Jaktprov Hunneberg

Nu har jag varit på jaktprov i två dagar. Första dagen som funktionär och idag startade vi i nybörjarklass.

I går försökte jag lära mig så mycket som möjligt av domaren, och frågade en massa saker 😉 Alltid väldigt intressant att höra vad olika domare tycker är viktigast.

Rutan som jag var i var faktiskt samma som jag startade på idag, men det hjälpte inte så mycket 😉

02_110731_IMG_3059_500.jpg
På väg mot första markeringen

04_110731_IMG_3069_500.jpg
Andra markeringen på väg in

Först var det två enkelmarkeringar på land, duva och kråka, varav en hamnade dolt in i en massa små granar. Diesel spikade båda två. Framförallt den som hamnade i granarna var imponerande, det var bara in och ut, hon behövde inte leta alls (det var annars många hundar som fick ägna lång tid åt att leta efter den). Snygga avlämningar på båda två 🙂

05_110731_IMG_3073_500.jpg
Ut på närsök

Sedan var det dags för ett närsök över en liten bäck (som jag roade mig med att kasta kajor över igår, det var alltså kaja på närsöket). Diesel gick ut fint, men stannade på andra sidan bäcken eftersom hon fick syn på båten ute på sjön. Jag hade lite is i magen och efter 10 sekunder (eller en evighet 😉 ) gick hon vidare ut och när jag blåste närsöksignal hittade hon kajan med en gång och lämnade av jättefint.

09_110731_IMG_3093_500.jpg
Anden på väg in

11_110731_IMG_3117_500.jpg
Diesel plockar upp truten

Efter det var det två enkelmarkeringar på vattnet. Först en and på blankvatten. Diesel fixade markeringen och simningen klockrent, men la anden i vattenbrynet istället för i min hand. Sedan var det en trut som hamnade i vassen. Även den markerade hon fint och simmade ut bra, men hon gick upp på lite fel ställe på land/i vassen. Återigen valde jag att ha is i magen och hon sökte jättefint, hittade den och tog med den tillbaka. När hon var cirka 10 meter från land gick ett skott mot söket. Hon tittade bara lite efter skottet men fortsatte simma in mot mig. Det tycte jag var bra 🙂 Även truten hamnade dock i vattenbrynet… Bushund 😉 Vi som tränat så mycket på avlämningar ur vatten. Fast jag tror inte vi tränat på avlämningar ur vatten efter annat arbete, utan att vi bara tränat dem separat. Note to self: träna avlämningar i vatten separat OCH tillsammans med andra moment.

12_110731_IMG_3132_500.jpg
Bus 😉

 

Sedan var det söket… Jag var glad att det inte var någon trut på söket (bara kanin, duva, kråka och fasan), men det spelade ju inte så stor roll 😉 Söket var ganska svårt. Man stod i ett av hörnen och skickade. Vänstra sidan var skog (och även där domaren satt) och högra sidan var myrmark. Längre till höger låg vattnet, dit gick många hundar, men där fanns inget. Många hundar hade problem med att gå mellan skogen och myrmarken (de sökte antingen i det ena eller i det andra), men det bekymrade som tur var inte Diesel så mycket. Först hade hon lite problem att komma igång, myrmarken var tung och så fick hon syn på båten igen… Note to self: träna sök bredvid en sjö med en båt i 😉 Sedan kom hon igång bättre och hittade en duva. På vägen in med den sprang hon tyvärr över kaninen, la ner duvan, kollade på kaninen, tog upp duvan och kom in igen… Sedan tyckte jag att hon kunde hämta kaninen, eftersom hon visste var den var 😉 Hon gick ut fint, men fick sedan för sig att rulla sig (!) något hon aldrig gjort tidigare, överslag i lilla hjärnan. Jag blåste stoppsignal och sa ”ta den”, då kom kaninen in. Sedan gick hon ut igen och letade en bra stund utan att jag såg så mycket. Efter ett omskick fick jag ut henne på myren, där hon hämtade in en duva. Tyvärr visade det sig att hon hade gått förbi en kråka i skogen när jag inte såg henne, så domaren bröt oss efter att duvan kommit in.

