jag till precis det jag ville, snygga avlämningar utan att skaka! Det vi ska jobba vidare på är att verkligen hålla viltet tills jag säger tack så att hon inte släpper det innan jag fått ett ordentligt grepp (sista repetitionen släppte hon viltet lite för tidigt, de övriga var väldigt bra). Det tänker jag göra på samma sätt som jag gjort med dummies och andra föremål

  • Flera nosduttar i växelvis höger och vänster hand innan jag säger tack
  • Frysa nosen med föremål på handtargeten tills jag säger tack

Jag gjorde ett par repetitioner till enligt ovan, först med en dummy vilket funkade perfekt, och sedan med viltet, vilket var lite svårare men efter 5-10 repetitioner duttade hon fint växelvis på höger och vänster hand samt frös i ca 5 sekunder mot handtargeten. Jag ska träna vidare på det så att jag får ett bra frysbeteende som är iaf 20 sekunder så att jag verkligen hinner få ett bra grepp om viltet innan jag säger tack.

 

Tyvärr glömde jag kameran hemma, så det får bli ett par bilder från årets första apporteringsträning

Snoddas
Snoddas

Diesel
Diesel

2 svar på ”Fantastisk träning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.