Jaktträning

Lydnadsträningen har legat lite lågt ett tag, men en del jaktträning har vi hunnit med.

photo(6).JPG

Först var vi uppe i Uddevalla hos Diesels uppfödare och tränade lite. Jeanethe la ut ett dolt sök till Diesel med 5-6 vilt. Kråka (som inte funkade så bra på jaktprovet), and (favoriten), mås och trut. På jaktprovet tyckte Diesel också att det var lite konstigt att det var en båt ute i sjön, så det ville jag träna lite extra på. Precis innan jag skulle skicka Diesel rodde Jeanethe ut på sjön och plaskade lite i vassen på andra sidan (där det inte fanns något vilt utlagt), och sedan skickade jag henne. Först tyckte hon det var jättesvårt att släppa störningen och söka åt andra hållet, men sedan jobbade hon jättebra. Alla vilten kom in snyggt och snabbt, inget strul vid upptag, bärande eller avlämningar. Tänk om hon kunde gjort så på jaktprovet 😉 Det vi ska träna lite extra på är att verkligen följa upp vittringen första gången. Hon gör det ganska bra men kan bli bättre, så vi ska jobba vidare med det. Jag tänkte göra så att jag lägger ner viltet och sedan drar iväg det lite längs marken, och de första gångerna skickar jag henne i fördelaktig vind (motvind), innan jag gör det svårare.

I förra veckan tränade vi tillsammans med Ingela & Snoddas, Låtta, Lassie & Låva och Jessica & Gonzo. Lena var med och tog fantastiska bilder. Vad sägs om den här?

_MG_3455.jpg
Vackraste Dieselråttan

Sedan fastnade visst jag på bild också 😉

_MG_3329.JPG

Vi försökte lägga upp träningen som ett litet jaktprov. Först var det ett väldigt kort närsök med tre vilt. Längre bort låg det riktiga söket, och många av hundarna tyckte det var svårt att slå på näsan på nära håll och drog ut på söket istället. Bushundar 😉 Diesel hämtade in en and från söket, och sedan testade jag att skicka på närsöket igen och försökte vara ännu tydligare med att hon skulle söka nära (lågt handtecken), och då plockade hon in alla tre jättefint (kråka, duva, kanin). Kaninen var inga problem idag (den strulade ju lite på jaktprovet).

Sedan var det en halvdold markering in bland lite granar. Den fixade Diesel galant.

Efter det var det dags för söket, och det gick sådär. Först plockade hon in den andra anden, sedan tog hon fasan (för första gången, inga problem). Sedan tittade hon lite på Lena som låg ute i sjön med båten, sedan sprang hon lite, tittade på Lena, hittade en kråka och bytte till en duva… Jag gjorde lite extra ”intebytaövningar” där jag la kråkan och duvan på rad mellan henne och mig så att hon först fick plocka upp kråkan, sedan gå över duvan och lämna den till mig. Då funkade det jättebra, så stor läxa är att träna massor på det på olika avstånd, både när hon ser mig och när hon inte ser mig. Innan det funkar perfekt tänker jag inte skicka ut henne på sök igen så att hon får en chans att göra fel. Det vill jag inte lära henne 😉

Allra sist var det två vattenmarkeringar som hon fixade galant. Jag jobbade lite extra med avlämningarna och la på ett omvänt lockande precis när hon kom upp ur sjön. Första gången ganska mycket, andra gången ganska lite, och då funkade det väldigt bra (vi har haft problem med att vattenavlämningarna funkar jättebra när jag tränar på bara dem, men så fort vi sätter in det i en kedja och gör flera moment efter varandra så slutar det funka).

Innan det var vår tur gick jag ner till ”provplatsen” med Diesel för att träna lite stadga och fotgående. Jag måste påminna mig själv om att bara träna fotgående ibland, och då var det ett utmärkt tillfälle 🙂 Om Diesel är laddad och het när vi tränar lydnad är det inget mot vad hon är när vi tränar jakt, framförallt inte i närheten av vatten. Det var en riktig speedohund som gick bredvid mig 😉 Jag fokuserade på att hon skulle gå långt bak och belönade henne ganska ofta (kycklingfilé var visst väldigt gott 😉 ). En gång blev det för svårt och hon stack iväg, men annars gick det jättebra. Om hon föll fram för långt vände jag och gick åt andra hållet. Hon satt även fint vid min sida när Lassie och Låva hämtade sina vattenmarkeringar, men det tyckte hon var väääldigt svårt.

_MG_3280.JPG
Jag köpte en gummibåt i förra veckan, den kom till användning nu.

_MG_3184.jpg
Låtta visar Ingela och Snoddas var närsöket ligger

_MG_3168.jpg
Snoddas & Ingela

_MG_3296.JPG
Avlämning

_MG_3392.JPG
Gonzo

_MG_3312.jpg
Snoddas

_MG_3413.jpg
Gonzo

Fler bilder

Apporteringsträning

12 bild(er)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.