13_110731_IMG_3134_500.jpg
Jag förklarar var söket finns 😉

14_110731_IMG_3152_500.jpg
Diesel hittar något

Passiviteten fixade hon dock jättefint, och vi fick fina kommentarer. Domaren kommenterade även stadgan, ”det syns att du jobbat på den”, även om jag hade önskat lite bättre stadga i fotgåendet vid vissa tillfällen så var hon helt fast vid alla markeringar och när skytten pekade ut hur vi skulle gå.

15_110731_IMG_3157_500.jpg
Diesel lyssnar på domarens förmaningar 😉

Så summa summarum mer viltvana behövs (igen 😉 ) och även mer uthållighet. Jag tror det slog över lite i hjärnan på henne efter arbetet som hon gjort innan söket, och då har hon inte tillräckligt med rutin och uthållighet för att reda ut söket. Jag är väldigt nöjd med arbetet fram till söket, och även med att jag hade is i magen och lät henne lösa uppgifterna. Nu tar vi nya tag och tränar vidare

Att träna vidare på

 • Mer viltvana behövs. Vi ska bygga massor med värde för viltet så att hon verkligen tycker det är kul att bära vilt
 • Vi ska träna mer på att inte byta… Jag ska ha en medhjälpare som smyger ut ett vilt när hon är på väg in med ett annat så att hon får springa över det. Först på nära håll och sedan på längre håll
 • Träna mer avlämningar ur vatten, kombinerat med annat arbete. Så först lite annat arbete och sedan vattenarbete.
 • Träna med en båt i sjön som störning, det tyckte Dieselråttan var svårt idag 😉

 

Övriga lärdomar från provet

 • Terrängbyte i söket kan verkligen ställa till problem…
 • Ha is i magen på t ex markeringarna. Ofta gör tidiga försök till dirigering mer skada än nytta. Antingen lyssnar inte hunden (=man visar att hunden inte kan signalen) eller så blir hunden förvirrad
 • Flytta sig så mycket som möjligt tills domaren säger stopp 😉 Ta en bra plats så att hunden har möjlighet att se t ex markeringarna bra. På det här provet var det smart att flytta sig några meter åt höger mellan första och andra markeringen för att ge hunden optimal chans att se markeringarna
 • Fart är inte det viktigaste. Fart behövs, men inte på bekostnad av noggrannhet och koncentration. Det kan vara bättre med ett lägre tempo och näsan på hela tiden än att springa runt i 120 och inte ha näsan på. Lagom är bäst 😉 Både fart, intensitet och koncentration behövs.
 • Träningstävla! Det är oerhört viktigt att låta hunden uppleva provsituationer som positiva. Jag tror inte att många av hundarna var vana vid att arbeta så länge. I tävlingslydnaden är det ju vanligt med träningstävlingar, det ska jag se till att göra ännu mer även inför jaktprov. Det blir då för stor skillnad på träning och tävling.
 • Ha en backup-plan / träna in en backup-plan. Eftersom jag såg flera ekipage i går hade jag funderat igenom hur jag ville hantera t ex vattenmarkeringarna (låta henne jobba på själv eftersom jag vet att hon är en duktig markör). Jag har också kommit på att jag verkligen måste träna på att kunna dirigera henne på till exempel söket. Jag har tidigare mest bara jobbat med att ropa ”häråt” så att hon håller sig inom sökområdet, men även här kan det vara nyttigt att kunna dirigera henne åt höger och vänster. Jag testade det vid ett tillfälle idag (försökte få henne längre ut) och insåg att det hade vi tränat för lite på 😉
 • För hund! Jag måste tänka på hur jag som förare för hunden. Jag måste förbereda hunden så att den kan göra ett så bra arbete som möjligt. Jag tänkte till exempel på att vid varje skick på söket ta in Diesel till sidan, låta henne andas ett par sekunder och sedan skicka ut henne på samma sätt som vanligt (lugnt peka ut området framför henne). En tendens jag såg igår var att många skickade iväg hunden yvigare och yvigare ju längre söket pågick, vilket gjorde hunden förvirrad eftersom den inte brukar bli ivägskickad så.
 • Fikabord i närheten av sökområdet är en stor störning 😉 Undrar om någon vill komma och fika i mitt nästa sökområde så att jag kan träna på det? 😉

