Elitsatsning för Maria Brandel

Nu är vi precis klara med tredje träffen på elitsatsningen i lydnad hos Maria Brandel. Under två intensiva dagar har vi hunnit med att gå igenom nästan alla moment i trean/eliten.

  • Inkallning med ställande och läggande: jobba med att få fram snabba lägganden när Diesel ligger högt i aktivitet (och är pigg). Fartiga belöningar, och om det blir fel ”retas” lite peppande så att hon blir taggad att försöka igen.
  • Sättande under gång/z-rutan: jag tycker att Diesel brukar sätta sig långsamt, men nu hade hon faktiskt ganska snabba sättanden. Ska jobba vidare med dem på samma sätt som med läggandena, och tänka på att belöna henne långt bak så att hon hamnar ordentligt på rumpan.
  • Dirigeringsapportering: vi började dirigera till matskålar (vilket vi gjort en del i jaktträningen), men när någon gick förbi bakom och petade på skålarna blev det svårt. Träna mer på dirigering med störning helt enkelt 🙂
  • Hopp-apport: att hoppa och hämta apporten är inga problem, inte ens med ordentliga störningar. Maria satt så nära att Diesel nästan fick hoppa över hennes ben, och Diesel såg inte ens ut att bry sig. Däremot ska vi jobba lite mer på att få ännu bättre och snabbare gripanden genom att jag håller henne i halsbandet, rullar iväg apporten en liten bit och belönar med en boll bakåt precis då hon griper.
  • Fotgående: fortsätt nöta på att hon inte ska hamna för långt fram… Passa på att träna när hon är lite lagom pigg. Först går jag bara ett par steg så att jag får in ett antal lyckanden, sedan kan jag länga sträckan och se om det funkar. Om det inte funkar går jag ur tävlingsposition, retas lite med henne och testar sedan igen. Jag ska också jobba lite på att hon ska kunna gå in i fotgående i rörelse, så att jag inte alltid börjar från en halt
  • Rutan: det var visst ett tag sedan vi körde rutan 😉 Första gången sprang hon inte tillräckligt långt, men efter ett par repetitioner funkade skick på 20-25 meter perfekt. Läggandet i rutan var jättebra, liksom stadgan när jag började gå. Däremot hade  vi visst aldrig tränat hit när jag hade ryggen mot henne, så det ska vi träna mer på.
  • Fjärren:  här måste jag lägga mycket tid på att hon ska vara lugn, annars blir rörelsena för snabba. Sitt-stå börjar se bra ut. Stå-sitt har jag börjat shejpa in tyngdförflyttning bakåt, och det ser riktigt lovande ut.
  • SIttande i grupp: Fixade hon galant, även när jag för första gången gömde mig lite grann
  • Platsliggande i grupp: inga bekymmer att ligga kvar, även med mig dold. Däremot la hon sig på ena skinkan en av gångerna. Jag ska träna separat på att kunna trycka lite på rumpan på henne och känna att hon håller emot och ligger rakt, samt stå mycket bakom henne på platsliggningen så att jag direkt ser när hon rullar över. För att det ska funka måste jag dock först lära henne att ha fokus framåt även när jag står bakom henne. Det var lite klurigt, men det ska nog gå bra 😉

Sammantaget var det två väldigt givande dagar. Nu blev jag ju taggad för lydnadsträning igen 🙂

 

img_3675.jpg
Jag trycker lite på Diesels rumpa för att lära henne att ligga rakt och trycka emot (och inte rulla över på skinkan under platsliggningen)

img_3677.jpg
Fokus framåt ger belöning över huvudet

Diesel dirigeringsapportering
Början till dirigeringsapportering

img_3495.jpg
Hopp-apport med störning 😉

img_3501.jpg
Snabbare och fastare gripanden

img_3506.jpg
Fotgående

 

img_3226.jpg
Nellie, fantastiskt trevlig tollarvalp på sju månader

 

Här finns fler bilder

Elitsatsning Maria Brandel träff 3

73 bild(er)

Ett svar på ”Elitsatsning för Maria Brandel”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.