I övrigt måste jag säga att det var ett väldigt välarrangerat prov. Det var en bit över 100 startande tror jag, tre rutor idag och fyra eller fem igår. Det går åt många funktionärer då, och alla gjorde ett riktigt bra jobb.

Så här blev vårt protokoll (skalan är från 1 till 9, 1 är för lite och 9 för mycket. 5 är optimalt)

Samarbetsvilja Visar tillräcklig samarbetsvilja för att lösa sina uppgifter 4
Sökarbete Visar söklust som kan höjas ytterligare en nivå, blir ej fullt effetiv i marktäckning. 4, 4
Fart Välanpassad 5
Uthållighet Tillräcklig för prövning 5
Näsa Används 4
Dirigerbarhet Kan förmås att arbeta i anvisat område 5
Markeringsförmåga Markerar utmärkt både på land och i vatten 5
Skottreaktion Lugn och uppmärksam 5
Stadga Visar god stadga genom hela prövningen 5, ?
Apporteringslust Spontana upptag utom vid kanin samt lägger ner vid inlev i vatten och går ifrån kråka på sökarbetet 2, 3
Apportgrepp Bra, korrekt grepp. Ibland slarviga avlämningar 5,5,3
Simtekink Effektiv 5
Vattenarbete Går frivilligt i samt arbetar gärna i vatten 5,5
Sammanfattande kritik En arbetsglad tik med utmärkta markeringsegenskaper, bra vattenarbete. Belastas av apporteringslust samt avlämningar

Bedömningsmatrisen

För lite <=> För mycket
Egenskaper 1 2 3 4 5 6 7 8 9
A. Samarbetsvilja Saknas Saknas Otillräcklig Optimal För förarberoende Osjälvständig
B. Sökarbete B.1 Söklust Saknas Otillräcklig Optimal
B.2 Marktäckning Otillräcklig Optimal
C. Fart Otillräcklig Optimal Ej anpassad
D. Uthållighet Avbryter Otillräcklig Optimal
E. Näsa: Förmåga att lokalisera vilt Otillräcklig Optimal
F. Dirigerbarhet Ej påverkbar Otillräcklig Optimal För förarberoende
G. Markeringsförmåga Otillräcklig Optimal
H. Skottreaktion Skotträdd Skottberörd Normal Het Upphetsad
I. Stadga I.1 Fasthet Rusar Kan stoppas Optimal
I.2 Uppträdande Skäller/gnäller Piper Tyst
J. Apporteringslust J.1 Vilja att gripa Griper ej Tvekar Optimal Dubbel app.
J.2 Inleverering Leverar ej Trög Optimal
K. Apportgrepp K.1 Lämplighet Olämpligt Optimal
K.2 Mjukhet För löst/oroligt Korrekt Ovarsamt För hårt
K.3 Avlämning Avl. ej i hand Optimal Ovillig Vägrar
L. Simteknik Långsamt Optimal Plaskande
M. Vattenarbete M1. Vattenglädje Vägrar Ej spontan Optimal Kastar sig i
M.2 Arbetsvillighet Arbetar ej Otillräcklig Optimal
N. Spårningsförmåga Fullföljer ej Optimal
O. Hundtolerans Aggressiv/tjuvar Stör Tolerant Störs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.